Valgturistene

Få valgkretser kan vise til en oppslutning på 600 prosent. Det kan Rott.
Tirsdag, 20 oktober, 2009 - 11:55


– Nei, du får ikke legge den i urnen, sier Oddvar Rott og vifter med hånda.
Velgeren ser spørrende på ham. Hvorfor blir han nektet å legge stemmen i urnen?
– Du er fremmedstemmer. Det er bare de som står i manntallet her ute, som får legge stemmen sin i urnen.

God tid

Dørene åpner presis, klokka viser 12.00, men det er ikke en lang kø av velgere som venter på å få avlegge sin stemme. Det er stille, kun sauebreking, bjeller og måkeskrik å høre. Utenfor det gamle skolehuset fra 1875 sitter tre godt voksne menn.

Sola skinner og gradestokken har krøpet opp mot 20-tallet. Stemmestyre, forteller de små skiltene de har festet på skjortene sine. De har god tid. Tid til å drøse om både hummerteiner og krabbefelt. Det er nemlig bare åtte stemmeberettigede på øya, inkludert dem selv. Og valglokalet skal fremdeles holde åpent i timevis.

Sju små

– Er vi ikke minst? Da får vi be noen om å flytte, humrer de.

For Rott må se seg slått av to andre valgkretser i kampen om å være minst: I valgkretsene Brøstad i Troms og Melfjordbotn i Nordland er det kun fire stemmeberettigede. Rott er dermed den tredje minste valgkretsen ved årets valg, og ligger godt under landsgjennomsnittet på 1166 stemmeberettigede per krets. På landsbasis er det 24 kretser med 20 eller færre stemmeberettigede og sju kretser med 10 eller færre.

Rott ligger i havgapet utenfor Tananger. Drøye 1,6 nautiske mil og gjentatte høye bølger fra fastlandet. Den store fraflytningen startet på 60- og 70-tallet. Før den tid hadde øya både skole og eget poståpneri. I dag er det kun en fastboende familie igjen. Hverdagen på Rott er stille. Sauene er i flertall. Livet går sin vante gang. I helgene og sommertid fylles øya av hyttefolk, som blant annet har arrangert Vikingfestivaler med vikingmarked, skjold og sverd.

Jakter rekorder

På et punkt er den lille valgkretsen uslåelig: Valgdeltakelse. Det er alltid 100 prosent valgoppslutning og vel så det. I år er valgdeltakelsen 600 prosent. Hvordan får de til det? Forklaringen kommer tøffende inn med den gamle Los-skøyta.

På dekk på den hvite treskøyta står det et tjuetalls personer. Kvinner og menn, førstegangsvelgere og pensjonister. De er fremmedstemmere. I svak fralandsvind har de reist en halvtime ut i havgapet. Vel fremme stiger de i land på den store betongkaien. Nå er det bare å følge øyas hovedvei et par hundre meter oppover. Hovedveien er en smal og hullete asfaltvei med både ferist og sauelort.

Det har ikke alltid vært slik. Det var først ved valget i 2007 fastlandsfolket begynte å valfarte til øya for å stemme. Entusiaster på øya hadde gått ut med en klar oppfordring: De ville sette valgrekorder på Rott, men da måtte de få med seg velgere fra fastlandet. Velgerne tok utfordringen, noe som resulterte i en oppslutning på 280 prosent.

Boikott i 2005

– Du må brette stemmeseddelen med den andre siden ut.
– Hæ?
– Vi skal ikke se hva du har stemt. Den siden må være innover, forklarer Rott.
– Åja. Egentlig er det det samme for meg om dere ser. Jeg stemte det samme som kona.  Alt for å bevare husfreden, sier velgeren og bretter stemmeseddelen på nytt.

I over 30 år har mannen med brillene i snor rundt halsen og tommestokken plassert i den mørkeblå arbeidsbuksa utgjort 33,3 prosent av stemmestyret på øya. Ved hvert valg har han tatt imot stemmene og brakt dem forskriftsmessig til fastlandet for telling.

Uansett værforhold. Unntaket var i 2005. I forkant av forrige stortingsvalg hadde kommunen gjort om på kretsinndelingen. Rott var ikke lengre en egen krets, men hadde falt inn under nærmeste krets på fastlandet. Dermed måtte øyboerne kaste loss for å stemme.

Rolf Rott, som er den andre tredjedelen av stemmestyret boikottet valget. Det var for mye forlangt å kreve at de skulle stemme i nabokretsen - de hadde jo alltid hatt sin egen valgkrets.

Men før kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2007 tok Sola-ordfører Håkon Rege til orde for at kretsen skulle gjenopprettes.
13. mars 2007 ble det vedtatt av valgstyret, og igjen kunne øyfolket gå til urnene.

Valgsuppe

2007-rekorden skulle knuses i år. Det er kun en halvtime igjen til stengetid. Nå er køen lang. Lenger enn i 2007. Det er et titalls personer og to hunder inne i den lille skolestova. Den noe ustrukturerte køen strekker seg ut av det lille hvite skolehuset.

- Hvis dere først går inn og registrerer dere hos Oddvar, blir ikke køen så lang for å stemme, oppfordrer en mannsstemme på utsiden.

Men valgurnen er ikke eneste årsak til køen inn i skolehuset. Lukten av nykokt fiskesuppe og nytraktet kaffe strømmer ut av valglokalet.

Fiskesuppen ble det lokket med allerede en uke i forveien. På Facebook, i lokalpressen og på riksdekkende radio fikk de fortalt at det ble fiskesuppe og stemmegivning på Rott i år også.

Kaffetrakteren putrer og går. Mellom kaffetraktere og traktefilter ligger stemmesedlene på rekke og rad. Valgavlukket er kjøkkenkroken i skolehuset, avgrenset med et provisorisk lyseblått forheng. Utenfor valgavlukket sitter Rolf Rott i den smale tretrappa.

Med rutete skjorte og den gule rullingspakka i brystlomma holder han vakt. Flere skal ikke kunne gå inn i avlukket samtidig.

Fraktes til fastlandet

Oddvar Rott ser på den grå klokken sin. Instruksen sier at velgere som allerede står i kø kan fullføre stemmegivningen, selv om klokken har passert 18.

– Der var det slutt, konstaterer Rott og strekker seg frem etter den blå permen. Med noen pennestrøk fyller han ut møteboken for stemmestyret. Han er konsentrert og vet at det er avgjørende at alt blir riktig. Både kryss og tall. De avgitte stemmene må telles på nytt. For sikkerhets skyld.

– 48 stemmer totalt, sier Rott fornøyd mens de andre i stemmestyret begynner å regne på prosentene.

– Det betyr 600 prosent valgoppslutning, utbryter stemmestyrets Brynjulf Kristiansen og en umiddelbar glede brer seg i rommet. Målet er nådd og rekorden er slått.

Rott legger fremmedstemmene og stemmene fra de fastboende i en stor konvolutt. Med et svisj tennes lighteren under lakkstiften. Lakken smelter gradvis og drypper ned på konvoluttbretten. Rott trykker stempelet med øyas våpenskjold ned i lakken. Presser. Venter. Løfter stempelet forsiktig igjen. Lakkseglet størkner. Nå kan Rott legge konvolutten i en stor, grå metallkasse.

Ned til kaien, oppi båten og ut på havet. Kassen er med. Kursen er snorrett.

Sjøsprøyten står opp langs skrogsiden. Med 18 knops fart durer den åpne arbeidsbåten innover mot fastlandet og Storevarden krets.

– Vi må inn med stemmene uansett om det er vindstille eller blåser stiv kuling, sier Rott.

Slik skal man sikre hemmelig valg også på Rott. Alle valgkretser med færre enn 100 stemmeberettigede blir talt opp sammen med en av nabokretsene. Ingen skal kunne avsløre om folket på Rott stemmer det ene eller det andre.

Emneord: