Journalen undersøkte hva som har hendt med matkulturen i Nicaragua gjennom en bestefar og hans barnebarn.

Nicaraguansk matkultur i to generasjoner

Onsdag, 5 juni, 2013 - 18:52


Palmerston Budier (80) er født og oppvokst i den lille byen Bluefields på den karibiske kysten av Nicaragua. Palmerston forteller at blant eldre mennesker er det svært vanlig å lage mat fra bunnen av.

– Da jeg var ung, lagde alle mat fra bunnen av, og det var alltid kvinnene som lagde maten. Blant annet den lokale retten rondon var veldig populær. Den lagde den veldig smakfull og mektig. De brukte så mye kokos at sausen ble veldig tykk. Det var virkelig et festmåltid, forteller han.

Billigere å kjøpe mat

Selv om mange fortsatt lager rondon, er ikke matkulturen den samme lenger, mener Palmerston.

– Matvarer er så billige nå, ingen produserer sin egen mat lenger. Men det gjorde folk før, særlig frukt og grønnsaker. For eksempel pleide vi aldri å kjøpe bananer da jeg var yngre, sier han.

Han forteller videre at på grunn av alderen er han nødt til å være på en diett nå, og kan ikke spise de tingene han likte så godt før. Han spiser nesten bare kylling og fisk nå og synes det er litt kjedelig.

– En annen av mine favorittretter før var skilpaddefinne. Det var vanskelig å få tak i, og det var ganske så seigt, så jeg var litt redd det skulle sette seg fast i magen, forteller Palmerston.

Liker ikke rondon

Barnebarnet Paul Daniel Budier (23) har et litt annet forhold til tradisjonsrik mat. Mye har skjedd med matkulturen mellom Palmerston og Pauls generasjoner.

– Jeg liker ikke rondon, jeg greier ikke å spise det i det hele tatt. Når min familie lager det, skaffer jeg meg noe annen mat, forteller Paul.

Han lager mat når han må, og da velger han helst oksekjøtt.

– Jeg kan spise hva jeg vil, og jeg lager mat selv. Jeg er ikke så glad i fastfood som pizza og hamburgere, forteller han.

Lar kona kokkelere

På spørsmål om Palmerston liker å lage mat, svarer han at det gjør han ikke.

– Jeg har prøvd og feilet, men min kone er en fantastisk kokk, så jeg trenger egentlig ikke å kunne det, sier han med et smil.

 

Emneord: