Fem forskjellige personer fra fem ulike steder i verden viser bildene som forteller deres livshistorier.

Historier om stolthet

Dette er historier om å være stolt av noen, om å miste noen og om å ta et valg.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 18:28


Å veve budskapet
Tekstilarbeideren Herbert Musisi utdannet seg som designer i London og jobber nå i hjemlandet sitt, Uganda. Han ser hvordan den vestlige kulturen i større og større grad påvirker landet, og har derfor valgt å fokusere på tradisjonelle, afrikanske motiver i arbeidet sitt.

Verden er i endring. Den blir mindre, men det er fortsatt plass til vår kultur, sier Musisi.

Les saken her.

Kampen mot urettferdighet
Som ung gutt valgte Teodolo Tzoj Domingo å delta i den politiske kampen mot den urettferdige jordfordelingen og undertrykkelsen av de fattige i Guatemala. Under kodenavnet Julio satte han livet i fare da han kjempet på geriliaens side i den 36 år lange borgerkrigen. Mange av han likemenn i geriljaen døde i kampen mot diktaturet i Guatemala. Teodolo Tzoj Domingo ser tilbake på tiden med gru, men han ville ikke ha valgt annerledes.

- De som falt i kampen døde ikke forgjeves, sier Teodolo.
Guatemala er fremdeles et land som er preget av stor ulikhet mellom fattig og rik. Men opprettelsen av det nasjonale jordfondet har gjort det mulig for fattige bønder å kjøpe jord på bedre betingelser. Teodolo kjemper fremdeles kampen for en mer rettferdig jordfordeling i Guatemala.

Les saken her.

 

Å overleve
Maylla Rodriges er stolt av moren hennes, Maria Ribamar, og valgene hun tok som ung kvinne i Brasil.
- Det er mange sterke kvinner i Brasil, men moren min er kanskje den sterkeste av dem alle, sier Maylla.

Maylla forside2.jpg

Moren gjorde et vanskelig valg da hun flyttet til Rio de Janeiro. Bygda hun kom fra var preget av fattigdom, og foreldrene måtte slutte å jobbe. Maria reiste til Rio, med klærne hun hadde på seg, uten å kjenne noen, for å jobbe. I Rio fikk hun Maylla, og valgte å forsørge henne på egenhånd.
- Det var vanskelig for henne å flytte fra bygda til byen. Men hun måtte gjøre det for å kunne forsørge foreldrene hennes, sier Maylla.

Les saken her.

 

Kampen mot en “ny” kultur
Ayoreo indianeren Unine Picanerai kjemper mot Paraguays regjering. Ayoreone er et stolt folkeslag og er kjent i både Bolivia og Paraguay for å være guerros - krigere.

smallDSC_0191.jpg

Ayoreoene har, gjennom sin motstand fra jordtyverier og motstand mot oppsmuldring av egen kultur, blitt en synlig motstander mot den politiske og økonomiske eliten i Chaco, Paraguay. Folkeslaget i Cuyabia illustrerer en vanskelig urfolkssituasjon preget av korrupsjon og straffefrihet. Deres jordområder ble solgt like før jul 2012 og gjennom flere måneder har de kjempet for å få dette området tilbake.
- I 27 år har dette landet blitt solgt til syv forskjellige eiere, men vi er her fortsatt sier, Unine Picanerai.

Les saken her.

 

Uten frykt for represalier
Isabelle Clerie velger å huske bestefaren sin, selv om hun aldri fikk møte han. Jean  Bouchereau forsvant for femti år siden, men familien har holdt minnet om ham i livet. Siden han forsvant av politiske grunner har de ikke alltid kunnet lete etter svar på hvor han ble av, eller sørge over han åpenlyst.

small_DSC5688KNovikova-small.jpg

Nå skriver flere familiemedlemmer vitnesbyrd om  Jean  Bouchereau og den tunge tiden etter hans forsvinning. I år, femti år etter hendelsen, kan familien endelig dele sine minner med omverdenen uten frykt for represalier, og de akter å være høylytte. Isabelle har, sammen med moren, startet en komité for å minnes alle som ble ofre for diktator Duvaliers regime. Alle kanaler skal brukes når deres historier skal gjøres kjent for Haiti.
- Vi må huske våre røtter, mener Isabelle.

Les saken her.

 

 

Emneord: