Anmelder journalister for oljekritikk
Olje- og energiminster Rafael Ramírez ønsker å stille journalistene Rayma Suprani og Nelson Bocaranda for retten etter karikaturtegninger.
– Vi har forberedt en klage mot illustratøren og karikaturtegneren Rayma Suprani og journalist Nelson Bocaranda for deres nedlatende journalistikk mot vår oljepolitikk, uttalte olje- og energiminster Rafael Ramírez 10. april i år.
Dette melder organisasjonen Instituto Prensa y Sociadad (IPYS) og avisen El Universal.
Begge journalistene arbeider i opposisjonsavisen El Universal, hvor spesielt Suprani har utmerket seg med sine daglige kritiske karikaturtegninger mot den venezuelanske regjeringen.
Under pressefrihetsdagen 3. mai arrangerte Suprani en pressekonferanse på Den nasjonale journalistskolen (Colegio Nacional de Periodistas) i Caracas, hvor hun hevdet at ministerens klage var fornærmende og intolerant.
– Han bruker sin posisjon for å åpne en rettssak mot en avistegner og en journalist. Det er helt absurd i et demokratisk land, sa Suprani.
PDVSA olje VenezuelaChávez har tatt styring over det nasjonale oljeselskapet PDVSA, det reflekteres også i selskapets slagord: Fedreland, sosialisme eller døden. Kilde: WikimediaChávez har tatt styring over det nasjonale oljeselskapet PDVSA, det reflekteres også i selskapets slagord: Fedreland, sosialisme eller døden. Kilde: Wikimedia Sex-skandale
Karikaturen som utløste ministerens klage, ble publisert i El Universal 9. april. Den viser to oljearbeidere hvor den ene er kledd i en arbeidsuniform og den andre står i undertøy med en pappeske på hodet, hvor det er tegnet på et smil. Påskriften over tegningen sier «Hvilken oljearbeider ønsker vi?».
Suparani tegnet karikaturen på bakgrunn av en sexskandale som rammet det nasjonale oljeselskapet PDVSA (Petroleros de Venezuela) 30. mars 2012. På en av strendene i nasjonalparken Parque Nacional Morrocoy i staten Falcón ble hadde to personer samleie på en yacht. Dette ble filmet og var lett å se for folkene som nøt påskeuken på stranden.
To personer ble senere arrestert og siktet for "usømmelig overgrep" og for å ha oppfordret til prostitusjon. Ifølge venezuelanske medier skal yachten hvor hendelsen skjedde ha tilhørt en tjenestemann ved det nasjonale oljeselskapet.
– Tegningen navngir ingen, og sikter heller ikke direkte mot enkeltpersoner. Den omhandler et tema som er svært aktuelt i landet vårt, og den er fullstendig åpen for tolkning, uttalte Suprani.
– Vi beveger oss inn på et komplisert område. Hvis alt vi tegner og publiserer blir tolket negativt, får vi ikke gjort jobben vår. Denne ministeren gjør alt for å knuse meningsytringer.
Trusler fra politisk representant
Rayma Suprani er vant til å få kritikk for tegningene sine. Hun mottar regelmessig trusler fra folk som støtter regjeringen. 24. januar 2011 ble hun truet av en representant fra det venezuelanske unionspartiet og pro-regjeringsaktivist, Lina Ron, for en tegning publisert i El Universal noen dager tidligere.
Tegningen forestilte en sjøkabel mellom Cuba, Jamaica og Venezuela som skal forbedre telekommunkasjonen mellom landene. En kabel har teksten «Til Cuba» og en annen «Til Venezuela». Den sistnevnte kabelen var formet som en løkke.
«Vi skal bruke den løkken på deg fordi du er upatriotisk, en yankee-elsker og for at du er illojal mot Venezuela».
Kort tid etter dette ble tegningen diskutert på tv-showet «La Hojilla», hvor politisk ekspert og Chávez-tilhenger Mario Silva kalte Suprani «en rasistisk karikaturtegner».
TV-showet utløste en tirade av truende og kritske twittermeldinger mot Suprani, hvor hashtaggen «RaymaApartida» (Upatriotiske Rayma) ble hyppig brukt.
Suprani leverte inn en klage mot Silva og hans tv-show, men dette har fremdeles ikke blitt etterforsket.
– Regjeringen dreper ikke åpent, men de har et politisk mål som beskytter de ansvarlige fra å bli stilt for retten, uttalte Suprani til El Universal.