Den store hjerneflukten

Verdens befolkning tar høy utdannelse, men mange vil aldri bruke utdannelsen i det landet de fikk den.
Torsdag, 31 mai, 2012 - 18:35


Globaliseringen i verden fører til at stadig flere ønsker å flytte for å skape et godt liv for seg selv. Brain drain er et økende problem i verden og Guayana er det landet i verden med størst hjerneflukt. Der flytter hele 80 prosent av landets høyt utdannede til utlandet. Dette skaper problemer for landets utvikling.

- Jeg trenger en jobb. For meg er det ingen vits i å bli her. Når jeg er ferdig utdannet finnes det ingen som er i stand til å betale meg for de kvalifikasjonene jeg har, sier Devana Livan (22) fra Georgetown Universitetet i Guayana. Hun er snart ferdig utdannet innen medisinsk teknologi.

Les mer om Guayana her.

Følger drømmene

Noen av grunnene til at folk vil velge å reise fra hjemlandet sitt er få jobber, liten økonomisk utvikling i hjemlandet, lav lønn og dårlige arbeidsforhold. I tillegg er det mange som ønsker å følge sine drømmer, noe som kan være umulig i hjemlandet.

- Min store drøm er å bli skuespiller i Hollywood. Jeg kan ikke leve av skuespilleryrket i Den Dominikanske Republikk. For tre dagers arbeid tjener jeg 4-5000 pesos (590 - 740 NOK) og det kan gå lang tid mellom hvert oppdrag, sier Zamantha Dìaz (21) som ønsker å studere drama i New York, men har en økonomisk utdannelse fra Den Dominikanske Republikk.


Les mer om Den Dominikanske Republikk her

Et grønnere gress

De fleste av de som reiser ut er rundt 25 år gamle og har 3 år eller mer innen høyere utdannelse bak seg. Utviklingsland har i gjennomsnitt sju ganger høyere emigrasjon enn store land med en befolkning over 25 millioner innbyggere. Den største flukten er fra land med middels inntekt hvor folk både har midler og initiativ til å emigrere.

Latin-Amerika, Karibia og Afrika er de områdene hvor folk flest ønsker å reise fra. I Trinidad og Tobago har Journalen møtt læreren Michele Reis som er professor ved Institue of International Relations ved University of the West Indies. Hun er bekymret over at landet mister sine høyt utdannede studenter.

- Det er bare denne følelsen av at du har flere muligheter utenlands. At gresset er grønnere på andre siden. Men mange har det antagelig verre i utlandet, sier hun.


Les mer om studentene i Trinidad og Tobago her

Fellesskapsfølelse får folk til å bli

På Cuba er det strenge utreiseregler og vanskelig å komme hjem etter at man har vært lenge i utlandet. Til tross for det reiser mange ut med den høye utdannelsen de har fått gratis av den cubanske staten. Etter pavens besøk i mars i år har Raól Castro løsnet på utreisereglene, men filmregissøren Karel Ducasse (33) med fem års utdannelse bak seg, mener nye regler ikke vil gjøre store forskjellen på Cuba. Selv om han har tenkt på å reise, har han valgt å la være. Han mener det er viktig for landet at han blir.

– Jeg forsøker å finne prosjekter som engasjerer meg her, sier han.


Les mer om brain drain på Cuba her

Hjerneflukt og hjernesløsing i Norge

- Når store deler av befolkningen med høy utdannelse reiser, vil de dumme bli og de smarte dra, fortsetter Ducasse.

Norge er ikke et land nordmenn vil flytte fra, men her hjemme klarer vi ikke å utnytte den arbeidskraften som kommer til landet. Til tross for at Norge mangler 16.000 personer innen ingeniør og IKT-fag.

- Jeg er utdannet kjemiingeniør fra Irak og har jobbet som ingeniør på oljeraffineri i hjemlandet mitt. Jeg har sendt søknader i to år her i Norge, men er ikke innkalt til et eneste intervju, sier 33 år gamle Ahmed Alnuaimi.


Les mer om Norges situasjon her

Løsningsorientert

I Rwanda har de ulike prosjekter for å få høyt utdannede tilbake til landet.

Ved et psykiatrisk sykehus i Ndera har de begynt utvikling av IKT-nettet ved hjelp av rwandere som bor i utlandet. De henter hjem folk for små prosjekter og utnytter på den måten den kompetansen rwandere har tillært seg, til tross for at de ikke lenger bor i hjemlandet.

Gustave Karara bor i Belgia og er én av den rwandiske diasporaen som kommer tilbake på kort opphold for å hjelpe i landet.

- Jeg har vokst opp i Burundi, men er opprinnelig fra Rwanda og bor i Belgia. Med MIDA-prosjekt pendler jeg mellom tre land, sier han.

Les mer om Rwandas løsning på brain drain her.

 

Emneord: