Vet ikke hva prosjektet har kostet

Fem år etter at E6-strekningen ble åpnet vet Vegvesenet fremdeles ikke hva prosjektet har kostet dem. En langtekkelig rettssak utsetter sluttoppgjøret.
Mandag, 18 mars, 2013 - 20:34


- Prosjektets sluttkostnad er ikke endelig klar, selv om veien ble åpnet for trafikk høsten 2008, sier Lars Erik Holmsen. Han er prosjektøkonom for den nye veien mellom Svingenskogen og Åsgård i Østfold.

prosjektets hjemmeside står det at sluttkostnad for strekningen er 2,5 milliarder kroner, men ifølge Holmsen er dette bare et anslag. Anslaget endres etter hvert som man får et tydeligere bilde av hva utgiftene kommer til å bli.

- Tre år er vanlig

Bilister kan nyte oppgraderte veier fra åpningsdagen, men Vegvesenets jobb slutter ikke da. Holmsen nevner planting av grøntområder og installering av støyreduksjonstiltak som eksempler på utgifter Vegvesenet har etter veien åpnes.

- Det er vanlig at det går omtrent tre år før man kan presentere en endelig kostnad, sier han.

Tvist med Mesta

For E6 Svingenskogen-Åsgård er det fortsatt en stund til sluttoppgjøret blir ferdig. Vegvesenet er involvert i en rettssak med entreprenør Mesta om tre ulike kontrakter. Utfallet av rettssaken kan ha stor innvirkning på kostnaden.

- Vi kommer ikke til å vite noe før tidligst i 2014, sier prosjektøkonom Holmsen.

Saken er allerede behandlet i tingretten, men deler av dommen ble anket. Anken behandles i Borgarting lagmannsrett i oktober i år.

Prosjektleder for veistrekningen, Magne Lerfaldet, sier den gjenstående tvisten står om 21 millioner kroner. Da rettsprosessen startet i 2009 sto det om 200 millioner kroner. Forhandlinger og tingrettsdommen har vært med på å minke summen det krangles om.

Flere tilfeller

Dette er ikke første gang Vegvesenet er i konflikt om kontrakter. En annen strekning i Østfold, E18 Krosby-Knapstad, ble rammet av telehiv fire måneder etter åpningen. Da Vegvesenet tok stikkprøver for å finne ut årsaken, oppdaget de en stor kampestein der det burde ligget smågrus, skriver Aftenposten.

Vegvesenet mente dette var et kontraktsbrudd av entreprenøren og varslet om søksmål.

Emneord: