- Han har blod på hendene

Vincente Fox skulle aldri vært invitert til Oslo Freedom Forum, mener Latin-Amerikagruppene.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:34


Rundt femten demonstranter troppet opp utenfor Christiania Teater for å protesterte mot tre av navnene på gjestelista til Oslo Freedom Forum, som gikk av stabelen 10. og 11. mai.

Et av disse navnene var Vincente Fox, Mexicos president fra 2000 til 2006.

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), som arrangerte demonstrasjonen, mener Fox ikke er verdig til å snakke om frihet og menneskerettigheter. Det gjorde han heller ikke, denne gangen. På grunn av sykdom dukket Fox aldri opp.

Historisk president

Da han vant valget i år 2000, ble Vincente Fox ble den første mexikanske presdidenten på 71 år som ikke representerte det dominerende partiet Partido Revolucionario Institucional (PRI).

I likhet med den nåværende presidenten, Felipe Calderón, tilhørte Fox partiet Partido Acción Nacional (PAN).

Fox’ seks år lange regjeringsperiode ble opptakten til den pågående krigen mellom myndighetene og de store narkotikakakartellene. Det har gitt ham både venner og fiender.

- Fox gjorde lite for å forbedre den ekstreme sosiale situasjonen i Mexico i sin styringsperiode. I tillegg ga han straffefrihet til mennesker som har gjort seg skyldige i ekstreme overgrep, sier Heidi Lundeberg, daglig leder i Latin-Amerikagruppene, til Journalen.

Invitert inn

De to andre gjestene som ifølge demonstrantene har ”blod på hendene”, var Colombias tidligere president Belisario Betancur og den argentinske advokaten Victoria Villaruel, direktør i senteret CELTYV (Legal Studies on Terrorism and its Victims).

Grunnleggeren av Oslo Freedom Forum, Thor Halvorsen, tok imot demonstrantene og tilbød dem en eksklusiv samtale med Betancur. Det var de ikke interessert i.

Demonstrantene ville heller kritisere Halvorsen, fordi han hadde invitert og gitt taletid til de kontroversielle politikerne.

Halvorsen svarte med å invitere lederne for LAG til et eget møte om neste års program, noe de takket ja til.

Oslo Freedom Forum ble i år arrangert for tredje gang.