Kareem Sadraee er på jobb når politiet henter kona og barna i Narvik. Han slipper alt han har i hendene og rømmer. For han vil ikke tilbake til Iran. I 2002 blir Sadraee en av de 18 000 personene i Norge uten lovlig opphold. I skyggen av samfunnet

Sadraee har vært i Norge i 13 år, og i ti av disse årene har han oppholdt seg ulovlig i landet. Etter avslag på en ny asylsøknad i 2012, fikk han frist til å forlate Norge innen 5. februar 2013. Han er her fortsatt.

Det bor omtrent like mange personer uten lovlig opphold i Norge som det bor folk på Lillehammer. Kareem Sadraee (50) er én av dem. Han har ikke pass, bankkort eller skattekort, og så langt har han vært i Norge ulovlig i ti år, helt siden den dagen på jobb i 2002. Sandraee er én av mange som ikke får bli i Norge, men nekter å reise.

Personer uten lovlig opphold i Norge har tre alternativer til å livnære seg her i landet, ifølge Faforapporten «No way in, no way out?». De kan jobbe

svart, begå kriminalitet eller leve av hjelp fra venner og familie. Mens de venter på å reise hjem eller få svar på asylsøknaden, kan de bo på mottak. Mange velger likevel å bo utenfor og forsørge seg selv.

– Jeg har snakket med flere som var her ulovlig og som mente at å bo på mottak er verre enn å skaffe seg noe selv. Arbeidet er den eneste arenaen i livet hvor de opplever en viss form for normalitet. De sitter ikke bare og venter, sier Fafo-forsker Silje Sønsterudbråten.

I arbeidet sitt har hun hatt kontakt med en rekke personer uten lovlig opphold i Norge.

– De som har oppholdt seg i landet i kort tid er påfallende mer negative til å jobbe svart enn dem som har vært her lenge. De som har vært her en stund ser på svart arbeid som en nødvendighet, sier Sønsterudbråten.

IMG_2630.jpgSadraee har ikke arbeidstillatelse, men for å få penger til mat jobber han med å rydde på byggeplasser, pusse opp leiligheter og vaske. Noen ganger får han også jobb på bakeri.

– Jeg vil ikke bare sitte og tenke. Jeg vil være aktiv. Å gå på jobb hjelper meg psykisk. Jeg jobber ikke svart, jeg hjelper, sier han.

Nylig jobbet Sadraee med å renovere en leilighet i Oslo. Han jobber nesten gratis. Arbeidsgiveren gir ham beskjed om å flytte ut alt inventaret i en leilighet som skal renoveres. Sadraee gjør jobben og går de mange trappetrinnene opp og ned med varer. Så skjer det som ofte skjer: Arbeidsgiveren vil ikke betale. Sadraee står fortvilet på gata og krever å få pengene sine. Men arbeidsgiveren sier han vil banke ham opp dersom han ikke slutter å mase. Nok en gang har Sadraee blitt lurt fordi arbeidsgiver vet han er i en sårbar situasjon. Han går tomhendt hjem.

 

Les hele saken i PDF