Utenlandske journalister riskerer å bli utvist

- Det finnes ikke ytringsfrihet i Mexico, sier italienske Gianni Proiettis.
Mandag, 23 mai, 2011 - 11:32


Den italienske journalisten Gianni Proiettis ble i april sendt ut av Mexico. Dette er første gang siden 1990 at regjeringen regelrett nekter en journalist å arbeide i landet.

Proiettis skrev for den italienske avisen Il Manifesto, og hadde bodd i Mexico siden 1993. Han var bosatt i San Cristóbal de Las Casas sør i landet. Utvisningen kom som lyn fra klar himmel på journalisten.

Hentet av offiserer

Proiettis føler seg urettferdig behandlet.

- Jeg har fornyet min årlige oppholdstillatelse som jeg gjør hvert år. Da jeg kom til immigrasjonskontoret, ble jeg bedt om å sitte i et lite rom. Plutselig kom fem offiserer og eskorterte meg til flyplassen, sier Proiettis i et intervju med “Reportere Uten Grenser”.

Familien ante ingenting om dramaet som utspant seg.

Han fikk verken advokathjelp eller bistand til å forklare seg.

- Jeg fikk ingen forklaring på årsaken til utsendelsen. Først da jeg kom til Italia skjønte jeg gjennom media hva som hadde skjedd, sier han.

Den meksikanske grunnloven sier at myndighetene har rett til å deportere utlendinger umiddelbart hvis de finner deres tilstedeværelse i landet problematisk, og uten å gå til rettslige skritt. Utlendinger kan ikke på noen måte delta i lande3ts politiske liv.

- Et av verdens farligste land

Proiettis er sikker på at det er hans rolle som journalist som har ført til utvisningen. Han tror utsendelsen skyldes at han fornærmet president Filipe Calderón på et klimatoppmøte i desember i fjor.

- Det må ha vært noe jeg har sagt.  På klimatoppmøtet i Cancún ble Calderón fornærmet av noen journalister. Noen dager senere kom tre politimenn og arresterte meg uten forklaring. Jeg ble redd og trodde de skulle drepe meg.

Han mener pressefriheten i landet er svært kritikkverdig. Proiettis hevder offiserne fortalte at han ble kastet ut på grunn av manglende visum. Journalisten selv mener han har alle papirer i orden.

- Mexico er et av verdens aller farligste land for journalister. Det er mange trusler, særlig i nord. Fremfor alt er det mye selvsensur fordi det er veldig farlig å skrive om narkotikahandel eller å kritisere regjeringen, sier han.

Organisasjonen “Reportere Uten Grenser” fordømmer utsendelsen av Proietti.

- Hans rett til å be om italiensk bistand, advokat og rett til å kontakte familien ble ikke hørt. Internasjonale menneskerettighetskonvensjoner ble krenket, sier de.