Svensk ungdom redder Norge

Kun èn av ti søkere på servicestillingene i OAS er nordmenn. Drømmesvenskene jobber hardt, smiler og er topp motiverte.

Rundt bordet med fredagspilsen på Fyrhuset sitter (t.v) Geir Texnes fra OAS og kokk Robin Frivåg (29). Det er sjelden de har norske søkere på stillingene som servicemedarbeidere i studentsamskipnaden. Begge er strålende fornøyde med svenske Anna Bladh (t.h). -Svenske jenter er effektive, gjør jobben sin og er lette å ha med å gjøre. Dessuten er de ofte de best kvalifiserte, sier Texnes. Foto: Ingrid Aas.

OSLO:  Sjefer og ansatte i OAS – Oslo og Akershus Studentsamskipnad, drikker fredagspils på Fyrhuset – kafèen og spisestedet på campus på Høgskolen i Oslo. Her jobber kun svensker. Høy arbeidsmoral og motivasjon gjør svenskene til arbeidsmarkedets poppiser.

-Ni av ti søkere på våre stillinger er svenske, forteller Geir Texnes i OAS. -Jeg tror norske ungdommer har det for godt. Han retter på Claes Ohlsson capen. -Norske ungdommer skal opp på professornivå med èn gang. De vil ikke jobbe i servicebransjen.

 

Rundt bordet sitter også norske Robin Frivåg (29) som jobber som kokk i OAS. Han skryter av de svenske arbeidskameratene. -De står på som bare det. Sier ikke nei til å jobbe ekstra heller.

Hvorfor norsk ungdom trekker unna servicebransjen har han ikke noe godt svar på.

En av OAS` svenske ansatte er Anna Bladh (20) fra Nyköping i Sverige. Hun er sprudlende, søt og glad. -Alle liker Anna. Anna er premieeksempelet på god, svensk arbeidskraft, sier sjefen hennes fornøyd.

 

I Norge ligger arbeidsledigheten blant unge på 9,3%. Nabolandet sliter med et vesentlig høyere ungdomsledighetstall på 22 % og unge svensker har store problemer med å skaffe seg arbeid. I følge de siste tilgjengelige tallene fra SSB jobber i dag nærmere 50 000 svensker i Norge. Samtidig stiger antallet arbeidsledige blant unge her til lands. I aldersgruppen 20-29 år har ledigheten steget med hele 44% fra desember 2008 til desember 2009. Enkelte bransjer har problemer med å skaffe folk. Spesielt æringen, helse-og omsorg og byggebransjen sliter. Det er her svenskene ansettes. De er høyt motiverte, arbeidsomme og har rykte på seg for å være motiverte og kvalifiserte. En arbeidsgivers drøm.

 

Anna Bladh er fornøyd med kantinejobben. Hun fikk den etter bare èn uke i Norge. Sammen med vennegjengen fra Nykjöping flyttet hun til Norge i fjor høst for å jobbe og tjene penger. Drømmesvenskene bor i kollektiv på Grünerløkka i Oslo. Her er stua gjort om til soverom. På gulvet ligger en madrass. Den lille gangen er overfylt av klær og sko. Vennegjengen på fire bor tett.  -Det är bara mysigt, sier Anna. Hun setter seg ned i sofaen med rett-i-koppen suppe og et par brødskiver. Vanligvis får hun med seg mat hjem fra kantinejobben og slipper de store matutgiftene.

 

-Ingen av de vi kjenner har hatt problemer med å skaffe seg verken jobb eller leilighet, sier Annas venninner Katrin og Julie. De jobber også i servicebransjen som kantine-og kafèmedarbeidere. Med lav husleie og høy arbeidsmoral tjener de seg opp gode penger på å arbeide i Norge.

 

Telefonen ringer hos Manpower i Oslo. Informasjonsansvarlig Gry Ljøterud kan fortelle om en stor og jevn pågang fra svenske arbeidssøkere.

-Det er gjerne unge og nyutdannede svensker som kontakter oss. Med høye arbeidsledighetstall i Sverige trekker mange over grensen med hensikt om å tjene godt og arbeide hardt.

Hun er direkte og bestemt. -Vi hadde ikke klart oss uten svenskene, sier hun.

Vi ønsker dem velkommen.