Kvalt til taushet

Journalisten Regina Martinez ble funnet drept i sitt eget hjem i Veracruz i Mexico i april. - Ytringsfriheten er truet, sier en av hennes tidligere kollega i Proceso.
Onsdag, 16 mai, 2012 - 10:58

Regina Martinez jobbet for det meksikansk tidsskriftet Proceso i Xalapa i delstaten Veracruz. Hun arbeidet som krimreporter, og dekket spesielt narkotrafikken i området.

Hun funnet drept i sitt eget hjem 28. april 2012. Martinez bar preg av å ha blitt utsatt for vold, før hun ble kvalt til døde.

– Ytringsfriheten er truet

Uken før Martinez ble drept, dekket hun en arrestasjon av en høytstående leder for narkokartellet “Los Zetas”. Hun skrev også historien om en major som ble arrestert sammen med flere medlemmer av et narkokartell, etter skyting i kartellet.

Kollegaene til Martinez  i Proceso hadde på forhånd ikke hørt noe om at hun skal ha mottatt trusler. Jorge Carrasco Araizagamed er journalist i Proceso og har jobbet med Regina-saken de siste ukene.

– Situasjonen er alvorlig. Ytringsfriheten er truet på grunn av kriminalitet og straffefrihet. Det er jo kritisk når journalister blir drept, sier Araizagamed til Journalen.

“Dødes yrke”

Siden drapet på Martinez, som var det første drapet i avisens historie, har flere journalister jobbet med saken i Veracruz.

– Regina var en svært god kollega. Nå passer vi på journalistene våre. Vi følger også nøye med på etterforskningen av mordet på Regina. Vi vil at det skal etterforskes både føderalt og på delstatsnivå, sier Araizagamed.

På første nummeret av tidsskriftet etter drapet på Martinez prydet bildet av henne forsiden, sammen med tittelen “Journalistikk under Calderon; dødens yrke”.

Den første forsiden av Proceso etter drapet på Regina Martinez. Overskriften: “Periodisimo baja Calderon - oficio de muerte” betyr “Journalistikk under Calderon - dødens yrke. Foto: Proceso

Flere drept

Delstaten Veracruz ligger midt i Mexico, langs Mexicogulfen. Bare i løpet av noen uker i april og mai ble fire journalister drept i dette området. Det er et mye høyere antall enn tidligere.

De tre andre var fotojournalistene Esteba Rodrìguez, Gabriel Huge og Guillermo Luna Varela, som ble funnet i en elv øst i Veracruz 3. mai i år. Likene var partert, og ble funnet i svarte søppelsekker. De drepte bar tydelig tegn på tortur, og også kjæresten til en av journalistene ble drept.

Mange reportere som har skrevet om narkotikahandel og annen organsiert kriminalitet har den siste tiden flyktet fra delstaten.

Frykten sprer seg

Araizagamed i Proceso, som har hovedkontor i Mexico by, sier at frykten nå sprer seg blant journalistene.

– Journalister er redde nå, spesielt i provinsene. De velger heller å la være å rapportere om ting som skjer. Det er litt annerledes for oss som sitter i Mexico by, vi har ikke tenkt å unnlate å skrive om noe, sier han.

Lederen av Committee to Protect Journalists i Latin-Amerika, Carlos Lauría holder til i Mexico by. Han sier dette om situasjonen:

– 49 journalister har blitt drept siden Calderon tok over. Mediehus har blitt bombet. Journalister har forlatt sine yrker. Men det som er mest forferdelig er at journalister er redde. Stillheten blir til selvsensur og det påvirker vårt demokratiske samfunn, sier Lauría til Journalen.

Siden drapet på Martinez og de tre fotojournalistene har det blitt holdt demonstrasjoner en rekke steder i Mexico.

 

De siste ukene har en rekke journalister gått i protest mot myndighetene etter at journalisten Regina Martinez ble funnet drept sitt eget hjem. Foto: Proceso.com.mx