Velkommen til studentlivet!

Torsdag, 8 september, 2011 - 10:27


To uker, det er det de har gitt oss. To uker til å feire at vi har startet på vårt livs store utfordring. To uker med fyll og fest for å døyve realiteten vi vet vil komme rasende ned i hodet på oss, før eller senere.

I to uker får du inntrykk av at det er slik studietiden vil bli seende ut: Du vil få mer enn nok tid til å være sosial, det kommer til å være minst én fest hver kveld, lite skolearbeid og en nokså upåklagelig sum på bankkontoen.

Jeg tror høgskolene og universitetene er fullt klare over dette fenomenet. De lokker oss inn med løfter om et riktig så hyggelig liv utenom studiene. Det er kanskje den beste, om ikke eneste motivasjonen de kan gi for å få oss til å begynne på studietiden.

Fadderukene er studiestedenes måte å si “Kjære studenter! Vi vet veien vil bli lang og oppoverbakkene mange, men fortvil ikke, det finnes et liv utenfor lesesalen!” For om ikke mange ukene, så kommer vi til å skjønne alvoret.

Snart sitter vi der på en 15 kvadratmeters hybelleilighet med linoliumgulv og fellesvask i kjelleren, økonomisk ruinert etter omfattende pensumbokshopping, med et par hundre utdaterte pensumsider å lese før neste forelesning.

Og på bordet, der står middagen klar. First Price-nudler til 3,50. Hvitt mel i en utvannet krydderblanding av det smakløse slaget (du kunne valgt Grandiosa, men ærlig talt, noe skal man ha å glede seg til når lørdagen endelig kommer).

Men akkurat da, når du virkelig begynner å bli kjent med studentlivets brutale hverdag, da er det for sent. Da er studieavgiften betalt, lånekassesøknaden innvilget, og består du ikke eksamen din, så vil det koste deg 40 000 kroner i gjeld. Du har med andre ord for lengst passert det blinkende neonskiltet med den noe urovekkende påskriften “Ingen vei tilbake”. Borte er fadderukene. Borte er festene. Vin har blitt til vann.

Og vennene dine? Hvilke venner? Din sosiale omgang med andre mennesker begrenser seg til gruppesamarbeidene på skolen. Omsider begynner du også å glede deg til gjøremål du før i tiden så på som uutholdelige. Gulvkluten og oppvaskbørsten blir dine beste venner – alt for å unngå enda flere sider med svada, anbefalt pensumlitteratur og obligatoriske oppgaver.

Velkommen til virkeligheten, kjære studenter! Dette skal være deres liv de neste årene. Gled dere.

Emneord: