Fotball for hjemløse og rusavhengige

Fyrlys-gutta har ikke stor suksess på banen, men for hver kamp de spiller, vinner noen av spillerne en kamp mot seg selv.
Fredag, 30 september, 2011 - 13:35


Midtbanedynamoen Stein Egil plukker opp ballen på midtbanen, avanserer og banker den i mål bak keeperen.

- Rock ‘n’ roll, Stein Egil, smeller det fra Morten. Morten, som spilte a-lags-fotball for Smedstua (nå Rommen) da han var yngre, hadde ikke tatt i en ball på 20 år før han begynte å spille for Fyrlys i 2008. Etter treningen å dømme, er ikke det til å tro. Gang på gang kommer motstanderne igjennom alene med Morten, som er like kjapp i refleksene hver gang.

– Jeg har fått keeperdrakta av Vålerengas Lars Hirschfeld. Han stod en landskamp for Canada med denne drakta på, forklarer Morten.

– Hirschfeld var med på en trening tidligere i år – du skulle sett, alle skuddene gikk inn, skyter lagleder og frelsesarmeansatt Ole Schrøder inn.

- I svime

– Jeg er i svime, helt i ørska, sier Jan Helge, en av de nye spillerne på laget, mens han legger hendene på låret og bøyer overkroppen framover.

– Men da får du være i svime og ørska bak her, skriker forsvarsspilleren Kjetil, før han legger til at det ikke var meninga å kjefte, det ble heller sagt som et kameratslig råd.  Jan Helge og Kjetil er på Fyrlys-trening for første gang, noe som merkes på formen.

Det er siste trening før siste seriekamp for bedriftslaget til Frelsesarmeens rusomsorg i Urtegata. Laget, som stort sett består av personer som tidligere har vært hjemløse eller har rusproblemer, ligger på nest siste plass i sin divisjon, og står i fare for å rykke ned. Skal de holde seg i fjerde divisjon, må de vinne mot Meny Allstars.

Ole Schrøder er ildsjelen bak Fyrlys-tilbudet.

Schrøder forklarer at man vanligvis er flere mann på trening, men at det i dag har vært vanskelig å få tak i folk. Ole setter opp to lag med spillere.

Fyrlyset i Urtegata startet med et fotballag for 20 år siden, etter initiativ av de ansatte ved Fyrlyset. Det er derimot etter at Schrøder ble involvert at laget virkelig har vokst.

Schrøder startet å jobbe med Fyrlys-prosjektet i 2004. I 2005 representerte nemlig spillerne fra Fyrlys Norge i hjemløs-VM, som ble arrangert i skotske Edinburgh. Nå tas landslaget ut etter hjemløs-NM, en turnering som arrangeres hvert år, forskjellige steder i landet. Samtidig har laget faste treningstider hver uke.

12-96

Fyrlys har i år stilt med et lag på bedriftsfotballens fjerde nivå. Det har ikke vært en stor suksess. Kun tre poeng, og en målforskjell på 12-96 er fasiten før siste kamp.

- Det er klart at dette er et flott tilbud, og jeg er veldig positiv. Men jeg er likevel ikke fornøyd med resultatene våre i år. De har vært altfor dårlige, forklarer Stein Egil.

Et viktig tilbud

Det er kampdag. På Frelsesarmeens “Jobben”, et hus i Gamlebyen der det tilbys arbeid for rusmisbrukere, er man for lengst i gang med dagens arbeidsøkt. I bakgården sitter en bjeffende schäfer og dens eier, en mann med langt hår og caps. Inne i lokalet finnes det blant annet et verksted og et rom der det støpes lys.

Spisestua er full av fargerike stoler. På benken står kaffekoppene på rekke og rad. Fyrlys-keeper Morten setter seg ned på en av stolene. Morten kommer til “Jobben” 08.15 hver ukedag, og jobber frem til 12.30. Mot dette får han en såkalt motivasjonslønn på 55 kroner timen, lunsj og gode arbeidsforhold.

Morten jobber som snekker på Frelsesarmeens “Jobben”.

– Fotballtilbudet er bra. Man får to-tre kvelder i uka der man får være med på noe sosialt, og får holdt kroppen i bevegelse. I tillegg fyller det tid – det gjør at man ikke tusler og drikker. Jeg er alkoholiker, forklarer Morten, som legger til at dette gjelder for flere av gutta på laget.

– I rusmiljøet er folk veldig ustødige, men Ole gjør en god jobb. Hver dag det er trening eller kamp sender han ut en tekstmelding som sier fra. Han glemmer ingen, sier Morten, som ikke ønsker å stille opp med fullt navn.

– På treningene har han alt av utstyr klart. Man kommer bare med seg selv.

20 år uten ball

50-åringen byr på kaffe, mens han fikler med en skrutrekker. Den blå snekkerjakka forteller at Morten på “Jobben” driver med håndverk, litt som han gjør mellom stengene på fotballbanen. Tømreren var på sin første Fyrlys-trening i 2008.

– Jeg hadde snakket om at jeg skulle spille i et år før jeg turte, sier Morten.

På den første treninga var det Vålerenga-legenden og bohemen Erik Foss, og Rune Isegran, trener for landslaget for hjemløse, som ledet laget.

– Vi drev og varma opp i midtsirkelen, og så spurte Rune om vi var varme. Da svarte jeg “Varme? Er helt ferdig jeg!” forteller Morten, før han bryter ut i et smil.

– Da jeg kom hjem til rehabiliteringssenteret på Holmlia var jeg så stiv at jeg måtte gå baklengs ned trappa. Heldigvis er jeg i bedre form nå, sier Morten.

Mortens form kan bli helt avgjørende for Fyrlys i deres siste kamp denne sesongen. På ni kamper har laget nemlig sluppet inn 96 mål, og scoret kun 12. Én seier er alt man har å juble for, men ifølge Morten er ikke resultatene det viktigste for Frelsesarme-laget.

– Det hadde vært morsomt å få en seier til, og holde seg i divisjonen. Men det gjør ikke så mye – det viktigste er at tilbudet er der, sier Morten.

Får støtte av Vålerenga

Lagleder Schrøder forteller at det Vålerenga har stilt Valhall til disposisjon slik at Fyrlys-gutta kan trene der inne i vinter. I tillegg får alle som deltar på treninger og kamper gratisbilletter til Vålerengas neste hjemmekamp.

– Dette er selvfølgelig også en gulrot, forklarer Morten, som søndag så Vålerenga slå Rosenborg 1-0 på Ullevål sammen med fem av lagkameratene sine.

Flere Vålerenga-spillere har vist interesse for laget. Blant annet var Lars Hirschfeld med ut til Hovedøya for å spille oppvisningskamp tidligere i år. Etter kampen kom han bort til Morten og målte hendene hans – for han hadde en del keeperhansker å gi bort.

– Lars skal begynne å dele ut suppe fra Frelsesarmeens suppebuss, forteller Morten.

Kamp mot stjernene

Noen timer senere står Morten og resten av Fyrlys-gutta ute på kunstgresset i Manglerudhallen. På andre sida av banen befinner Meny Allstars seg.

Lagleder Ole har kun fått med seg syv mann til Manglerudhallen. Det betyr at de ikke har innbyttere. Dette lover ikke godt, for man skal igjennom 60 minutter med fotball mot et lag som stiller med 13 mann.

På laget finner vi Morten og Stein Egil, kamerunerne Parfait og Abdel, lagleder Ole, Frelsesarmeansatte Anders og rumeneren Daniel. Morten og Stein Egil varmer opp med skudd. Hirschfeld-drakta er på.

Meny Allstars har kliss like drakter som Fyrlys, og siden Fyrlys er bortelaget må spillerne ta på seg grønne Torshov Sport-vester over den røde, frelsesarmesponsede drakta. Dommeren blåser i gang kampen.

Morten har fått drakt og keeperhansker av Vålerengas Lars Hirschfeld.

- Svetter så mye gift

Kampen begynner tøft for Fyrlys, og Morten må plukke en ball ut av nettet etter kun tre minutter. Like etter angriper Fyrlys langs kanten, og et nydelig innlegg finner hodet til Ole, som header ballen i mål fra tre meter.
 

Lagene ender en jevnspilt førsteomgang på stillingen 5-4 til Meny Allstars.

- Bra spilt. Bra jobba. Nice play, sier Ole.

Det har vært en thriller av en førsteomgang – der lagleder Ole har scoret «det perfekte hattricket» - et skudd med høyre, et med venstre og et hodestøt.

– 5-4 er bra det. Tar vi pushups i pausen, syker vi dem ut litt, sier Ole, som kjapt forsyner seg av en drikkeflaske.

Morten og Stein Egil forsyner seg av en drikkeflaske hver. De to kameratene illustrerer nok forskjellen på det å være keeper og utespiller. Mens Morten tusler rolig bortover uten synlig svette, puster Stein Egil tungt, mens svetten renner fra det tynne håret ned på den røde drakta.

– Det gikk bra dette. Jeg bare svetter for mye gift, sier Stein Egil.

– Jeg så ikke utgangen i på det skuddet i det hele tatt, sier Morten, som mener han ikke hadde en sjanse til å ta det siste målet.

Se lydbildesnutten fra andreomgang her.

Sjanseløse mot 13 mann

Utover i andreomgang blir det mer og mer klart at Meny Allstars kommer til å vinne kampen om å ikke rykke ned. Halvveis inn i andreomgang leder laget 9-4.

– Kjør litt tempo på dem nå, de er slitne nå, høres det fra Meny-fansen på tribunen.

Morten har hatt sitt å gjøre i denne omgangen, men varter opp med en del fine redninger. Ti minutter før slutt for også Stein Egil sin sjanse, når han dribler seg forbi en forsvarsspiller ute på kanten. Fyrlys-veteranens skudd smeller imidlertid i tverrleggeren og ut.

– En skulle nesten tro vi var slitne, sier Ole når det gjenstår ti minutter.

Rumeneren Daniel reduserer et par ganger for Fyrlys, og kampen ender til slutt 10-7 til Meny Allstars. Nedrykket er et faktum.

– Vi spilte bra helt til vi ble slitne. Det holdt til pause. Men hadde vi vært en eller to innbyttere ville vi nok klart oss bedre. De hadde seks innbyttere, sier Ole.

– Det var noen fine mål de scoret, sier Stein Egil, mens han kler av seg ned til bokseren. Midt i hallen. Lagkameratene ler.

- Kampen ville nok sett annerledes ut om vi hadde hatt en til to flere spillere med, sier Morten.

Men Fyrlys-gutta ser ikke ut til å ta nedrykket tungt. Allerede i slutten av oktober starter bedriftsfotballens vinterserie. Og Fyrlys stiller selvfølgelig med et lag i den serien også.
 

Emneord: