Trues til taushet i Mexico

I Mexico er pressen mange steder blitt en slagmark for de store narkotikakartellene.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:31


Kritiske journalister i Mexico må forvente trusler. De møter krav om å ikke dekke aksjoner mot et kartell, arrestasjoner eller drap på kartellmedlemmer. De som gir etter for press, risikerer på sin side trusler fra konkurrerende kartell. Og de som ikke lystrer, kan måtte bøte med livet.

 

Last ned podcast om situasjonen i Mexico.

Blodig propaganda

Sju store narkotikakarteller har konkurrerende interesser i de meksikanske mediene. De vil kneble, men også lede. De bruker mediene som et middel til å skaffe seg mer makt, til å sette fiendene og staten i dårlig lys. I en rapport fra 2010 skriver Committee to protect Journalists (CPJ) at kartellene benytter mediene på samme måte som politiske partier, bare med hardere virkemidler.

Telefonopprigninger om natten. Skudd mot redaksjonslokaler. Lik dumpet til skrekk og advarsel.

Journalister har villet være modige, og fått svi for det. Noen har forsvunnet. Andre blitt kidnappet, torturert og drept. Et lik ble funnet med en lapp festet til kroppen: ”Dette kommer til å skje med dem som ikke forstår. Denne beskjeden er til alle”.

Selvsensur er blitt en selvfølge. Men heller ikke det hjelper alltid. Mange trues også til å rapportere bestemte hendelser det er i kartellenes interesse å rette oppmerksomhet mot.

Straffefrihet

36 journalister er drept siden narkotikakrigen ble trappet opp i 2006. Det gjør landet til et av de farligste i verden for pressefolk. Oppklaringstallene gjør ikke saken bedre, under 10 prosent av drapsmennene blir stilt for retten. Mexico er listet som det niende verste landet i verden på straffefrihets-statistikken hos Committee to protect Journalists .

Myndighetene har hittil vist seg ute av stand til å oppklare drapene, men ingen kan si med sikkerhet om de ikke klarer å gjøre noe, ikke tør, eller ikke vil. Politimenn og politikere blir også truet og kjøpt. Også statsapparatet forsøker å kontrollere mediebildet.

- Hva ønsker dere?

Under slike forhold arbeider journalister i Mexico. Landet er i kaos, rystet av en krig som siden 2006 har krevd mer enn 38 000 liv, blant dem 28 journalister. I fjor nådde drapstallene nye høyder både for sivile og journalister. April 2011 ble den verste måneden hittil med mer enn 1400 drepte.

I den hardt rammede byen Ciudad Juarez, ved grensen til USA, gikk avisa El Diario den 22. september 2010 til et nytt, overraskende skritt da den i en redaksjonell tekst henvendte seg direkte til narkotikakartellene og under overskriften ”Hva er det dere ønsker av oss?” sa seg villig til å føye seg etter kartellenes krav, hvis de sluttet å drepe journalister.

Artikkelen ba de kriminelle lederne klargjøre hva journalister får lov til å skrive, fordi ”dere er de facto autoritet her i byen, siden våre folkevalgte ikke er i stand til å beskytte våre kolleger fra å bli drept”.

 

  • Offisielt navn: Estados Unidos Mexicanos
  • Norsk navn: De forente meksikanske stater
  • Styringsform: Føderal rebublikk
  • Folketall: 1113 724 226 (est. juli 2011)
  • Fengslede journalister hittil i år: 0
  • Fengslede journalister i 2010: 0
  • Drepte journalister hittil i år: 10
  • Drepte journalister i 2010: 1

Kilde:CPJ