For tre år siden var det nærmest utenkelig at Vilde Isaksen noensinne skulle kle seg i den gule Ellingsrud-drakta igjen. Foto: Jawad Said

- Ingen hadde troen på at jeg skulle klare det

Til tross for et tre år langt skademareritt med to korsbåndskader og to operasjoner, kjempet Vilde Isaksen seg tilbake til håndballbanen.
Onsdag, 5 oktober, 2022 - 08:48

Vilde Isaksen bruker de siste minuttene før kampstart på å smøre hendene og fingrene med håndballklister mens heiaropene runger fra tribunen. 

At hun noensinne skulle ikle seg den gule Ellingsrud-drakta igjen hadde verken hun eller noen andre troen på etter et tre år langt skademareritt.

Nære var det at hun også ga opp håndballkarrieren.

«Heia Ellingsrud» ropes fra de rundt 60 frammøtte i Ellingsrudhallen som har kommet for å overvære hjemmekampen mot naborival Lillestrøm i tredje divisjon. 

– Fy faen, hadde noen fortalt meg at jeg en dag skulle være i stand til å spille håndball igjen etter de skadene jeg har hatt de siste årene, ville jeg nok bare begynt å le av dem, sier Isaksen med et smil før kampen.

Men den dagen har på mirakuløst vis kommet. Og det har kostet. 

– Jeg føler liksom på absolutt alt nå. Nervøsitet, spenning, glede … men nå skal jeg prøve å unngå tanken på skader og heller fokusere på hvor mye jeg har gledet meg til å spille kamp igjen, sier Isaksen.

Med svarte knebeskyttere på begge knærne småjogger hun litt frem og tilbake på egenhånd, før laget samles til en siste peptalk før kampen blåses i gang.

Marerittet i gang

Det hele begynte i januar 2019. I fellesarealet i Ellingsrudhallen to timer før oppmøte til kampen sitter Vilde Isaksen med en håndball full av klister i fanget og bretter ut om skademarerittet hun har vært preget av i tre år.

I bakgrunnen hører man både jubelbrøl og høye rop som kommer fra en pågående kamp. Hun bruker syv-åtte sekunder før hun begynner å prate.

Ellingsrudhallen definerer hun som «sitt andre hjem», og begrunner det med at hun har tilbrakt stort sett hele sitt aktive idrettsliv her.

– Jeg husker siste kampen jeg spilte, det er vel godt over tre år siden sist. Jeg skulle kjøre en kroppsfinte for å dra av en motstander, men det ene beinet ble hengende igjen på parketten, så jeg fikk en kraftig vridning i kneet.

Hun fryktet det verste, og etter et besøk på legevakta i etterkant av kampen, ble det konstatert at korsbåndet var røket. Skademarerittet var i gang.

Sakte drar hun den svarte treningsbuksa opp for å vise kneet frem hun har hatt gjentagende problemer med. På kneet ser man to arr etter operasjonen. 

– Jeg har spilt håndball hele livet, og kjenner mange som har lidd av ulike typer skader, spesielt kneskader. De fleste av dem har aldri klart å komme 100 prosent tilbake, så tanken på at jeg muligens var ferdig med håndball sneik seg innpå sakte, men sikkert, sier Isaksen.

For en person med en aktiv livsstil og som driver med idrett på et høyt nivå, kreves det en kirurgisk behandling for å få kneet friskt igjen.

Isaksen forteller at hun umiddelbart etter operasjonen begynte med gjenopptrening.

Hun skulle tilbake på håndballbanen så fort som overhodet mulig.

– Jeg var fast bestemt. Ingen tvil. Jeg skulle tilbake [til håndballbanen] så fort som mulig, så jeg brukte mange, kanskje litt for mange, timer daglig på å trene opp kneet igjen, forteller Isaksen.

– Det gjorde vondt, og det var slitsomt. Det var litt kjipt å måtte tilbringe helgene på gymmen mens vennegjengen koste seg med diverse sammenkomster, men det er én av de tingene jeg har måttet ofre for å komme raskest mulig tilbake, sier Isaksen. 

Det ga utslag. Et år senere er hun tilbake på banen. Skademarerittet var over. 

For denne gang.


– Knebeskytter blir viktig for meg fremover, sier Isaksen med et lurt smil. Foto: Jawad Said

– Nesten ikke til å tro

Men så skjer det igjen. Isaksen begynner å le litt sarkastisk, og kaster håndballen hun har sittet med opp i lufta tre ganger, før hun forteller:

– Jeg trodde jeg var ferdig med det drittet, men så presterer jeg å ryke på enda en smell, sier hun oppgitt.

Isaksen sikter til februar 2020, omtrent på samme tid som korona gjør sitt inntog i Norge. Da ryker hun samme korsbånd - igjen. Denne gangen på trening.

Hun graver ned i treningsbaggen i jakten på Cirkle K-koppen sin, før hun trasker bort til den bortgjemte, lille kiosken i hallen.

På vei tilbake til den rødfargede sofaen begynner hun å fortelle om det nye skadeavbrekket før hun i det hele tatt har rukket å sette seg ned igjen.

