Veien til drømmejobben

Som tidligere toppidrettsutøver vet Iselin Ryvoll Klev hva det vil si å jobbe hardt mot et mål. Nå arbeider hun fulltid uten lønn i håp om å bli lagt merke til.
Fredag, 30 september, 2011 - 13:02


Klokken har så vidt passert syv om morgenen. En frisk luft biter litt i kinnene, og minner om at høsten er i full anmarsj. Oslo har ennå ikke våknet til. Karl Johan ligger nokså øde og venter på morgenrushet. Men utenfor Tv2s studio er  ”God Morgen Norge” i gang med å intervjue Jack Waitz i forbindelse med Oslo Maraton som går av stabelen i hovedstaden 24.-25. september. I kulissene til opptaket er representanter fra både arrangøren Sportsklubben Vidar, foreningen Aktiv mot Kreft og Friluftsbarnehagen samlet. Blant dem er Iselin Ryvoll Klev (27). Bærums-jenta har på seg treningstøy og smiler bredt mens hun beveger seg rundt i den lille folkemengden. Hun snakker med nesten alle, og det virker som hun kjenner mange fra før. Etter intervjuet slår hun av en prat med Waitz. Så gjelder det å skynde seg opp til kontoret. Det er mye som skal være på plass før helgen, og hun har ingen tid å miste.  

 

Fulltid uten lønn. Oslo Maraton har 30-årsjubileum, og dette året kan det komme til å bli deltagerrekord.

- Det er veldig gøy å være med å arrangere et så stort arrangement, sier Klev i det hun svinger bilen opp mot Pilestredet. I Sportsklubben Vidars lokaler tilbringer den tidligere eliteseriespilleren i håndball lange dager i hele september. Hun kommer aldri senere enn ni på morgenen, og hun går sjelden før seks på kvelden. I likhet med de rundt 400 andre frivillige mottar hun ikke lønn. Sportsklubben Vidar er helt avhengig av de frivilliges innsats for at arrangementets overskudd skal kunne dekke satsningen på klubbens unge idrettstalenter. Resten av de frivillige jobber imidlertid neppe like mye som Klev. Hun er allikevel fornøyd med ordningen, og føler seg på ingen måte utnyttet. Tvert i mot er hun klar på hva hun vil stå igjen med.

- Jeg får se hvordan ting rundt et slikt arrangement foregår i praksis. Jeg lærer masse hver dag, og kommer i kontakt med mange interessante mennesker.

Det frivillige arbeidet i forbindelse med Oslo Maraton vil hun føre opp på CV-en. Aller mest håper hun at potensielle arbeidsgivere legger merke til det hun gjør.

- Jeg har selvfølgelig tenkt på dette med nettverksbygging. At jeg kunne vært enda mer frempå. Men jeg håper at noen ser at engasjementet mitt  er ekte, og at jeg er villig til å jobbe hardt.

 

Vinn-vinn situasjon. Ifølge et anslag fra NAV blir omlag 60 % av alle stillinger i Norge aldri utlyst. Disse stillingene blir besatt gjennom personlig nettverk, bekjentskap og åpne søknader. Dermed sier det seg selv at gode relasjoner kan være helt avgjørende i kampen om drømmejobben.

- Nettverksbygging er noe som har eksistert i alle tider, men begrepet blir stadig oftere tatt i bruk i karrieresammenhenger, sier kommunikasjonsrådgiver i Ticato og ekspert på nettverksbygging Catherine Lemaréchal. Hun tror det at folk har blitt mer bevisste på nettverksbygging har en sammenheng med den posisjonen sosiale medier og nettverk som Linkdln har fått i dagens samfunn. Her gjelder det å markedsføre seg selv og å være synlig. Lemaréchal opplever samtidig at begrepet nettverksbygging kan være knyttet til både gode og dårlige assosiasjoner. Mange er usikre på hvordan de skal gå frem.

- Man ønsker ikke å være for påtrengende. Det er imidlertid viktig å være klar over at god nettverksbygging handler om vinn-vinn situasjoner.

Lemaréchal gir tommelen opp til Klevs måte å skaffe seg kontakter til arbeidslivet.

- Jeg synes det er fantastisk. Det er kjempesmart! Gjennom frivillig arbeid får hun virkelig vist at hun er genuint engasjert og ikke bare opptatt av hva andre kan gjøre for henne.

 

Markedsføring. Fremme på kontoret er Klev førstemann på plass. Hun setter på kaffetrakteren og logger seg på Facebook. Det starter hun alltid dagen med. På Oslo Marathons side, som har rundt 4700 tilhengere, er det mange nye spørsmål. ”Er det fortsatt ledige plasser på 10 km for Grete Waitz?”, ”Hvordan får jeg startnummer?”. Klev svarer alle, og legger ut et bilde fra intervjuet på TV2. Deretter skal mailen sjekkes, og henvendelser fra pressen besvares.

- Jeg jobber mest med markedsføring av arrangementet. Her får jeg endelig erfaring som er relevant i forhold til utdannelsen min, forteller hun. Klev gikk ut av BI med en Bachelor i markedskommunikasjon i 2007. Frem til nå har tiden gått til håndball. Hun har spilt i eliteserien både i Norge og Danmark. Det har gitt henne en fast inntekt, og hun kan enn så lenge leve på oppsparte midler. Hun har i perioder jobbet litt i bank, men ettersom idrett er hennes store lidenskap kan hun se for seg en karriere innen dette feltet. Å kunne leve av å jobbe med idrettslag og idrettsarrangementer er helt klart en framtidsdrøm.

 

Tidligere studiekamerater. Kommunikasjonssjef for Oslo Maraton Jostein Røraas kommer inn på det lille kontoret.

- Iselin er min høyre hånd. Du kan sitere meg på at hun er utrolig dyktig, hun jobber beinhardt, sier han og gir henne et klapp på skulderen. Klev rister på hodet og ler litt av skryten.

- Har du forresten lagt ut siste pressemelding? Jeg sender et utkast på mail til deg nå, sier Røraas. Klev sier hun ikke er så flink med programmet de bruker. Røraas tar seg tid til å vise henne hvordan det fungerer. De to kjenner hverandre fra studietiden på BI. Røraas var ansvarlig for fadderukene der Klev også stilte som frivillig. Siden den gang har han stått på telefonlisten hennes. I begynnelsen av september bestemte hun seg for å ta kontakt for å spørre om han visste om noen jobber til henne. Hun nølte litt, vurderte om det virket masete, men fikk til slutt samlet mot nok. Røraas var rask med å foreslå at hun kunne hjelpe han med Oslo Maraton. Her ville hun komme i kontakt med en stor del av idrettsnorge, og dette kunne kanskje være en vei videre, mente han. Klev var på plass dagen etter. 

- Dette er slik man bør bruke nettverket sitt. Jeg kunne aldri startet eget firma uten de kontaktene jeg har opparbeidet meg over tid, sier Røraas som driver PR-byrået JRPR. Under studietiden hadde han omlag 20 tillitsverv. Oppdraget med markedsføringen av Oslo Marathon fikk han gjennom et bekjentskap med Jack Waitz som han tidligere har hjulpet med en frivillig pengeinnsamling for Aktiv mot Kreft.

ERFARING: Klev lærer masse av kommunikasjonssjef Jostein Røraas. FOTO: Marit Tronier Halvorsen.
 

Trend. Klev er ikke alene om å velge frivillig arbeid som en arena for å bygge nettverk.

Dag Wollebæk ved Institutt for samfunnsforskning forsker på frivillighet, og sier stadig flere oppgir kontakter til arbeidslivet som motivasjon.

- Folk har blitt mer opptatt av hva veldedigheten kan gi dem, uten at dette nødvendigvis er negativt.

Hodejeger Per-André Marum i Panamera har vurdert CV-er i 14 år, og mener arbeidslivet alltid har vektlagt tillitsverv og frivillig arbeid, men at folk har blitt mer blitt bevisst på dette med tiden. Han mener uansett mange kan bli bedre.

- Jeg skulle gjerne sett enda flere CV-er med denne type engasjement. At unge brukte tiden sin på dette fremfor for eksempel å fokusere på russefeiring.

Forsker i arbeidspsykologi ved Universitetet i Oslo Roar Bjørklund trekker frem at gode relasjoner ofte betyr mer enn å kunne vise til faglige resultater.

- Gode relasjoner skaper bedre resultater. Derfor foretrekker nok mange arbeidsgivere å ansette noen de allerede har et personlig godt inntrykk av.

 

Ringerunde. I presseteltet søndag ettermiddag skriver Klev en mail med pressemeldingen om at over 16 000 løpere har deltatt på årets maraton. Deltagerrekorden er dermed et faktum. I det hun trykker på “send” lener hun seg tilbake, senker skuldrene og gnir seg litt i øynene. Nå kan hun endelig ta seg tid til å reflekterer over erfaringen.

- Det har vært lange dager, men en utrolig spennende jobb.

Klev er ikke i tvil om at markedsføring, og da spesielt i sammenheng med idrettsarrangementer, er noe hun kan tenke seg å drive mer med i fremtiden.

- Nå skal jeg hjem og søke jobber. Jeg kommer nok til å ta noen ringerunder, avslutter hun.

DELTAKERREKORD: I presseteltet søndag ettermiddag kan Klev bekrefte deltagerrekord.
 

Hør Catherine Lemaréchals tips til studenter som ønsker å bli gode nettverksbyggere her.

 

Emneord: