Dyrere å studere i utlandet

- Mange europeiske land innfører, eller hever skolepengene ved høyskoler og universiteter. I fjor økte andelen av norske studenter i utlandet med åtte prosent.

Den økonomiske nedgangen i Europa har ført til at mange land kutter i støtten til høyere utdanning. Norge er snart det eneste landet hvor det er gratis å studere ved universiteter og høgskoler. Allikevel valgte flere nordmenn å studere ved utenlandske skoler i fjor. økte antall nordmenn ved utenlandske skoler med åtte prosent i fjor.

Mindre statsstøtte

- Det er dårlige tider, og rundt om i Europa ser man nå på muligheten til å bedre økonomien ved å heve skolepengene, sier president i ANSA, Kristoffer Moldekleiv.

Han tror det vil bli dyrere å studere mange steder i Europa, og at dette kan føre til at færre ønsker å studere utenlands.

Ifølge TIME er det europeiske utdanningssystemet i krise, og mange land kutter nå støtten til høyere utdanning. Undersøkelser viser at investering i høyere utdannelse, er en av de viktigste for å  bedre den globale økonomien. Mange skoler i Europa vil nå innføre økte skolepenger for studentene. Særlig har Øst- Europeiske land problemer, og i Ukraina førte dette til store studentdemonstrasjoner mot dette forrige uke. Se saken her

Reiser likevel

Selv om det blir dyrere, tar stadig flere norske studenter hele graden sin i utlandet. Anette Ramstad tok sin MA i International Business ved University of Edinburgh. Nå har hun 500 000 i studielån, men hun synes likevel utdanningen var verdt det.

- Økonomisk sett hadde det kanskje vært en fordel å ta utdanningen i Norge, sier hun. - Det er jo mye penger.

Allikevel angrer hun ikke på valget.

-Jeg er veldig for at folk reiser til utlandet for å studere, det er en fantastisk opplevelse, sier Anette.

Større lån

Ifølge Lånekassen har antall norske studenter i utlandet økt med åtte prosent det siste året. Informasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum synes det er gledelig at tallene igjen er positive etter nedgang de siste årene. Hun tror det henger sammen med at lånekassen har så gode ordninger for studiefinansiering i forhold til mange andre land.

- Gjennomsnittlig har jo de som studerer i utlandet mer i lån enn de som velger å studere i Norge, sier Mjærum.

- Men det var strengere hvilke skoler man fikk støtte til før, nå står man friere i valg av studieretning.

Hun tror flere studenter reiser ut fordi støtteordningen er mindre streng enn tidligere. Det er lettere å få støtte, og flere studier blir godkjent av Lånekassen.

- De tenker mer på hva de ønsker å studere, og hvor enn på lånet de sitter igjen med senere, sier Mjæland.   

Dette kan forklare at noen av de aller dyreste studielandene som Storbritannia og USA, fortsatt er blant de mest populære hos norske studenter.

Noen unntak

Det er likevel mulig å studere i Europa uten å opparbeide seg hundretusener i studiegjeld. Et alternativ er å reise gjennom sitt norske studiested på utveksling. Erasmusprogrammet er for eksempel gratis for studentene, og man kan velge mellom mange skoler i Europa.

Selv om mange utdanningsinstitusjoner øker skolepengene, går noen motsatt vei. I Slovenia kutter de nå i skolepenger for studentene. Irland og Storbritannia har lenge hatt en egen klausul i EØS- avtalen som gjør at norske studenter har måttet betale såkalte "non- EU fees". Norske studenter har betalt vesentlig mer enn studenter fra EU-land. Irland endrer nå regelverket slik at norske studenter ikke må betale mer enn andre Europeere.