Derfor kan ikke Alnaelva bli som Akerselva

Alnaelva i Groruddalen er Oslos mest sårbare elv.
Onsdag, 20 mars, 2013 - 15:13


Når det regner mye og kloakken renner over, vil den renne ut i Alnaelva fra rundt 200 overvannsledninger.

– Det er en sårbar elv, sier overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo Anna-Lena Beschorner til Journalen.

Kloakksystemet i Oslo gjør elvene sårbare i perioder med store nedbørsmengder. I utgangspunktet renner kloakken ut i en egen spillvannsledning, mens nedbørsvann, smeltevann og annet overvann renner inn i overvannsledningen – som ledes ut i nærmeste vassdrag. Men når det regner mye, overbelastes spillvannsledningen, og kloakken renner ut i overvannsledningen. Dermed renner kloakken rett ut i vassdragene og videre ut til Oslofjorden.

Syv ganger mer sårbar

Alnaelva, som strekker seg 15 kilometer lang og er Oslos lengste vassdrag, er spesielt sårbar fordi så mange overvannsledninger leder ut i elva. Til de andre Oslo-elvene, som for eksempel Akerselva, er det snakk om rundt 30 slike ledninger. Det gjør Alnaelva nesten syv ganger mer sårbar for store nedbørsmengder enn de andre byelvene.

– Det er verst på våren og på høsten. Snøsmelting kombinert med nedbør kan gi oversvømmelser på våren. Om høsten regner det ofte mye, forteller Vivi Paulsen, som er overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Vivi PaulsenOveringeniør Vivi Paulsen jobber med vann og avløp i Oslo kommune. Foto: Vann- og avløpsetatenVivi Paulsen Vann- og avløpsetaten Alna

– Krever større satsning

Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) har utarbeidet flere rapporter om vannkvaliteten i elva, og i 2009 utviklet de en rapport på forespørsel fra Klima- og forurensningsdirektoratet. Den konkluderte med at nivået av miljøskadelige stoffer i Alnaelva var høyt sammenlignet med andre norske elver i byområder.

Nå er Alnaelva en del av den politiske Groduddalssatsningen, der de blant annet lover å ruste opp området rundt vassdraget. Målet er at Alnaelva skal bli ren.

– Alnaelva har vært prioritert i mange år, men den krever en enda større satsning. Den omfatter et veldig stort område, sier Anna-Lena Beschorner i Vann- og avløpsetaten.

Beschorner mener imidlertid at målet om rent vann i Alnaelva er urealistisk.

– Forventningene til Alnaelva blant folk og politikere er nok litt urealistiske. Den vil aldri bli som Akerselva, og den vil aldri åpnes helt. Vannet i Alnaelva vil alltid se gråere ut på grunn av leirebunnen. Det gjelder spesielt i perioder med mye regn, forklarer hun.

– Kloakkforurensning er verst

Øyvind Andersen og Oluf Aas jobber som driftsteknikere i Vann- og avløpsetaten. Jobben deres innebærer blant annet å rydde opp når det oppstår problemer med avløpsnettet og å kontrollere vassdragene i byen.

De enes om at systemet er sårbart, og mener at kloakk som renner ut i elva er det største forurensningsproblemet. Men driftsteknikerne er klare på at sløvhet fra bedrifter og privatpersoner også utgjør en trussel mot Alnaelva.

– Folk bryr seg ikke. Det er et stort problem, for vi får ikke gjort noe med det. Jeg har sett malingsprodusenter spyle malingsrester ut i nærmeste kumlokk eller rist. Vi snakker med dem om det, og de lover bedring, men det skjer ingenting. Så snart vi snur ryggen til, fortsetter de som før. Vi blir nærmest ledd av når vi kommer og snakker med dem, forteller Andersen.

Emneord: