Islamister raser over brudd på ytrings- og pressefriheten
29. april stengte bangladeshiske myndigheter de islamistiske TV-kanalene Digitana Television og Islamic TV. Redaktørene raser over brudd på ytrings- og pressefriheten. Ironisk, mener forsker med bangladeshisk bakgrunn.
Digitana Television og Islamic TV ble plutselige stengt tidlig mandag morgen den 29. april i etterkant av den store demonstrasjonen i hovedstaden Dhaka. Demonstrasjonen besto av over 200.000 islamister, og mange av dem brant ned biler og butikker, og viste voldelig atferd.
Alt fordi de ønsker at islamsk lov skal gjelde for hele Bangladesh. Stengningen av TV-kanalene, som har sterk tilknytning til islamistgruppen, var trolig et forsøk på å roe ned situasjonen fra myndighetenes side.
Kanalene er knyttet til det største islamistiske politiske partiet i Bangladesh, Jamaat-e-Islami. På sine Facebook-sider skriver Digitana Television at ”de fascistiske Awami League-myndighetene” har stengt kanalen. Awami-ligaen er regjeringspartiet i Bangladesh.
– Nå har ikke folket i Bangladesh noe valg, men blir tvunget til kun å se på de statlige nyhetskanalene, fortsetter Digitana Television i sin statusoppdatering.
Respektløse medier
Sosiolog og forsker ved Universitetet i Nordland, Masudur Rahman, er selv fra Bangladesh og har sett programmer fra begge kanalene.
Han mener at de bevisst bruker islamistiske ledere til å spre rykter og falske anklager om regjeringen, noe som han mener har hjernevasket tusenvis av unge mennesker i Bangladesh.
– Jeg er for pressefrihet, og er derfor i utgangspunktet mot stenging av mediekanaler. Men i dette tilfellet ser jeg klart og tydelig at de misbruker pressefriheten på det sterkeste, og da synes jeg myndighetene har gjort riktig i å stenge akkurat disse to kanalene, sier Rahman og fortsetter:
– Frihet betyr også at man må respektere andres frihet, noe disse kanalene ikke har gjort.
Ironisk
De islamistiske TV-kanalene har brukt retten til ytrings- og pressefrihet som argument for at myndighetene skal åpne kanalene igjen.
Masudur Rahman mener at det Digitana Television skriver, blir veldig ironisk.
– Ved å oppfordre folket til å bruke ytrings- og pressefriheten motsier de det de selv står for, sier forskeren.
Om deres eget parti, Jamaat-e-Islami, hadde hatt makten i landet, ville ikke disse rettighetene eksistert. De som står bak TV-kanalene, ønsker blant annet at sharialovene skal gjelde over hele landet. Dette innebærer å minimalisere kvinners frihet.
– De ønsker ikke at kvinnelige journalister skal få dekke virksomheten deres. Bare for kort tid siden ble en kvinnelig journalist mishandlet da hun skulle intervjue noen, forteller Rahman.
Myndighetene måtte ta grep
– Digitana Television og Islamic TV har vært en pådriver i prosessen før opptøyene. Da folk gikk amok, brant ned butikker og satte fyr på biler, måtte de gjøre noe, sier Masudur Rahman.
Det er fortsatt ingen som har blitt arrestert i forbindelse med opptøyene, men den øverste lederen for den islamistiske demonstrasjonsgruppen, har blitt sendt tilbake til hjembyen sin, Chittogong.
Ifølge TV-kanalene har de ikke fått noen grunn for hvorfor stengingen måtte skje.
Digitana Televisions redaktør, Ziaul Kabir Sumon, fortalte bdnews24.com at et team fra Bangladesh Telecommunication, ledet av direktør Sazzad Hossain, kom rundt 04:20 på morgenen og stengte stasjonen.
– Vårt dyreste overføringsutstyr ble effektivt konfiskert av regjeringsstyrkene, og med det deaktiverte de vår mulighet til å sende nyheter som er negative for dem, skriver Digitana Television på Facebook.
Bangladesh er eksempelvis et av de landene i verden med høyest grad av korrupsjon. Men ifølge Rahman skjedde ikke stengingen grunnet myndighetenes frykt for negativ omtale av de to TV-kanalene, men fordi de måtte ta grep for å få roet ned situasjonen i byen.
To uker etter demonstrasjonen er fortsatt TV-kanalene stengt.
Jamaat-e-Islami (Jamaat), politisk parti
Én prosent av representantene i parlamentet i Bangladesh (3 av 300)
Ønsker en islamsk stat under islamsk lov
Dannet i 1941 og støttet Pakistan under frigjøringskrigen i 1971
Har studentorganisasjon med økende innflytelse. Blir regnet som opplæringsarena for islamistiske politikere
Har kjente bånd til ekstremistgrupper
Kilde: opendoors.no