Ikke villig til å dø for ytringsfriheten

Jessica Allande laget i 2007 en dokumentarfilm om narkotrafikk i Mexico. – Jeg ville ikke turt å lage filmen i dag, sier fotografen, som nå jobber i TV 2.
Onsdag, 16 mai, 2012 - 10:58


Jessica Allende er fra nordområdene i Mexico, nærmere bestemt staten Chihuahua. Den største byen i delstaten, Ciudad Juárez, blir regnet som en av verdens farligste byer etter at narkokrigen brøt ut i 2006.

– Det er mye uroligheter i nord. Familien min bor der, og jeg har en del venner der. Hverdagen til vanlige folk går sin gang, livet må jo fortsette til tross for alle drapene. Likevel påvirker dette det journalister kan skrive - eller ikke kan skrive, sier Allande.

Hun flyttet til Norge sammen med sin norske mann i 2008. Før dette jobbet hun som redigerer og fotograf i Mexico. Der var hverdagen en helt annen enn i Oslo.

– I Mexico bør tenke deg om en ekstra gang før du skriver visse ting. Det er ikke bare å gå rundt med et kamera hvor som helst. Det er veldig farlig, rett og slett, og du har alltid i bakhodet at du kan være neste som blir drept, sier hun.

Se videoreportasje med Jessica Allande

 

Militæret patruljerer stadig gatene i hjembyen til Jessica, Ciudad Juárez. Stedet regnes for å være en av de farligste byene i verden. Foto: Tomas Bravo/Flickr

Vil ikke dø for ytringsfriheten

I Mexico laget Allande blant annet en dokumentarfilm om narkotrafikken i landet. Dette var i 2007, året etter at presidenten erklærte krig mot narkokartellene.

– Krigen var jo i gang, men vi merket ikke så mye til det. Vi skjønte ikke helt hva det betydde, men hvis vi visste hvor ille ting kom til å bli, er det ikke sikkert vi hadde laget dokumentaren, sier hun.

Hun forteller at de under filmingen av dokumentaren ikke opplevde ubehageligheter med narkokartellene, men at de opplevde å bli trakassert av militær og politi. Hun forteller at de gjorde narr av dem, og ba dem registrere alt utstyr - noe som var tidkrevende, unødvendig og førte til mye ekstra arbeid.

Selvsensur

Allande er ikke i tvil om at journalister bedriver selvsensur i Mexico. Hun understreker at selv om mange tar sjanser og skriver kritiske sakene, er det ikke alle som synes det er verdt det.

– Jeg ville ikke laget dokumentaren min i dag. Det er farlig. Det er synd det er slik, men mange ønsker ikke å ofre livet sitt for ytringsfriheten. Før narkokrigen var det ganske fint. Ting begynte å bli bra i Mexico. Så ble det erklært krig mot kartellene, og alt forandret seg, sier hun.

Dokumentarfilmen til Allande ble sendt på NRK.

Se Jessica Allande sin dokumentarfilm fra det nordlige Mexico her.

Jobber i grupper

Allande kan fortelle om en helt annen hverdag for journalistene i Mexico enn i Norge.

– Jeg vet at mange jobber i grupper. Når det skjer noe av nyhetsinteresse, kommer journalister fra flere aviser sammen. Det kan være farlig å komme alene. Det går så fort, du blir plutselig kidnappet, før du dukker opp drept noen dager etterpå. Det er veldig farlig, sier Allende.