Narkoblogg mot selvsensur

Når avisene ikke lengre tør dekke den økende narkovolden i Mexico, har bloggen El Blog del Narco blitt et viktig sted for informasjon.
Mandag, 23 mai, 2011 - 14:02


Nuevo Laredo var i juli 2010 åsted for et voldelig gateslag mellom narkokarteller og den meksikanske hæren. I den blodige kampen, som varte i fem timer,  ble 12 mennesker drept og 21 såret.

De regionale avisene, radiostasjonene og TV-kanalene nevnte ikke hendelsen med et ord. Mediene i Nuevo Laredo rapporterer nemlig bare det narkokartellene vil de skal rapportere.

I stedet logget innbyggerne i området seg på bloggen Blogdelnarco.com. Der kunne de lese om hvilke gater de burde unngå, og hvor de sårete ble tatt hånd om. Bloggen rapportere om at USAs konsulat oppfordret folk til å holde seg inne, og at meksikanske soldater hadde arrestert medlemmer av Zeta-kartellet.

Det amerikanske magasinet Newsweek forteller om narkobloggen, som har blitt en viktig informasjonsleverandør i Mexico, med over tre millioner treff i uka.

Bloggen drives av en student, som hver dag mottar mellom 70 og 100 e-poster med tekst, bilder og videoer. Materialet publiseres uredigert.

Bloggen blir beskrevet som rå og voldelig, og blir beskyldt for å være et verktøy for narkokartellene, som bruker den for å vise makt og så frykt, skriver Newsweek.

Opphavsmannen til bloggen svarer at han bare vil vise hvordan situasjonen faktisk er, siden mediene og militæret later som ingenting, av frykt eller fordi de er kjøpt, iflølge New Statesman.