Vil reversere sexkjøpsloven

Stortingsrepresentant for Høyre, Olemic Thommessen, mener sexkjøpsloven er mislykket og ønsker å fjerne den. Det er Jette F. Christensen (AP) sterkt uenig i.
Mandag, 12 mars, 2012 - 15:56


Da loven ble vedtatt i 2009 ble det ulovlig å kjøpe seksuelle tjenester i Norge og for norske statsborgere i utlandet.

– Vi tror ikke de prostituerte får det noe bedre ved å skyve prostitusjon inn i det lukkede rom. Og vi har ikke tro på at prostitusjonen forsvinner selv om det finnes en lov som gjør det forbudt å kjøpe sex, sier Olemic Thommessen, som understreker at Høyre er veldig opptatt av å bekjempe prostitusjon, men med andre midler.

– Vi ønsker å styrke hjelpeapparatet, for eksempel virksomhet som Pro sentret driver. Målrettede tiltak, gjerne gjennom kommunenes hjelpeapparat, for å få kvinnene ut av prostitusjon.

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) vil fjerne sexkjøpsloven. Foto: stortinget.no

Uenighet om loven

Thommessen og Høyre ønsker å fjerne loven. Stortingsrepresentant for Hordaland Arbeiderparti, Jette F. Christensen, er ikke enig.

– Blant andre politiet og Nadheim, Kirkens bymisjons senter for prostituerte, mener loven fungerer, og antallet prostituerte og horekunder går ned. Det er færre som debuterer på markedet, dermed går rekrutteringen ned og holdningene blir generelt mer positive. Det eneste som hindrer loven i å fungere, er holdninger som Høyre viser her, sier Christensen.

Hun mener derimot at hele jobben ikke er gjort og at det fortsatt gjenstår jobb med tiltakspakken som ble vedtatt samtidig med sexkjøpsloven. Loven skulle blant annet føre til at situasjonen skulle bli bedre for de prostituerte, den skulle gå løs på bakmennene og ta knekken på menneskehandel innenfor prostitusjon, og den skulle bidra til en holdningsendring rundt sexkjøp.

Stortingsrepresentant for Hordaland AP, Jette F. Christensen, mener sexkjøpsloven fungerer. Foto: stortinget.no

Vil ikke kriminalisere salg

Det både Thommessen og Christensen kan være enige om, er at å kriminalisere sex-arbeideren er feil fremgangsmåte for å bekjempe prostitusjon.

– Det er hårreisende at noen i det hele tatt mener at det kan være et alternativ. Prostitusjon er ikke et valg, det er en siste utvei og det vil kun belaste de berørte ytterligere, mener Christensen.

Thommessen drar samme konklusjon.

– Det vil ramme en veldig svak part og slå skeivt ut, da det i mange tilfeller er usikkert om prostitusjonen skjer av egen fri vilje.

Emneord: