Endelig rik nok for svigers

Da indiske Sameer Jain (42) startet sitt eget app-firma for ti år siden, turte han ikke fortelle kona om planene. Svigerforeldrene synes allerede han tjente for lite penger.
Onsdag, 30 mai, 2012 - 20:57


– Nå er de ikke bekymret i det hele tatt. Virkelig ikke.

Sameer Jain ler når han tenker tilbake på tiden da svigerforeldrene prøvde å overtale hans kommende hustru til ikke å gifte seg med ham fordi han var for fattig.

Nå er de nemlig svært fornøyde med sitt valg av svigersønn. Han har blitt millionær. Av å lage mobil-applikasjoner.

Drømmen

– Jeg husker ikke hvordan jeg fortalte dem de store nyhetene. Jeg tror bare jeg sa til kona at jeg ikke skulle dra til den andre jobben min lenger, sier Sameer Jain om da familien fikk vite om karriereskiftet.

For ti år siden ble Jain så lei av jobben i familiebedriften at han bestemte seg for å begynne med IT. Det føltes nærmere hjertet, sier han, og han begynte å utvikle applikasjoner til mobiltelefoner og å lage hjemmesider på fritiden.

Nå er selskapet hans Net Solutions verdt flere milliarder dollar, og blir i indisk media omtalt som “et av de store.” På kundelista står selskap fra hele verden.

Tolv år med apps

I dag er det en ekstra spesiell dag på kontoret. Bak en rad glassvegger ved siden av resepsjonen i Net Solutions sitter glade app-utviklere, markedsstrateger og avdelingssjefer rundt et bord og spiser kake fra papptallerkener. Selskapet fyller tolv år.

Det betyr endring. Sameer Jain har investert nesten alle pengene i en ny tomt i IT-parken, sånn at selskapet kan få sitt helt egne bygg, med plass til 500 ansatte. I dag har de 180.

Hver dag på vei til jobb drar Jain innom byggeplassen for å drømme seg bort.

– Her skal mitt kontor være, smiler han.

– Og døra skal selvsagt alltid stå åpen.

Et voksende marked

Den første medarbeideren i  det som hittil hadde vært et enkeltmannsforetak ble ansatt det samme året som Jain giftet seg, og altså uten konas viten. Da han kom tilbake fra bryllupsreise, var mannen han hadde ansatt borte.

– Men så ansatte jeg min første app-utvikler, det husker jeg veldig godt, sier Jain med stjerner i øynene.

Jain begynte å utvikle applikasjoner det samme året som Iphonen kom ut, og den første Iphone-campen i India ble holdt på hans kontorer i Chandigarh.

De satte opp videoskjermer over hele lokalet, og diskuterte ny teknologi og nye muligheter med kolleger i hele verden.

Et voksende marked

Og selv om firmaet har vokst siden den gang, satser Jain fortsatt på vekst.  I India blir det i dag lastet ned omtrent 100 millioner apps i måneden, ifølge det indiske magasinet businessworld – og det til tross for at bare 30 milloner av Indias 881 millioner mobilabonnement inkluderer internett.

Men allerede i 2015 er antall internett-mobilbrukere forventet å gå opp fra 30 til 237 millioner, så endringene skjer raskt. For å henge med leter Jain etter de riktige ansatte til å fylle opp det nye kontoret med. Han er usikker på om talentet finnes.

– Jeg har lyst til å begynne å lage spill, men jeg vet ikke om vi har flinke nok folk her i India. Selv de beste spillene som er laget i India er ganske dårlige, sier han.

Et lokalt forbilde

Til tross for rikdommen, føler Jain seg fortsatt som en helt vanlig fyr. Han kjører sin egen bil, og tvitrer stadig om dagligdagse ting. Kona holdt også ut, og de har fått to barn sammen. Han kommer fra en småby like utenfor Chandigarh, og vil aldri flytte bedriften sin til en av Indias større byer.

Han ble i en utgave av indiske Inc Magazine omtalt som en “smalltown hero” fordi han utvikler applikasjoner utenfor de store app-byene Bangalore og Hyderabad. Det trives han med.

– Jeg pleide å drømme om å reise til USA da jeg gikk på college, sier han.

– Jeg dro aldri til USA, men nå syns jeg ikke det gjør noe lenger. Nå tror jeg vennene jeg har i USA ser opp til meg som en slags rollemodell istedenfor. Det er ganske utrolig.

 

Emneord: