Forberedt på å forlate hjemlandet

Noen vil bli lærer, andre vil jobbe som sjømann eller politi. Høy arbeidsledighet gjør at ungdommene på Filippinene er forberedt på å forlate hjemlandet for å få drømmejobben.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 14:41


Ashyl, Joly, Job og Louie er alle mellom 15-17 år. De bor på øya Leyte sør-øst på Filippinene som er en tett befolket øy med litt over to millioner innbyggere. Arbeidsledigheten og befolkningsveksten i landet er høy, noe som gjør at ti millioner av den filippinske befolkningen til en hver tid jobber i utlandet. Det er innbyggerne selv som er Filippinenes største eksportvare, og migrantene sender milliarder av dollar til hjemlandet hvert år.

Vi har spurt Ashyl, Joly, Job og Louie om hva de ønsker å gjøre i framtiden. Vi har spurt de om deres drømmejobb.

 

Vil utforske verden

DSC_1153.JPG

Louie er femten år og drømmer om å utforske verden. Han har lyst til å bli sjømann.

-Faren min er det, og han har fortalt mange historier om det han har opplevd på sjøen, sier han.

Å jobbe på et fartøy er et populært yrke spesielt for menn. 400 000 filippinere jobber på sjøen, og flere er også ansatt i norske firmaer. Louie har aldri vært i noen andre land enn Filippinene. Å jobbe som sjømann er derfor en fin kombinasjon av det å tjene penger og samtidig oppleve andre land og verdensdeler.

- Lønna er ganske grei, men det er vanskelig å få seg jobb her på Filippinene. Kanskje jeg må til USA for å jobbe der. Jeg tar det når den tid kommer. Først må jeg gjøre det bra på skolen så jeg kan studere på universitetet, sier han.

 

 

Vil jobbe i hjemlandet

DSC_1147.JPGAshyl er 17 år og  har lyst til å få en jobb der hun er fra. Hun vil undervise på en ungdomsskole et eller annet sted på Leyte. Gratis grunnskole på Filippinene gjør at over 90 prosent  fullfører den. Derfor vil det alltid være et behov for lærere.

- Moren min er lærer, og hun elsker jobben sin. Det er dessuten ganske  lett å få seg jobb som det når jeg er ferdigutdannet, sier hun.

Ashyl har lyst til å være i nærheten av familien sin i framtiden. Hun har tre søsken og bor med foreldrene sine i bydelen Bliss. Nå har hun sommerferie fra skolen, og nyter tiden med venner og familie.

- Jeg kunne ikke tenke meg å reise langt for å få meg jobb. Alle mine nærmeste er jo her, sier hun.

Foreldrene hennes har lovt henne å hjelpe å betale utdanningen.

- Å studere på et offentlig universitet er ikke så dyrt sammenlignet med å gå på et privat. Men det er færre av dem. Derfor må jeg få gode karakterer slik at jeg kan komme inn på et billig et, sier Ashyl.

Akkurat nå er hun usikker på hvilke fag hun vil undervise i.

- Jeg vil jobbe med ungdommer framfor barn, fordi tålmodigheten min ikke er så høy.

Vil bekjempe narkotika blant ungdom

DSC_1150.JPGJoly Ann (17) vil hjelpe ungdom ut av rusavhengighet. Hun har lyst til å bli politi.

- I hovedstaden Manila er det mange ungdommer som bruker narkotika. Jeg har lyst til å være med på å bekjempe dette som er et økende problem, forteller hun. Filippinske myndigheter har en tøff politikk mot vinningskriminalitet og narkotika. Strafferammene er svært strenge. Men til tross for dette er narkotika i følge Joly Ann ganske utbredt blant unge.

- Det er veldig lett å få tak i og ganske billig. Sjansen er dessuten ganske liten for å bli tatt.

 


Drømmer om å fly i Amerika

DSC_1151.JPGJob (16) liker å være i lufta. Derfor vil han bli pilot. Men veien dit er lang og dyr.

- Det er vanskelig å komme inn på universitetet som tilbyr denne utdanningen. Dessuten er det dyrt, sier han. For å komme inn må han ha gode karakterer spesielt i realfag. Han jobber derfor hardt med skolearbeid for å oppfylle drømmen som han har hatt siden han var liten.

-Foreldrene mine oppmuntrer og motiverer meg til å gjøre det bra på skolen. De synes det er bra at jeg har satt meg et mål om hva jeg ønsker å bli.

-Er det lett å få seg jobb på Filippinene som pilot?

-Nei, det er vanskelig. Men det gjør ikke noe, for jeg har lyst til å jobbe i New York. Der tjener jeg bedre også, avslutter han.

Emneord: