Kriminelle uten lovlig opphold bryter straffeloven gang på gang uten at de blir sendt ut av landet. Kriminelle uten lovlig opphold får bli i Norge

HASJSALG: Rundt Vaterlandsparken i Oslo opererer selgere fra Vest- og Sentral-Afrika. Enkelte personer uten lovlig opphold rekrutteres til Oslos narkotikamiljø før de kommer til Norge eller på asylmottak kort tid etter at de har ankommet.

Politiets utlendingsenhet (PU) har aldri før tvangsreturnert så mange kriminelle som i 2012. Da ble 1360 straffedømte personer uten lovlig opphold sendt ut, men fortsatt er det mange som går fri.

Slippes ut

I 2012 ble 393 personer pågrepet for narkotikakriminalitet i innsatsen mot de åpne rusmiljøene i Oslo. 76 ble pågrepet mer enn én gang, viser en fersk statusrapport som Journalen har fått tilgang til.

– Vi tar ofte folk som er her ulovlig, slipper dem ut og tar dem igjen, sier Karsten Fossum, ordenssjef ved Grønland politistasjon.

Han har i flere år jobbet tett opp mot narkotikamiljøet i Oslo.

– Gjengangerne er en utfordring. For mine mannskaper kan det i perioder være frustrerende å ta samme person to og tre ganger uten at noe skjer. Men jeg sier til dem at hva som skjer videre i utlendingssaken ikke er politiets ansvar, sier Fossum.

Prioriterer kriminelle

Justis- og beredskapsdepartementet prioriterer tvangsretur av kriminelle, og i år skal det sendes ut enda flere enn i 2012.

Hovedtillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet (PU) advarer mot å rette for mye ressurser mot den kriminelle delen av gruppa.

– Se for deg at Ali fra Irak ikke er kriminell og har fått avslag på asylsøknaden. Likevel jobber jeg bare med Hassan fra Marokko fordi han driver med narkokriminalitet. Etter hvert bruker jeg så lang tid at Ali bare blir gående og slenge. Til slutt må Ali foreta seg ett eller annet, så blir også han kriminell, sier Geir Pettersen.

kart.jpg NARKOTIKAKRIMINALITET: Forskjellige etniske grupper dominerer ulike geografiske områder i Oslos åpne rusmiljø.

 

Les hele saken i PDF