Hver uke søker rundt 20 personer uten lovlig opphold i Norge hjelp ved landets eneste anonyme helsesenter. På utsiden av Helse-Norge

Behzad Khani (36) fra Iran har vært i Norge siden 2004. I fjor fikk han på nytt avslag på opphold i Norge, og synes derfor det er vanskelig å oppsøke offentlige helsetilbud.

Bak en anonym bygård i Maridalsveien i Oslo ligger en helsestasjon for personer uten lovlig opphold i Norge. Det er ikke skiltet, og kun en maskinskrevet lapp på en låst inngangsdør vitner om helsestasjonens beliggenhet. Det omdiskuterte senteret ble åpnet i 2009 og har siden behandlet tusenvis av personer som ikke kan eller ønsker å oppsøke offentlige helsetilbud.

Personer uten oppholdstillatelse i Norge dekkes ikke av det norske velferdssystemet og må betale for legebesøk, tannlege, medisiner og operasjoner. De som oppholder seg ulovlig i Norge vegrer seg i tillegg for å benytte seg av tradisjonelle helsetilbud, i redsel for å blir returnert fra Norge. I Maridalsveien er det liten fare for å bli arrestert eller at opplysninger blir gitt til offentlige myndigheter.

– Alt helsepersonell har taushetsplikt. Likevel er det problematisk ved større helseinngrep på sykehus hvor de risikerer å få regninger på ti tusener av kroner, sier Frode Eick i Kirkens Bymisjon.

 

Les hele saken i PDF