Ferdigutdannede politistudenter får ikke jobb

Kristian Myhra er nyutdannet politibetjent, men har ennå ikke fast jobb i politiet. Han er ikke den eneste.

I statsbudsjettet for 2011 legger Regjeringen til rette for at det skal opprettes 108 nye årsverk i politiet. Disse skal være øremerket politihøgskolestudentene som er ferdig med utdanningen sommeren 2011. Mange av studentene som ble ferdigutdannet i 2010 derimot, sliter med å få en stilling i politiet.

Får ikke jobb

Kristian Myhra var ferdig med sin politiutdannelse ved Politihøgskolen tidligere i år, men sliter med å finne jobb. Myhra sier til Journalen at han har søkt på 45 politistillinger på Østlandet siden 15. august.

- Jeg har hovedsakelig søkt på ledige stillinger sør for Trondheim, men svarene har vært negative, sier Myhra, som for øyeblikket jobber på et dagsenter for funksjonshemmede. Han er én av 432 nyutdannede politibetjenter i 2010.

- Rundt 100 arbeidsledige

Da Myhra søkte og kom inn på Politihøgskolen i 2007, var søkertallene rekordlave. Men Myhra hevder at rundt 100 av sine medstudenter nå står uten jobb, på tross av det lave søkertallet.

- Da jeg begynte på politihøgskolen var det kritisk få søkere. Men av 430 ferdigutdannede i mitt kull, er rundt 100 arbeidsledige, anslår Myhra.

Færre politifolk

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sa til Fellesforbundets nettsider at regjeringens satsing på politiutdannelsen er paradoksalt med hva som er situasjonen i arbeidsmarkedet.

- Regjeringen har bestemt en kraftig satsing på politiet, store opptak på Politihøgskolen og at vi skal ha 2700 nye politifolk innen 2020. Nå ser vi at det blir færre politifolk i en del politidistrikt, sier han.

Myhra mener at det er spesielt vanskelig å få jobb i de store byene i Norge.

- Av dem jeg gikk ut sammen med, har rundt fem fast jobb i Oslo, mens ingen har fått jobb i Bergen, Trondheim og Tromsø, hevder Myhra.

Våpengodkjenningen snart utgått

Nå haster det for Myhra å få seg jobb.

 - Våpengodkjenningen min går ut i mai neste år. Om jeg ikke får jobb før det, må jeg ta godkjenningen på nytt, og da vil det bli enda vanskeligere å få jobb, avslutter Myhra.