Splittes av brobygging

Verken snø eller kulde kan nå hindre helsefagstudentene ved HiO i å komme seg tørrskodd mellom timene. Ikke alle ser poenget.

Geir Vøyen, Jarek Sepsil og Knut Grinaker fullfører gangstien ved å montere en baldakin over transportinngangen til bygning P50.

Den omdiskuterte gangstien på Høgskolen i Oslo ble fullført torsdag denne uka. Stien krysser underveis Bisletbekken ved hjelp av en flunkende ny steinbro med glasstak. Mange ved skolen har stusset over nyanskaffelsen, som ligger bare fem meter ovenfor en godt inntråkket og mye bredere trebro.

– Det er kanskje litt vanskelig å forstå for alle, sier Høgskoledirektør Åsulf Frøysnes. Han forklarer at broen er en siste etterslenger til det store «løftet» av Høyskolen for tre år siden, da man blant annet frigjorde plass til det nye læringssenteret.

Omstruktureringen førte til at studenter i fysioterapi og Mensendieck nå bruker både P44 og P50 i undervisningen. For at alle skal få garderobeplass, må de iblant krysse mellom byggene kun ikledd undertøy og hvite kjortler. Til dette har de nå fått en gangsti med varmekabler i bakken hele veien og «minst mulig åpen himmel».  

 

Billigere enn antatt

– Varmekabler i bakken brukes ofte der folk er gamle og dårlige til beins. Det gjelder jo sjelden studenter, sier Frøysnes.

Han forklarer at en «tørrskodd forbindelse» var et av premissene for hele ombyggingen av skolen. Opprinnelig var planen å bygge en lukket bro i lufta mellom de to bygningene, med en prisantydning på nesten tre millioner kroner. Tegningene var klare, men Byantikvaren satte foten ned.

Dagens løsning er et kompromiss, og har kostet i underkant av én million kroner. I tillegg kommer driftsutgifter for varmekablene, som skal holde stien snøfri gjennom vinteren.

– Prosjektet ble faktisk litt billigere enn vi hadde forespeilet, sier prosjektleder Christian Trampe Ewert.

Hvor mye driften av varmekablene vil koste, vet han ikke. Disse styres nemlig av en føler som reagerer ved første tegn til vinter, altså snø eller lave temperaturer. Prisen avhenger dermed av hvor kaldt det blir, men Ewert regner med at denne utgiften ikke vil bli merkbar.

 

Ville heller hatt kaffe

Blant helsefagstudentene utenfor P44 er begeistringen for den nye broen heller laber.

– Jeg har ikke brukt den, sier Kristine Ytterbø, som studerer fysioterapi. Jeg vet ikke om jeg kommer til å bruke den heller. Vi kommer jo til å bli våte uansett.

Sara Skarin fra samme studieretning synes også broen er unødødvendig. Hun sier at mange har lurt på hva som er vitsen. Skarin trodde først at byggverket var til pynt, ettersom det ligger en bro like ved fra før.

– Vi kunne fått gratis kaffe i stedet, men den er jo fin, avslutter Skarin.