Ikke bare høy og Mørch

Christopher Mørch Husby er mer enn bare ektemannen til Norges største kjendisstylist.
Mandag, 12 oktober, 2009 - 10:15


OSLO: Et steinkast unna Jan Thomas Studio, inne på en liten café i Parkveien, koker det. Damp siver ut i rommet, og gjestene snakker høyt for å overdøve kaffemaskinene. Plutselig stopper praten. Alle ser opp. Tre tenåringsjenter hvisker til hverandre. En mann løfter hodet forsiktig opp fra avisen, og holder det der.

Christopher Mørch Husby bestiller en café latte. Den unge jenta bak disken går tom for pust når hun spør om han vil ha noe å spise i tillegg. Han smiler pent. Hun lirer av seg et glis - omfavnet av et hummerrødt ansikt.

Med sin Blackberry trygt plassert i høyrehånden setter han seg ned.

- Unnskyld for at jeg ble litt forsinket. Det var litt småtravelt i studioet, sier han og løfter kaffekoppen opp mot munnen.

- I Jan Thomas Studio?

Han setter ned koppen.

- Nei, i fotostudioet.

Lever ut fotografdrømmen

For to år siden hadde noen knapt hørt om Mørch Husby. Nå florerer navnet hans ukentlig i riksmediene. Han ble kjent over natten som assistenten til Jan Thomas, og senere kjæreste – og ektemannen til kjendisstylisten. Men Mørch Husby lener seg ikke på ektemannen. Han er ikke Jan Thomas sin «boy toy». 20-åringen er målrettet, og har tro på egne evner.

Iført en grå, dypt utringet genser og trange, lyse jeans, forteller han om da han hoppet av medialinjen på Nannestad videregående. Mørch Husby ville heller jobbe.

Han jobber ikke lenger som Jan Thomas sin assistent – han er motefotograf. Han arrangerer fotoshoots som han plasserer i porteføljen sin, er kreativt involvert i nye tv-konsepter, har designet bokcoverne til Jan Thomas sine to stylingguider og albumcoveret til ektemannens singel, «Get up and dance».

Media har alltid vært planen. Ti år gammel laget han filmen «Skjulte hensikter», videre fulgte utallige videoer av familiemiddager og ferier, 12 år gammel sa han til moren sin at; «jeg vil flytte til USA og bli nyhetsanker». Drømmen om å bli nyhetsanker er lagt på is. Men drømmen om å jobbe i media er ikke tapt.

- Jeg drømmer om det å eie et produksjonsselskap og reise verden rundt å fotografere de største stjernene kloden har å by på. Jeg har alltid vært interessert i foto. Jeg husker jeg alltid løp rundt med kameraet i hendene da jeg var liten gutt. Etter hvert som jeg har blitt eldre, har jeg fått en stadig økende interesse for video, redigering og foto. Mange tror at jeg jobber som stylist, der tar de feil. Jeg er fotograf, sier Mørch Husby.

Han forklarer at ønsket om å etablere et eget produksjonsselskap har vært en drøm han har hatt lenge. Lysten etter å gjøre akkurat hva han vil – når han vil, er sterk.

- Jeg er laget slik at når jeg setter meg mål, gjør jeg alt for å nå dem. Og du vet, drømmer er til for å realiseres, sier han.

- Hvorfor et produksjonsselskap?

- Der kan jeg kombinere alle interessene mine. Jeg kan være fotograf og samtidig sjefe rundt. Jeg kan bestemme arbeidsmengde og hvem jeg skal jobbe sammen med. Alt dette får jeg hvis jeg klarer å etablere et produksjonsselskap i fremtiden.

- Hvor nær er du å realisere drømmen?

- Jeg er allerede godt i gang, men hvor langt jeg har kommet før du ikke høre, ler han.

Kjendisblogger

Han har vært på forsiden av Se&Hør, figurert flere ganger på «God kveld Norge», og gjort utallige intervjuer med riksmedier. Men overgangen fra å være en vanlig mann i gata til å bli stoppet opp for å bli tatt bilde av og skrive autograf, kom som et slag i ansiktet.

- Det er ikke noe man kan forberede seg på. Jeg har ikke tenkt så mye over det, egentlig. Slike ting skjer ganske raskt, og da må man bare tilpasse seg den situasjonen man befinner seg i, sier han.

Og Christopher tilpasser seg. Akkurat som han vil. Bloggen hans, Allchristopher.com har raskt vokst seg opp til å bli en av landets mest leste blogger. Der kan han si det som han vil, og forklare hans side av saken. Som det står øverst i bloggen hans: «Trodde du virkelig at jeg bare skulle stå stille, holde kjeft og smile pent?».

Bloggeventyret startet da han fant en notis om seg selv i Se&Hør. Der sto det detaljert beskrevet hva han hadde i handlekurven på Meny på Majorstuen. Da forsto han at det hadde gått en smule for langt.

- Jeg føler at bloggen er min sjanse til å vise og dele min side av historiene, og min side av saken til enhver tid. Når det blir skrevet mye om deg, får man et visst behov for å si «nei, det var egentlig sånn det var».

Han legger ut små stikk av sitt hektiske liv, og bloggen fatter interesse både blant gutter og jenter. Han blogger om mote, hverdag og alt det kreative han driver med.

- Jeg bobler over av kreativitet, og bloggen er en av mange arenaer hvor jeg får ut litt av den kreativiteten.

- Jante-Norge må skjerpe seg

Han er lei av å høre at de som stikker nesa frem må bare tåle det, for han har ikke gjort stort annet enn å leve livet sitt.?

- Det er heller sjeldent at jeg beveger meg ute på byen. Sist gang jeg var ute med venner, dro jeg hjem igjen etter en halvtime. Det var mange mennesker som ble for pågående og innpåslitne. Jeg ville bare kose meg med vennene mine, men det ble for mye styr, forteller han.

- Får du mange negative tilbakemeldinger?

Mørch Husby ser ned i bordet. Han sjekker at han ikke har gått glipp av noen samtaler på mobilen, før han til slutt svarer.

- Jeg har bare kommet frem til at jeg ikke skal ta meg nær av noe. Kommer de bort til meg og slenger dritt, får de passet sitt påskrevet. Men folk er tydeligvis ofte positivt overrasket over meg. «Trodde ikke du var sånn», sier de, siden de har misoppfattet meg i media.

- Så fort man er «noen» kan alt fremstå negativt. Til og med at jeg og Jan vil drive med veldedighet, sees på som kvalmende. Jante-Norge elsker jo å rakke ned på ting. Det er så mange som har misforstått, ler Christopher oppgitt.

Fikk støtte fra familien

Mørch Husby gikk på Nannestad videregående skole da han ble kjent med Jan Thomas, og han ble raskt den 22 år eldre kjendisstylistens personlige assistent. I mai 2008 ble det imidlertid kjent at han ikke bare bistod Jan Thomas jobbmessig. Christopher var nå også skjønnhetsekspertens forlovede.

Og ifølge ham selv, ble ikke moren, Sandra Josephine Mørch Husby overrasket.

- For familien min har det aldri vært et samtaleemne. Om han heter Jan eller Lise, er 20 eller 40 betyr ingen verdens ting for dem, sier han.

- Tok alle i familien din det like bra?

- Ingen reagerte på det, egentlig. Det var mest «oi, så hyggelig». Det eneste var at mange følte seg snurt fordi de måtte lese det. Jeg sa ikke noe til dem før de leste om de i avisene og hørte om det på tv. men hva skulle jeg gjort? Sendt en masse-sms?, ler han.

- Hvordan opplevde du mediatrykket da det kom ut at dere var forlovet?

- Det var mye styr, og det var mange som ville ha tak i meg. Rett etter at nyheten kom ut, hadde jeg 280 tapte anrop på mobilen. Det var helt vilt, humrer han.

Framstilt som liten drittunge

Han har figurert mye på tv, og da spesielt i TV 2 Zebras dokumentarsåpe om Jan Thomas, «Fra Hollywood til Parkveien». Men måten han ble fremstilt på i dokumentarsåpen, gir ifølge ham selv ikke en riktig innblikk i hvem han er. Han ble fremstilt som en liten drittunge uten egne meninger, som bare diltet etter Jan Thomas. Det samme skjedde i VG Netts storsuksess, «Fanthomas».

- Jeg ble klippet i hjel på den dokumentarsåpen. De tok jo bare med klipp hvor jeg så ut som en liten drittunge, ler han.

Men all negativiteten har han lagt bak seg. Nå satser Christopher Mørch Husby på sin egen karriere – og han ser lyst på fremtiden. Han har allerede skaffet seg et godt kildenettverk i mediabransjen. Og det skal han dra nytte av.

- Allerede fra da jeg sluttet i andre klasse på medier og kommunikasjon - eller begynte yrkesfaglig, hadde jeg vært mye rundt og skaffet meg kontakter. Jeg kjente jo stort sett de samme menneskene som Jan gjorde, forklarer han.

Selv om Jan Thomas og Christopher fremdeles ofte jobber sammen, fokuserer 20-åringen mest på sine egne prosjekter. Som fotograf har han en klar målsetting om hva han vil.

- Det som er viktig for meg er at alle får være seg selv, men kanskje på en litt annen måte. Det er viktig for meg å skape et litt mer nyansert bilde av folk, og kanskje vise dem på en måte folk ikke har sett dem før, sier han.

Norges mest sexy mann

En dag tidlig i september går Mørch Husby mot SATS i Sporveisgata på Majorstuen. Idet han skal åpne døren til treningssentret, vibrerer mobiltelefonen i lommen. Han trykker på den grønne telefontasten, og får beskjeden; han er blitt kåret til Norges mest sexy mann av nettavisen Side2.

- Jeg sto utenfor SATS alene og humret for meg selv. Jeg vet nesten ikke hvordan jeg følte det akkurat der og da, men det er fortsatt veldig spesielt at noen mener jeg er Norges mest sexy mann.

- Hvem mener du er landets mest sexy mann da?

Han bryter ut i latter, og hever øyebrynet.

- Det tror jeg du vet svaret på!

Det kanskje Mørch Husby kan være mest stolt av, er at han slo sin ektemann. Jan Thomas ble også å finne på listen, men ni plasser bak sin ektefelle.

- Jan er min nummer én, uansett.

- Apropos Jan Thomas. Føler du at du står i skyggen av han?

- Folk har spurt meg om dette tidligere, og nei. Jeg føler jeg aldri har stått i skyggen av Jan. Hvorfor skulle jeg gjøre det? Jeg har mitt eget liv, egne drømmer og visjoner.

Emneord: