- Det «kurdiske problemet» må løses

Myndighetene i Tyrkia tillot ikke feiringer av Newroz i år. En kurdisk politiker mener at AKP prøver å dekke over det «kurdiske problemet» i landet.
Onsdag, 30 mai, 2012 - 19:20


Millionbyen Diyarbakir sørøst i Tyrkia regnes av mange som kurdernes uoffisielle hovedstad. I år var det knyttet spesiell stor spenning til feiringen av Newroz i byen. Newroz - som falt på en onsdag i år – er kurdernes nyttårs- og nasjonaldag.

For å få størst mulig oppslutning om Newroz, søkte det kurdiske Fred- og Demokratipartiet (BDP) om å arrangere den store vårfesten i Diyarbakir og Istanbul søndagen før. Men guvernørene i de respektive byene kansellerte arrangementene to dager før feiringen. Totalt ble 49 Newroz-arrangementer kansellert i landet.

Det ble begrunnet med at myndighetene hadde etterretning om at Kurdistans Arbeiderparti (PKK) planla å kuppe vårfestene og utføre voldelige aksjoner. PKK er en militær organisasjon blant kurdere, men er stemplet som terroristgruppe av Tyrkias og store deler av verdenssamfunnet.

Se bildefortelling fra Newroz-feiringen i Diyarbakir.

Newroz er en markering hvor kurdisk nasjonalisme kommer klart til uttrykk.

- Frykter at kurdere skal massemobilisere

Flere hundretusen kurdere trosset likevel forbudet og tok seg gjennom politiets sperringer i Diyarbakir. Det oppstod harde gatekamper mellom politi og demonstranter på vei til Newroz-plassen.

Politiet brukte batonger, tåregass, vannkanoner og varselskudd for å stoppe demonstrantene. De svarte med å kaste steiner og molotovcocktail. Inne på festplassen ble kurdisk nasjonalisme dyrket.

- PKK er folket, folket er her, ropte mange tusen mennesker.

BDP-politiker og ordfører i sentrumsdistriktet Sur i Diyarbakir - Abdullah Demirbas - mener at Newroz-feiringen ble kansellert fordi regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) frykter at kurdere skal bli inspirert av opprørene i den arabiske verden.

- AKP vil ikke løse det «kurdiske problemet». De har ingen konkrete prosjekter for å løse problemet. AKP støtter opprørere i den arabiske verden, men er redd for at kurdere skal massemobilisere til opprør i Tyrkia av lignende grunner, hevder han.

Demirbas mener at myndighetene bør slutte med å late som at det «kurdiske problemet» ikke eksisterer, og heller gi kurdere et lokalt selvstyre, kulturell og politisk frihet, organisasjonsfrihet og lovfestet rett til morsmålsundervisning.

Abdullah Demirbas mener at AKP har en dobbeltmoralsk og diskriminerende politikk overfor kurdere.

- Klarer ikke å kontrollere den kurdiske nasjonalismen

Ordføreren mener at alle som tok turen til Newroz-plassen ønsker økte rettigheter til Tyrkias kurdiske minoritet.

- Det «kurdiske problemet» er Tyrkias største problem, og det må løses, sier han.

Demirbas før støtte av menneskerettsaktivisten Hüseyin Mavigök. Han sier at kurdernes krav om kulturelle og politiske rettigheter kommer klarest til uttrykk under Newroz-feiringen.

- Det er bare en gang i året at så mange kurdere samles på et sted. Myndighetene klarer ikke å kontrollere den kurdiske nasjonalismen på Newroz-plassen. Den tyrkiske staten ønsker at færrest mulige deltar i Newroz og det er derfor de ikke gav tillatelse til arrangementet på en fridag, mener Mavigök.

Menneskerettsaktivisten Hüseyin Mavigök på Newroz-plassen - med brennende biler i bakgrunnen.

To mennesker døde

I samtlige kurdiske byer var det harde sammenstøt mellom politi og opprørere.  To personer - en politimann og et BDP-medlem - mistet livet i Newroz-feiringene  Tyrkia. 178 personer pådro seg skader. 1014 personer ble arrestert og 206 ble siktet. Ingen omkom i Newroz-feiringen i Diyarbakir.

Mustafa Can er viseguvernør i Diyarbakir - med ansvar for sikkerhet og etterretning i provinsen. Han er helt uenig med Abdullah Demirbas og Hüseyin Mavigök.

- Vi hadde seriøs etterretning om at det ville forekomme voldelige angrep og PKK-propaganda under Newroz-feiringen. Vi hadde rett i det. Det beviser de voldelige opptøyene og politiets beslag på flere våpen til bruk av langdistanseskyting utenfor Newroz-plassen, sier Can.

Statsminister og AKP-leder Recep Tayyip Erdogan mener at de tar det «kurdiske problemet» alvorlig og at de allerede har gjort mye for å forbedre kurdernes situasjon. Han klandrer arrangøren BDP for urolighetene i forbindelse med Newroz.

- Nok en gang provoserte BDP store folkemasser og gjorde våre fredfulle byer om til krigssoner. Nok en gang handlet de etter ordre fra PKK. Terrorgruppen ødela Newroz-feiringen og forsøkte å utnytte den store vårfesten til å samle folk til blodige opprør, uttalte Erdogan til tyrkiske medier et par dager etter opptøyene.

Viseguvernør Mustafa Can har ansvar har ansvar for sikkerhet og etterretning i provinsen Diyarbakir.

Tyrkiske medier fokuserte på urolighetene

Antageligvis deltok over en halv million mennesker på den store festen i Diyarbakir. Urolighetene fortsatte inne på Newroz-plassen. Opprørere satte fyr på elleve kassebiler som tilhører telekommunikasjonsselskap. Disse bilene ble steinet i flere timer av barn og ungdommer.

Etter hvert roet det seg ned. Politiske appeller, flagg i alle regnbuens farger, nasjonaldrakter, musikk, kurdisk dans og Newroz-bål preget feiringen.

Titusenvis av kurdere uttrykte støtte for PKK. Enda flere støttet friheter for den kurdiske minoriteten i Tyrkia.

Men tyrkiske medier omtalte knapt den kurdiske folkemønstringen og feiringen. I stedet ble det fokusert ene og alene på urolighetene. TV-kanaler viste kun bilder fra gatekamper og politibeslaget.

Opprørere fikk skylda for alt, mens forbudet og politivold ikke møtte noen nevneverdige kritiske røster.

STRIDEN MELLOM TYRKIA OG PKK

  • I 1978 ble Kurdistans Arbeiderparti (PKK) opprettet. PKK er en geriljaorganisasjon som har ført en væpnet kamp mot den tyrkiske staten siden 1984.
  • PKK kjempet først for et uavhengig Kurdistan sør-øst i Tyrkia, men har siden moderert kravet til kurdisk selvstyre innen en tyrkisk føderasjon.
  • Rundt 40 000 mennesker er drept i denne striden.
  • Rundt 3000 kurdiske landsbyer har blitt brent og bombet etter den brente jords taktikk av tyrkiske sikkerhetsstyrker. 
  • Den tyrkiske staten anser PKK som terrorister, og organisasjonen står derfor på USAs og EUs lister over terrororganisasjoner.
  • PKK bruker Nord-Irak som base for angrep i Tyrkia. 

Emneord: