Nina Helleland hopper flere ganger ut i det iskalde havet i løpet av morgentimene. Foto: Martine A. Kvisgaard Borgund

Måler ikke vannkvalitet på vinteren

Mange lar seg friste av en kald dukkert i Oslofjorden om vinteren. Vannet derimot er kanskje ikke like fristende.
Fredag, 17 januar, 2020 - 14:32

Den vakre Oslofjorden skyller inn små bølger som treffer land. Det er ikke lett å se at vannet er forurenset, og glade badefolk dypper seg ned én og én i den iskalde sjøen. Luften er kjølig, og det lukter en blanding av badstue og sjø. Aker Brygge er idyllisk, men Oslo kommune har ikke målt vannkvaliteten siden september.

På grunn av mye nedbør i vintermånedene er det mye jord og støv fra veier som ender i fjorden. Forsker Frithjof Moy ved Havforskningsinstituttet sier at dette er uheldig.

– Hold munnen igjen og ikke svelg så mye av vannet, sier Moy.

Eieren av de flytende saunaene på Aker Brygge, Dean Hansson, mener det er tåpelig at vannkvaliteten ikke måles i vinterhalvåret. 

– Det burde gjøres kontinuerlig, sier Hansson.

På Oslo kommune sine nettsider står det at vannkvaliteten i området tilsvarer god kvalitet de siste fire årene. De skriver at badevannkvaliteten stort sett er bra, men det kan forekomme perioder med redusert kvalitet. 

Populært med isbading

Sondre Magnussen klemmer vannet ut av den våte badeshortsen mens han gjør seg klar for å dra av gårde.

 – Jeg tenker over vannkvaliteten på sommeren, men nå på vinteren tenker jeg av en eller annen grunn at vannet er mindre forurenset, sier han. 


Sondre Magnussen er ferdig med sitt morgenbad, og badebuksa skylles i havet Foto: Anna Folkestad

Det er vindstille ute, og klokken har så vidt bikket åtte. En annen kar suser opp på taket av saunaen for å ta en real backflipp. Peder Søholt virker ikke bekymret for pH-verdien i vannet, men legger til at han aldri ville spist fisk fra den idylliske badeplassen

– Jeg tenker at pH-verdi nødvendigvis ikke er det farligste, men miljøgifter og bakterier. Det hadde vært fint å få en oversikt over vannkvalitet og temperatur, dette er noe jeg har søkt etter, sier han.

pH-verdi

pH er et mål på hvor sur en væske (vannløsning) er.

Surheten er bestemt av konsentrasjonen av hydrogenioner, altså H+ ioner, i løsningen. 

Hentet fra Store norske leksikon: 

https://snl.no/pH

Søholt virker ubekymret når han atter en gang kaster seg ut i den mørke sjøen. Morgensolen skimtes i horisonten, og det begynner å gå mot dag ved Aker Brygge.

 


Med månen som tilskuer skal Peder Søholt ta en backflip ned fra taket. Foto: Martine A. Kvisgaard Borgund

Skuffet over Oslo kommune

Under badingen veksles det mellom ulike språk. Noen av badegjestene er norske, mens andre er internasjonale.

Eieren av saunaene, Dean Hansson, er selv fra New Zealand. Han forteller at de elektriske saunaene har ligget ved Aker Brygge siden oktober. Hansson virker ikke imponert over å høre at Oslo kommune ikke har publisert måling av vannet siden september 2019.


Dean Hansson. Foto: Martine A. Kvisgaard Borgund

Oslo kommune sier at de i utgangspunktet kun måler badevannskvaliteten i sommersesongen.

I en mail skriver de at vinterbading har blitt mer populært. Kommunen har pålagt de som driver badstueflåtene i sentrum å ta prøver av badevannet der gjennom vinteren.

Eierne er også ansvarlige for å informere gjeste om badevannskvaliteten. 

Kommunen opplyser det skal gjøres en evaluering av metode og kvalitet av vannet i samråd med badstuflåtene etter vinteren. 


Morgensolen skimtes i horisonten rett før klokka bikker 08.00. Foto: Anna Helene Folkestad

Nede på Aker Brygge begynner det å gå mot dag, og solen titter snart frem. Selv om Oslo kommune ikke har målt vannkvaliteten siden i fjor, mener forsker Frithjof Moy at det ikke er farlig å bade.