Giftet bort til gud som 13-åring

Da Radha (35) var rundt 13 år ble hun giftet bort til guden Yellama. Nå livnærer hun seg som prostituert i Indias sexhovedstad, Mumbai.
Torsdag, 31 mai, 2012 - 20:28


Vi skrur tiden 22 år tilbake til byen Karnataka sør i India. En av tantene til 13 år gamle Radha har nettopp gått bort. Dødsfallet skal få konsekvenser for Radha, men hun forstår ikke hva som skjer. Tanten var det som kalles en ”devadasi”, en jente som blir ”giftet” bort til en gud og tilknyttet et hinduistisk tempel i ung alder. Men når en devdasi dør, må et familiemedlem automatisk ta over. Denne gangen blir det Radhas oppgave.

Den ortodokse devadasi-tradisjonen innebærer å delta i tilbedelsen av tempelets guddom med sang og dans. Men det betyr også at Radha må tilby seksuelle tjenester til både prestene og andre menn i byen.

- Jeg hadde aldri hørt om hva det innebar å være en devadasi, sier Radha.

- I begynnelsen var jeg veldig ulykkelig.

Ble vant til det

Radha har nå kommet seg bort fra landsbyen hvor hun ble seksuelt utnyttet av flere mannlige innbyggere. Hun sitter i hjemmet sitt i Mumbai og tenker tilbake. Fortsatt har hun et bilde av guden hun ble giftet bort til på veggen ved sengen.

- I begynnelsen var jeg sjenert og nølte veldig da jeg måtte ha sex. Men på en eller annen måte ble jeg vant til å gjøre det etter at det hadde gått et par år, sier Radha.

Likevel bestemte hun seg for å forlate hjembyen etter et par år som devadasi. Hun husker ikke hvordan folk i landsbyen så på henne og pratet om henne, men hun likte ikke å jobbe med sexarbeid i en liten by hvor alle kjente henne igjen.

Inn i sex-industrien

Arbeidet som devadasi ga Radha en ekkel følelse i kroppen, og hun dro i stedet til byen Pune utenfor Mumbai på egenhånd. Her jobbet en av hennes andre tanter allerede som sexarbeider. Siden den gang har hun livnært seg som prostituert. De siste 15 årene i Mumbai.

Radha sitter på en av ni senger i et stort, mørkt rom i andre etasje i et bygg i Falkland Road, en av Mumbais hovedårer for kjøp og salg og sex. En støvete, smal trapp leder opp til rommet som ligger over en stoffabrikk. I mylderet av klær og folk bor Radha med rundt åtte andre damer. Og de to sønnene og datteren sin.

I de åtte andre sengene har de andre damene sex med kunder på kveldene fra tid til annen. Radhas barn går alltid ut.

 


Her bor Radha og barna sammen med andre sexarbeidere. Foto: Irene Thoresen Rønold

25.000 prostituerte

Sør i Mumbai er sexarbeiderne hovedsaklig spredt over ti ulike sexdistrikter. Radha bor i ett av dem, Falkland Road. Andre er for eksempel Worli og Kamathipura. Hver uke kommer representanter fra organisasjonen Social Activities Integration (SAI) til Falkland Road for å tilby helsetjenester til Radha og andre sexarbeidere. Ifølge Vasta Vinay, presidenten i SAI, er det rundt 25.000 sexarbeidere i Mumbai. De fleste er mellom 25 og 45 år, men noen er helt nede i 18-årsalderen eller oppe i 50-årsalderen.

- Det finnes noen mindreårige, men det var stort sett for 20 år siden at de prostituerte kunne være helt nede i 7-8 år, sier Vinay.

Mens noen av de prostituerte jobber gjennom bordeller, er andre gate-baserte og jobber alene. Vinay fortviler over at det forsatt finnes devadasier i India.

- Devadasi-systemet er forbudt, men det skjer fortsatt. Det er vanskelig å forandre folks tenkemåter, spesielt når mange av dem ikke kan lese. Familiene som gifter bort barna sine har blind tro på sin gud, sier Vinay.

 

Vasta Vinay i Social Activities Integration. Foto: Irene Thoresen Rønold

Stolt av barna

Det er begrenset hvor mye Radha klarer å jobbe i disse dager. Hun løfter på skjøret og viser fram et hovent bein. Ved siden av problemer med helsen, går det mye tid til å ta seg av de tre barna. Særlig etter at mannen hennes døde for fem måneder siden.

Barna er Radhas store stolthet i livet. Begge sønnene går på skole og har i tillegg flere talenter. Hennes 17 år gamle sønn kan litt engelsk, og forteller om sin store lidenskap – dans. Han danser street, funk og salsa. Den store drømmen er å jobbe i et dansekompani. Minstesønnen på 14 forteller også om sin hobby, cricket.

- Jeg er stolt av barna mine. Det eneste problemet er at jeg skulle ønske at de kunne vokse opp i et annet miljø. Hvis jeg hadde en annen jobb, hadde barna hatt det mye bedre, sier Radha.

Emneord: