Flere ungdommer til styret
Den gjennomsnittlige representanten i kommunestyret i Lørenskog kommune i Akershus er 52 år og mann. Stian Petter Løken er med sine 21 år et av unntakene som bekrefter regelen, og skal blant annet kjempe for å gjøre Lørenskog hus til den beste møtesplassen for unge i Lørenskog.
- Ungdommer idag er mye mer bevisste og interesserte i politikk enn da jeg var ung, sier Åge Tovan, ordførere i Lørenskog Arbeiderparti. De skjønner at demokrati er noe man må delta aktivt i, sier han som kommentar til den gode representasjonen av ungdommer i kommunestyret i Lørenskog.
Av de 47 representantene som ble valgt inn i styret er 6 under 30 år. Sammenlignet med forrige års tall er det en dobbling, og prosentandelen unge i kommunestyret har stiget fra 6 til nærmere 13 prosent.
Ungdommer engasjerte
Stian Løken (Ap), var en av de 6 ungdommene som ble valgt inn i dagens kommunevalg i Lørenskog. Han mener Arbeiderpartiet har vært flinke til å engasjere ungdommer politisk.
- Skolepolitikken er noe vi prioriterer høyt, og det interesserer jo alle unge i kommunen, sier Løken, som har tilbrakt mye tid av valgkampen på de lokale skolene.
Også Morten Kolbu, som var tredjemann på KRFs liste i år, tror at ungdommer i Lørenskog er blitt mer bevisste innen lokalpolitikken. Han på sin side tror at en av grunnene til dette er det voldsomme pengebruket til kommunen de siste årene.
- Debatten om Lørenskog hus er aktuell også blant ungdommer i Lørenskog. For de nærmere 900 millionene som kommunen brukte på Lørenskog hus kunne man for eksempel bygd 9 nye skoler, sier Kolbu.
Stian Løken bekrefter at han som Ap-representant fått mange kritiske spørsmål vedrærende Lørenskog hus, siden Arbeiderpartiet var initiativtakere til byggingen. Han opplever allikevel at ungdommene er glade for kulturhuset.
- En av kjernesakene mine er å sørge for at Lørenskog hus blir en naturlig møteplass for ungdommer i kommunen, sier Løken, og nevner rimeligere kinobiletter for ungdom som et eksempel på saker man jobber med i ungdomsgruppa.
Nytter stemmeretten sin
Lørenskog er en av de kommuner i landet som innført stemmerett fra 16 år. Stian Løken (Ap) også hjelper til å gjøre ungdommer mer bevisste - og interesserte - i den lokale politikken.
- Det har vært meget gode muligheter for forhåndsstemning på skolene, og det tror jeg har fått mange unge velgere å stemme, sier Løken.
Stemmerett for 16-åringar er blitt tatt i bruk i 20 kommuner rundt om i Norge, og er enn så lenge på testnivå.
Utøya satt spor
At Utøya-hendelsene påvirket skolevalget er alle politikere er enige om. Rent praktisk fikk det konsekvensen at skoledebatterne i kommunen blev utsatte, og erstattet med såkalte "Valgtorg" på skolene. I stedet for ivrige debatter med tøff tone la man opp til en mer åpen debatt, der elevene fikk stille spørsmål direkte til politikere. Åge Tovan stiller seg veldig positiv til denne nye typen valgkamp.
- Ungdormmer idag blir lært opp i tidlig alder å påvirke og bruke makten sin, sier Tovan. De er den nye generasjonen politikere - Utøya-generasjonen!