– Ingen fremtid for meg i Rwanda

Said Nsabimana (19) ønsker å dra til Europa for å studere. På den måten håper han å slippe unna de verste jobbene på landsbygda i Rwanda.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 14:26


– Det er en veldig vanskelig situasjon i Rwanda nå. Mange unge går arbeidsledige, og de som har jobb, må ofte jobbe under dårlige arbeidsforhold, sier Said Nsabimana.

Han bor like utenfor byen Gisenyi i Rwanda, helt på grensen til Den demokratiske republikken Kongo. Nå sitter han ved de varme kildene, hvor han liker å slappe av etter skolen.

– Her kan jeg komme for å klarne tankene mine etter en lang dag.

Hverdagen for mange unge på landsbygda i Rwanda kan være tøff. Said forteller at han ofte har måttet takke ja til lite lukrative strøjobber, som går utover skolegangen. Ifølge Said, tok han den første jobben da han var 13 år gammel.
IMG_1156.JPG– Jobbene er ofte slitsomme, med tunge løft og lange dager. Noen ganger har jeg ikke en gang fått lønn, sier han.

I Gisenyi trenger man ikke å gå langt for å se barnearbeid. Noen bærer sandsekker til båter på havnen, andre hugger stein til husbygging.

– Det er ofte det eneste valget mange har, sier Said.

Verst på landsbygda

Det er særlig ungdom og kvinner på landsbygda som er utsatt for moderne slaveri i Rwanda. Ifølge barometeret Children’s Rights Portal er tvangsarbeid og seksuell utnyttelse de mest utbredte formene for slaveri i landet.

I Rwanda er minstealderen for lett arbeid 14 år, mens minstealderen for hardt arbeid er 18 år. Organisasjonen Humanium, som kartlegger situasjonen for menneskerettigheter i hele verden, påpeker at disse aldergrensene ofte brytes, og at mange barn i Rwanda blir tvunget til å jobbe for å forsørge familien.

Drømmer om Europa

Said Nsabimana presiserer at han aldri har blitt tvunget til å jobbe. Men da faren hans døde, måtte han trå til og forsørge familien.

19-åringen går nå siste året på ungdomsskolen, fordi han startet på skolen da han var ti år gammel. Han håper han én dag kan få et stipend, så han kan studere i Europa.
IMG_1227.JPG
– Det er ikke noen fremtid for meg her i Rwanda. Hvis jeg kommer meg til Europa, kan det åpne opp for mange spennende muligheter. I Europa kan jeg få godt betalte jobber med ordentlige arbeidsvilkår.

Said forteller at han har lyst til å studere regnskap, og kanskje få seg jobb i en stor bank.

– Jeg må bare bli litt bedre i matematikk først, ler han.

 

Se kartet større her.

 

 

Emneord: