Her er forurensingsfarene i Groruddalen

Sjekk ditt nabolag.
Onsdag, 20 mars, 2013 - 15:12


Journalen har brukt Klima- og forurensningsdirektoratets database for grunnforurensning til å kartlegge forurensede områder langs Oslos lengste elv, Alnaelva. Forurenset grunn vil si at det ligger miljøskadelige stoffer i jorda under bakken.

Ulik grad av forurensning

I grunnforurensingskartet skiller vi mellom høy, middels og liten grad av forurensning. Røde punkter betyr at grunnen er uakseptabelt forurenset og at det er behov for tiltak, mens grønne punkter indikerer at grunnen er litt eller ikke forurenset. Gule punkter markerer middels forurensning, og de lilla punktene viser hvor det foreligger mistanke om forurensning.

Forurensning i Alnas nedbørfelt

Groruddalen har historisk vært preget av mye industri. Flere av industribedriftene har sluppet ut miljøskadelige kjemikalier, og området plages fortsatt av gamle synder.

I tillegg ligger det en rekke tidligere avfallsdeponier i dalen, som ble nedlagt på 1900-tallet, men der grunnen fortsatt ikke er renset.

Før Forurensningsloven kom i 1981 var det ikke forbudt å forurense. Derfor vet heller ingen nøyaktig hva som ble dumpet i de gamle søppelfyllingene.

Industrifyllinger, som den på Kjelsrud, er mest forurenset. Det fantes ingen håndtering av farlig avfall, slik det gjør i dag, og i praksis kunne hvem som helst kaste hva som helst på deponiene.

Les mer:

- Ubalanse i økosystemet

Aud Helland i Rambøll AS, som tidligere arbeidet i NIVA (Norsk institutt for vannforskning) forteller at faren for forurensning avhenger av hvilke typer miljøgifter som finnes i området, og i hvor store konsentrasjoner.

- Generelt ønsker vi ikke miljøgifter i miljøet, fordi de er lite nedbrytbare. De kan oppkonsentreres i levende organismer og er giftige, sier Helland.

Hun mener det er ekstra viktig å få avklart sprendingsfaren når en giftig fylling ligger så nær en elv.

- Det er kort vei fra fyllingen til vannmiljø, og miljøgiftene kan utgjøre en risiko for det sårbare miljøet i elva. Det er nok at det lekker miljøgifter i små konsentrasjoner over lengre tid og dette kan i verste fall føre til at individer dør og skaper ubalanse i økosystemet, sier hun.

Emneord: