Ingen regler for bruk av politihund

Politihunder kan gjøre stor skade. Likevel finnes det ingen regler for bruk av hund i politiet.
Tirsdag, 15 mars, 2011 - 11:44


Nylig ble en politimann dømt for å ha latt tjenestehunden sin bite en mann som var under kontroll.

Og flere ganger de siste årene har Spesialenheten gitt politiet kritikk for bruken av politihund. En av hendelsene skjedde i Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt. Klokken halv fem om morgenen fikk politiet melding om at en campingbil sto i en skråning ved E39.

Inne i campingvogna var det tre unge menn. De løp fra stedet da politiet kom. To av mennene ble stanset med én gang, mens den tredje hoppet over et steingjerde og forsvant ned en skråning. En politiførstebetjent ropte på mannen og varslet at han ville slippe tjenestehunden om han ikke stanset. Da mannen ikke stoppet, sendte politimannen hunden etter ham.

Les også:

Sakene henlegges

Hunden bet seg fast i mannens overarm, og ifølge mannen ble han bitt selv om han lå helt stille, også etter at han ble påført håndjern. Politimannen mente det siste ikke stemte. Bilder av mannen viste risp og blodutredelser på venstre overarm og et stort blåmerke med merker etter punktblødninger bak på høyre lår. Saken ble henlagt etter bevisets stilling.

I en annen sak, etter en slåsskamp i Stavanger sentrum, ble en politihund kommandert til å gå til angrep på en mann . Men politihunden angrep feil person: En mann som lå på bakken med håndjern, og som politiet allerede hadde kontroll på. Hunden bet ham i lysken, og han fikk skade på hovednerven til høyre bein. Det var usikkert om skaden noen gang ville heles helt. Også denne saken ble henlagt.

Ingen retningslinjer

Flere av hendelsene har ført til alvorlige skader. Hund er også klassifisert som et skarpt redskap som kan gjøre stor skade om den kommer ut av kontroll. Likevel finnes det ingen instrukser eller regler for bruk av hund i norsk politi.

Spesialenheten mener det blir vanskeligere å avgjøre sakene når det ikke finnes noen sentrale retningslinjer.

- Vår erfaring er nok at det i noen saker ville ha vært en fordel med klarere direktiver, sier leder Jan Egil Presthus i Spesialenheten.

Innført strenge regler i USA

I USA har man blant annet innført restriksjoner mot bruk av hund når hendelsene ikke var så alvorlige, for eksempel overfor biltyver. Ledere i politiet er også blitt forpliktet til å holde nøye oversikt over antall hundebitt per hundepatrulje. Dette har ført til at antallet personer som er blitt bitt av hund, har gått ned. Også Finstad-utvalget, som evaluerte Spesialenheten i 2009, mener politiet trenger klare regler for at bruken av politihund skal kunne kontrolleres godt nok.

Emneord: