Frykter at opposisjonens talerør blir borte

Den regjeringskritiske tv-kanalen Globovision er solgt til en ny eier. Det kan true pressefriheten i Venezuela.

Globovision har vært en av opposisjonsleder Henrique Capriles støttespillere. Foto: flickr.com/LuisRaa

– Globovisión er opposisjonens siste talerør. Det er essensielt at de får arbeide videre som de har gjort, sier Rubén Angel Peñalver Godines.

Den tidligere professoren i samtidshistorie ved Universidad Católica Andrés Bello i Venezuela er nå bosatt i Oslo, og han er bekymret for at den regjeringskritiske tv-kanalen har blitt solgt til en venn av den avdøde presidenten Hugo Chávez og den nyvalgte presidenten Nicolás Maduro.

Mandag 6. mai ble det klart at Globovision, den største regjeringskritiske tv-kanalen som sender via bakkenettet i Venezuela, har blitt kjøpt opp av økonomen Juan Domingo Cordero. Globovision har de siste årene vært den eneste regjeringskritiske tv-kanalen som har fått konsesjon til å sende via bakkenettet i Venezuela, og kanalen har vært en av opposisjonsleder Henrique Capriles støttespillere.

Regjeringen har bestemt at dagens konsesjonsavtale med Globovisión utløper i 2015.

Ny eier har sterke bånd til regjeringen

Juan Domingo Cordero har gjort karriere ved å handle med aksjer, og er styremedlem og hovedaksjonær i forsikringsselskapet La Vitalicia. Ifølge avisen The Atlantic spekuleres det i om Cordero kun er en frontfigur for en gruppe entreprenører i forsikringsselskapet, som er tilhengere av tidligere president Hugo Chávez.

– Juan Cordero har sterke bånd til regjeringen, og har i flere år drevet business med Chávez og hans folk. Cordero er den typiske nyrike fyren, og det spekuleres i at han har tjent pengene sine via lyssky virksomhet. Han er tilhenger av regjeringen, og det er ikke et godt tegn for Globovisión, sier Rubén Angel Peñalver Godines.

Frykter for stor eiermakt

Leopoldo Castillo, frontfigur og journalist for Globovisión, kunngjorde kort tid etter salget at journalisten og den politiske analytikeren Vladmir Villegas ville overta rollen som direktør i kanalen. Villegas er bror til kommunikasjonsminister Enersto Villegas.

– Globovisión vil gjøre forandringer for å tilpasse seg det nye Venezuela, uttalte Castillo i sitt tv-program, og fortalte at den nye eieren, Cordero, ønsket at kanalen skulle bevege seg mot et mer sentralt politisk standpunkt.

Peñalver har tillit til at Villegas og Castillo vil fortsette å kjempe for Globovisións politiske syn, men han er redd for overkjøring ovenfra. 

– De er begge journalister som støtter opposisjonen og som ikke er redde for å fremme sine meninger. Det skumle i dette tilfellet er hvor mye makt Cordero vil komme til å ha over de to direktørene. Jeg frykter at kanalen blir for eierstyrt, og at opposisjonen mister sitt siste talerør, sier Peñalver.

 

USIKKER FRAMTID:Globovision har vært den eneste regjeringskritiske tv-kanalen som har fått konsesjon til å sende på bakkenettet siden 2007. Foto: Flickr.com/LuisRaa2,2 milliarder i bot

Globovision fikk i 2011 en bot på 2,2 milliarder dollar for dekningen av et fengselsopprør. Kanalen skal ha overdrevet opprøret ved å intervjue mødre og koner som fryktet at deres kjære skulle bli massakrert av de nasjonale styrkene i fengselet. Globovision benektet anklagene.

Den nylig valgte presidenten Nicolás Maduro, Hugo Chávez’ etterfølger, uttalte til nettavisen La Tercera at Globovisións mediedekning ikke ville overleve mye lenger i landet.

– Vi må bevege oss i en retning hvor vi har en tv-kanal som forteller sannheten, og som ikke alltid sender ut hat. Vi trenger en menneskelig tv-kanal, advarte presidenten ifølge La Tercera.

 

Håper på en objektiv presse

Ambassadør ved den venezuelanske ambassaden i Oslo, José Sojo, mener derimot at salget av Globovisión kan være positivt for den venezuelanske pressen.

– Så lenge de følger den journalistiske etikken og utfører en ansvarlig journalistikk, så betyr det ingenting om de støtter regjeringen eller opposisjonen, uttaler Sojo.

Sojo er dessuten kritisk til hvor stor tilhenger av Hugo Chaves den nye eieren, Juan Cordero, faktisk er.

– Jeg har aldri møtt en sosialist i finanseliten, sier Sojo.

Han mener det er pressefrihet i Venezuela, men at mediene ikke er objektive nok.

– Det er heller ikke riktig at en kanal kun lar den ene siden få tale, uansett om det er regjeringen eller oppisisjonen. Jeg håper den nye eieren kan gi kanalen et mer sentralt politisk standpunkt, hvor de driver med objektiv journalistikk. 

Leiv Marsteintredet uioLeiv Marstentredet mener ytringsfriheten er under press.Foto: UiOLeiv Marsteintredet, førsteamanuensis i latinamerikanske områdestudier ved Universitet i Oslo (UiO), mener det ikke er gitt at Globovisión vil svekkes selv med Cordero som eier.

– Det er vanskelig å si hvor dominerende eierskapet vil bli, men salget er et tydelig tegn på at den uavhengige venezuelanske pressen er under et stort press, sier Marsteintredet.

Ti søksmål mot Globovisión

Globovisión så dagens lys i 1994, og har om lag 500 ansatte. Chávez-regjeringen lot dem aldri utvide sin dekning, og kanalen har kun åpent analogt signal i Caracas og Valencia, mens resten av landet kun kan se kanalen over kabel eller satellitt.

Kanalen er den eneste regjeringskritiske kanalen som har fått konsesjon til å sende via på eteren siden RCTV mistet konsesjonen i 2007. RCTV fikk ikke fornyet konsesjon fordi daværende president Hugo Chávez mente at kanalen støttet et forsøk på et statskupp i 2002.

Globovisión har i dag ti søksmål mot seg fra Den nasjonale telekommunikasjonskommisjonen (Conatel) for brudd på den venezuelanske loven. Det siste søksmålet ble åpnet tidlig i april i år, etter at kanalen fikk tekniske problemer under en av Nicolás Maduros taler.

Straffet for å støtte 2002-kuppet

De opposisjonelle tv-kanalene i Venezuela får ikke i dag konsesjon av regjeringen til å sende på det analoge nettet i landet. Dette medfører at de sender over satelitt eller kabelnettet, som er svært dårlig utbygd, i tillegg til at det er dyrt for en fattig befolkning å ta inn kanalene. Konsekvensen av dette er at svært få venezuelanere utenfor de store byene ikke får inn tv-kanaler som er kritiske til regjeringens politikk.

Etter at RCTV mistet sin konsesjon i 2007, har flere av de store tv-kanalene som støtter opposisjonen pålagt seg selv selvsensur i frykt for å bli straffet av regjerningen. Både Venevisión og Televen er populære og privateide tv-kanaler som i utgangspunktet støtter opposisjonen, men de har de siste årene tonet ned kritikken.

Det er Zuloaga-familien som startet og eide Globovisión fram til salget i 2013. Eieren Guillermo Zuloaga, og hans sønn, Carlos, har ikke bodd i Venezuela siden 2010, da det ble utstedt en arrestordre for en påstått ulovlig lagring av 24 biler i deres hjem. Zuloaga ba i fjor om asyl i USA.