– Jeg ble så jævlig irritert, unnskyld ordbruken. Jeg hoppa for å skyte og i det jeg landa, hørte jeg en knekkelyd som kom fra kneet. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne, sier hun oppgitt.

Hun visste hva som ventet.

Nytt avbrekk fra håndballen. 

Ny operasjon.

Ny gjenopptreningsfase.

Svekket motivasjon 

For en spiller med en slik skadehistorikk, kan man fort tenke seg at å finne motivasjon og vilje til å fortsette ikke er en enkel oppgave.

Varsellampene begynte å lyse – skulle håndballkarrieren få en slik slutt?

Hun skjærer noen grimaser.

– Det setter ting i perspektiv, da. Skal man orke enda en runde til med operasjon, fysioterapeuter, gjenopptrening, krykker og alt det der igjen liksom, spør hun undrende.

Isaksen tok selv initiativ til et møte med hovedtreneren for å diskutere hvilke konsekvenser skadeavbrekket ville få med tanke på hennes startplass i laget, vel vitende om at konkurransen innad i laget fra før var beintøff.

Treneren kunne, som hun forventet, fortelle at hun ville havnet bakerst i køen om strekposisjonen. 

Vondt ble til verre da koronapandemien slo inn for fullt i Norge mars 2020, og regjeringen så seg nødt til å stenge ned landet. I likhet med mange andre bransjer, ble idretten svært hardt rammet av tiltakene som regjeringen valgte å innføre.

– På det tidspunktet så det helt bekmørkt ut for min del. Jeg var i teorien ferdig med håndball, og et comeback var utenkelig, sier Isaksen mens hun rister på hodet.

Med nedstengte idrettshaller, treningssentre, trening- og kampforbud samt påbud om hjemmekontor, var det ingenting som tilsa at det skulle bli et comeback på Isaksen.

Konsekvensen av nedstengte treningssentre og idrettshaller ble at aktive folk måtte bruke kreativiteten, og finne andre måter å trene på. Mange valgte å ty til naturen, og bruke den som treningsarena.


Det er lov å smile etter å ha scoret åtte mål i comebacket. Foto: Jawad Said

Én gang håndball, alltid håndball

Til tross for at det på et tidspunkt nærmest var urealistisk å tenke på et comeback på banen, har Isaksen alltid vært en idrettssjel som aldri gir opp.

Hun fisker opp sin iPhone fra bukselomma, og viser frem bilder av seg selv fra da hun begynte med håndball.

Skjermen er så knust at man knapt klarer å tyde bildene. Hun skjelver litt i stemmen.

– Dette er meg som 6-åring, det er 23 år siden. Jeg har opplevd så mye, både positivt og negativt, på håndballbanen at jeg egentlig aldri vil slutte med håndball, uavhengig av hvor mye skader og sånt drit jeg har måttet eller må gjennomgå, sier Isaksen med en tåre i øyekroken.

For Isaksen ble trening i naturen på mange måter redningen – og vendepunktet. For mens treningsnekt og kampforbud herjet breddeidretten, så Isaksen sitt snitt til å utnytte muligheten til å trene seg opp igjen - og forhåpentligvis være klar til idretten fikk starte opp igjen.

– Jeg kommer fra en familie som elsker friluftsliv, og jeg har en far som jogger 5-10 kilometer ute nesten hver dag. En dag bestemte jeg meg for å bli med han på en joggetur, og det føltes overraskende bra, sier Isaksen.

Joggetur med faren ble en fast rutine for Isaksen. Etter hvert som kneet begynte å stabilisere seg, trappet hun opp gjenopptreningen ytterligere ved å inkludere kaste- og skyteøvelser i treningen.

Kjempet seg tilbake

Februar i år opphevet regjeringen alle tiltak for idretten, men på dette tidspunktet hadde Isaksen fremdeles ikke fått grønt lys fra fysioterapeuten til å spille for fullt igjen.

– Jeg trente smått med laget igjen, men fikk ikke lov til å trene 100 prosent. Det var småfrustrerende, men nå var jeg tilbake i trening med laget i alle fall, smiler Isaksen.

Etter sommerferien fikk hun omsider klarsignal. Hun kunne spille for fullt igjen. Men det tok imidlertid tid før hun gjenerobret startplassen sin på laget.

– Jeg måtte jo kjempe meg tilbake, det var ikke sånn at jeg kunne gå rett inn på laget og spille fast. Det er sånn det er i idrett hvor det er konkurranse om posisjonene, men det viktigste var at jeg nå var back on track, avslutter Isaksen.

Hun maktet det til slutt.

Tre år, to korsbåndsskader, to operasjoner og flere hundre timer gjenopptrening senere.

Nå løper Vilde rundt på parketten som om hun aldri har vært skadet. Kampen mot rivalen Lillestrøm blir en målrik affære. Jubelbrølene fra Isaksen er like høye for hver gang hun scorer - og noterer seg til slutt for åtte mål i kampen. 

Emneord: