Ny retning for utviklingspolitikk

Utviklingsministeren mener vi må dele for å skape.

Holmås er klar på hva han vil. Foto: Trym Mogen

I dag ble stortingsmeldingen "dele for å skape" om rettferdig fordeling ble lagt frem. Det kommer frem i meldingen av 1,2 milliarder mennesker lever i ekstrem fattigdom, til tross stor økonimsik vekst de siste årene. Utviklingsminister, Hekki Eidsvoll Holmås, la frem meldingen og satte med dette en ny retning innenfor utvilkingspolitikk.

– Det er en myte at alle som er fattige bor i fattige land, og det er en trend at forskjellen innad i land øker, startet Holmås sitt innlegg med, og legger til at 70 prosent av de som lever i ekstrem fattigdom bor i mellominntektsland.

Vil dele norske erfaringer

Dette viser at økonomisk vekst ikke er nok for å reduserer fattigdom, og ifølge utviklingsministeren er stortingsmeldingen et oppgjør som viser nettopp dette. Han sier også at det er takket være vår fordeling og den nordiske modellen at Norge er på toppen av FNs levekårdindeks. Nå vil Holmås dele norske erfaringer og verdier med andre land.

– Vi skal støtte land, hvor det er en sterk politisk vilje innad i landet om å fordele godene. Gjennom tydeligere innsats for demokrati, menneskerettigheter, åpenhet og redusert ulikhet, skal vi legge mer vekt på fordeling og vekst i fattige land.

Holmås forsikrer likevel at regjeringen ikke skal betale folketrygd til mennekser over hele verden, men skal støtte oppbygning av direkte pengeoverføring.

– Dette betyr at vi må hjelpe til i starten, men landene vi støtter må selv ha finansieringen og planen for gjennomføring klar, sier Holmås.

Glemmer individets muligheter

Høyres bistandspolitiske talsmann, Peter S. Gitmark, mener stortingsmeldingen har fått en sterk vridning mot venstre, og at Holmås i sin framlegging luker ut den største årsaken til redusert fattigdom verden over.

– De glemmer at det er arbeid som har fått flest ut av fattigdom de siste årene. Det er lagt mye vekt på å dele for å skape, jeg mener poenget må være å skape, deretter dele, sier han.

Gitmark var også skeptisk til måten meldingen ble fremlagt.

Har skapt debatt

– De la nok mer vekt på atmosfæren rundt enn selve innholdet i meldingen. Det savnet jeg, sier Gitmark.

Det har de siste dagene surret en debatt i norske medier. På grunn av punktene i meldingen har det kommet frem at Norge vil bidra til trygdeordninger i andre land.

– En ordning om internasjonal kontantstøtte høres ikke bra ut. Norge bør heller støtte opp om nasjonale produkter og institusjoner, mener Gitmark.

Hekki Holmås er likevel sikker.

– Veien ut av fattigdom er fordeling av makt og penger.

Hør hva folk syns om norsk bistandspolitikk her: