Ungdomsposten på Stord føler seg ikke hørt

STORD / HAUGESUND (Journalen): Ungdomsposten på Stord følte seg forbigått av Helse Fonna, da det ble vedtatt å legge ned fire døgnplasser. Nå går ungdomsposten en uviss fremtid i møte.

Marit Madtsen og Endre Nicolaisen ved Ungdomsposten på Stord føler seg lite hørt i døgnplassnedleggelsen. Foto: Øistein Bloch Haukeland.

Helse Fonna vedtok i november 2012 en ny plan for psykisk helsevern. Det innebærer blant annet å legge ned fire døgnplasser ved Ungdomsposten ved BUP Stord/Kvinnherad.

I 2011 hadde de barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikkene (BUP) i Helse Fonna blant landets lengste ventetider, der en BUP-pasient i gjennomsnitt ventet nesten 190 dager på behandling. Nedleggelsen av Ungdomsposten skal ifølge Helse Fonna blant annet frigi ressurser til å styrke helseforetakets polikliniske og ambulante tilbud til barn og unge. Det betyr at Helse Fonna reduserer døgnplassene sine fra 14 til 10.

Utelatt av prosessen

Men de ansatte ved Ungdomsposten, som nå trues med nedleggelse, føler seg ikke hørt.

– Vi synes det tar altfor lang tid før vi som jobber på gulvet lokalt, blir rådspurt eller tatt med i prosessen. Vi har ved flere anledninger prøvd å fremme vår mening, noe som er at Ungdomsposten fungerer bra, forteller Endre Nicolaisen, verneombud og miljøterapeut ved Ungdomsposten.

Journalen møter verneombud Nicolaisen og postens team-leder Marit Madtsen i den grå og moderne BUP-enheten på Stord. Begge føler at det er behov for døgnplassene også i framtiden.

– Det jeg er mest redd for er at de ungdommene som benytter seg av tilbudet vårt i dag, vil mangle et tilbud, og rett og slett havne i systemet resten av livet, sier Nicolaisen.

Tidlig intervensjon

– Vi driver i stor grad med tidlig intervensjon, som er en av de nasjonale føringene. Skal du bli døgninnlagt i Haugesund, må du ofte stå med «kniven på strupen», sier han, og får støtte av Madtsen:

– Ungdommene vi tar imot her, har alle vært innom poliklinikken, ofte over tid. Vi driver døgnbehandling litt annerledes enn i Haugesund. Haugesund er bedre rustet for akutte innleggelser, mens her holder vi mer på med planlagte innleggelser, sier hun.

Endre nicolaisenAmbulant trøbbel

Når sengeplassene ved Stord legges ned, slik det er vedtatt, vil BUP-enheten gå over til å bli enda mer poliklinisk og ambulant enn den er i dag. Nicolaisen og Madtsen er imidlertid usikre på nytten av dette.

–  I Oslo er en ambulant tjeneste grei, for der kan de jo bare sykle mellom pasientene, sier verneombud Nicolaisen med et smil.

Så lett er det ikke for de ansatte på Stord.

– Si at en pasient bor på Odda: Da må vi bruke en hel dag for å komme oss frem og tilbake for å besøke én pasient. Her får vi ikke hjulpet ungdommene ambulant slik det er tiltenkt, og arbeidet blir veldig tungvint, legger Madtsen til.

Se Journalens interaktive grafikk over alle Norges BUP-enheter i 2011.

Brannslukking

Hun understreker at de akutt syke uansett skal til Haugesund, og at BUP Stord/Kvinnherad har en annen funksjon.

– Slik jeg ser det, har ikke Haugesund kapasitet til andre enn de akutt syke i dag. Så med mindre Helse Fonna bestemmer seg for at Haugesund også tar inn de som ikke er akutt syke, mister ungdommen et tilbud, sier Madtsen.

Nicolaisen synes brannslukking er et godt ord for å beskrive hva han mener.

– Brannslukking er et passende ord. Det jeg frykter er at ungdom ikke får hjelp tidsnok når de legger ned døgnplassene våre. Når de først blir plukket opp i en senere alder, er det mye vanskeligere for dem å komme tilbake til samfunnet. Da kan de havne i systemet resten av livet, og det er det jeg frykter, sier Nicolaisen.

Lang ventetidVed BUP Stord/Kvinnherad ventet en pasient i gjennomsnitt 187,5 dager på behandling i 2011. Foto: Øistein Bloch Haukeland.Overkapasitet

Klinikkdirektør for psykisk helsevern i Helse Fonna, Kenneth Eikeset, mener at det er bedre å frigi ressursene knyttet til Ungdomsposten, blant annet fordi det ikke er bruk for døgnplassene. Det har nemlig vært færre innleggelser de siste årene ved posten, ifølge Eikeset.

– Vi har overkapasitet på døgnplasser, og vi ønsker å fase ressursene over til poliklinikkene. Det er også i tråd med nasjonale og regionale føringer, som sier at man skal gå fra døgnbaserte tjenester til polikliniske tjenester, sier Eikeset.

Omstillingsvillig

– Hvis Helse Fonna ønsker at vi skal bli mer ambulante, så kan vi gjerne legge ned én sengeplass for å frigi kapasitet. Men så å si fra oppstarten av Ungdomsposten for snart åtte år siden, har vi også drevet poliklinisk og ambulant behandling ved ledig kapasitet, sier Nicolaisen.

Nå går Ungdomsposten en uviss fremtid i møte. Foreløpig er det satt av penger til å drive ut året, men etter det vet verken Nicolaisen eller Madtsen hva som vil skje.

– Vi må bare finne på noe nytt, som viser at vi gjør noe, og at vi bryr oss, sier Madtsen, som legger til at de ansatte har tro på at klinikkdirektør Eikeset kan lede helseforetakets psykiske helsetilbud i riktig retning.

Se video: Journalen besøkte verstingen Helse Fonna og en av de beste BUP-enhetene med tanke på ventetid i 2011.

– Nærhet viktig

Leder Geir Isdal i Mental Helse Stord reager på nedleggelsen. Han mener det er uheldig at barn og unge må reise til Haugesund for døgnbehandling.

– Nærhet er ekstremt viktig for barn og unge. Det å ha muligheten til å være med venner, gå på kino og lignende, på tross av at man er i en døgnbehandlingsenhet, er veldig viktig. Det er helt feil å legge ned døgnenheten, uttaler han til Journalen.

KlinikkdirektørKenneth Eikeset mener det er riktig å prioritere poliklinisk og ambulant på bekostning av døgnplasser. Foto: Øistein Bloch Haukeland.Uenig

Klinikkdirektør Eikeset hevder imidlertid at dersom man er så syk at man må innlegges ved en døgnenhet, da er man for syk til å være med venner og gå på skolen.

– En døgnpost er tiltenkt personer som er for dårlige til å kunne forholde seg til venner, skole og familie på samme måte som andre. Nærhet er med andre ord av mindre betydning. Dessuten vil det alltid være noen som må reise, eksempelvis finnes det i dag pasienter som må reise to timer for å bli innlagt ved Stord, sier Eikeset.

– Det er heller ikke fornuftig å beholde sengeplassene i tillegg til å styrke det ambulante og polikliniske tilbudet. Det er i dag ikke behov for døgnplassene. Derfor ser jeg på dette som en opptrapping, og ikke en nedtrapping, som det blir hevdet, fortsetter Eikeset.

– Stemmer ikke

Geir Isdal er imidlertid ikke enig med klinikkdirektøren om at nærhet er uviktig.

– Det Eikeset sier stemmer ikke. Det er helt feil at ungdommer som er lagt inn på en døgnenhet, ikke også kan gjøre andre ting i hverdagen. Jeg vet om folk som har fungert sosialt samtidig som de har vært innlagt, så dette er jeg helt uenig i, sier Isdal, som selv har vært til psykisk behandling tidligere i livet.

Fagmiljøet sentraliseres

Klinikkdirektør Kenneth Eikeset sier at de prioriterer pasienter på bakgrunn av nasjonale føringer, og at nedleggelsen ikke vil gå utover retten til helsehjelp.

– Prioriteringspraksisen vår avviker ikke i forhold til resten av landet. De som har rett til behandling i henhold til Nasjonal prioriteringsveileder, vil få dette, sier han.

Geir Isdal er likevel kritisk til planen som nå er vedtatt, og er kritisk til sentraliseringen av fagmiljøet til Haugesund. Isdal mener det burde vært mulig å holde på det nå etablerte fagmiljøet på Stord.

– Vi kan bevare det fagmiljøet som finnes her nå. Det være mulig å få til et samarbeid mellom de forskjellige institusjonene, som mellom Haugesund og Stord, sier han