Kan få livstid for å gjøre jobben sin
Den tyrkiske journalisten Mustafa Balbay (52) har sittet på isolat i et høysikkerhetsfengsel i fire år. – Jeg har blitt fengslet bare for å ha gjort jobben min, forteller han til Journalen.
– Han blir behandlet som en massedrapsmann, han har det verre i fengsel enn Anders Behring Breivik, hevder Gülsah Balbay, kona til den fengslede journalisten, Mustafa Balbay.
Mistenkt for militærkupp
Balbay holdt sin siste forsvarstale i retten i forrige uke og skal snart motta sin dom.
Mustafa Balbay ble fengslet 5. mars i 2009 og kan bli dømt til én livstidsdom og 30 år i tillegg. Til sammen utgjør dette mer enn 50 års soning. Han er mistenkt for å ha planlagt militærkupp med den antatte terrorgruppa Ergenekon.
Han er tiltalt for forsøk på å ødelegge parlamentet og myndighetene, for forfalskning av dokumenter relatert til statens sikkerhet, og for å delta på møter med akademikere og militære med mål om å destabilisere myndighetene.
Mustafa Balbay skriver til Journalen fra fengselet, at hans journalistiske arbeid er de eneste bevisene domstolen har i mot han.
– Kriminaliteten jeg er dømt for, er min jobb. Jeg er en skribent som skriver kritisk, og det blir sett på som terrorisme i Tyrkia i dag, forteller Mustafa Balbay via en av sine tre advokater.
– Han har bare vært i kontakt med militære på grunn av sin jobb som journalist.
Kritisk til Erdogan
Gülsah Balbay kom med datteren Yagmur Balbay på tretten år til Frie Medier-konferansen i Tønsberg i mars i år for å snakke om Mustafa Balbays situasjon.
Hun tror at ektemannen ble fengslet fordi han har skrevet kritisk om den islamistiske regjeringen og statsminister Recep Tayyip Erdogan fra Retfferdighets- og utviklingspartiet (AKP). Balbay har vært kritisk til et mer autoritært styre med Erdogan som statsminister.
– Myndighetene bruker han som eksempel for å skremme de andre journalistene fra å være kritiske. Journalistene er redde, mange har mistet jobbene sine, forteller Gülsah Balbay.
Isolert i fengsel
Han sitter på høyrisikoavdeling i Silvri-fengselet utenfor Istanbul der han ikke får kommunisere med andre fanger. Han får ikke ha tilgang til datamaskin, men han skriver for hånd, og har skrevet syv bøker i løpet av den tiden han har sittet inne.
Han får ikke lese aviser eller se TV, og han har bodd på en åtte kvadratmeter stor celle i over 800 dager.
– Han kan ta to skritt i cella, det er alt det er plass til, forteller Gülsah Balbay.
Når rettsvesenet er korrupt
Tyrkia er det landet i verden der flest journalister sitter i fengsel. 67 journalister er fengslet, ifølge Det internasjonale presseinstituttet (EFJ).
Gülsah Balabay mener at den tyrkiske domstolen er korrupt. Mustafa Balbay får bare snakke for seg og sin sak i femten minutter før han blir dømt.
– Han har tre advokater, men det hjelper ikke når rettssystemet er korrupt, forteller Gülsah Balbay som ikke vet når mannen hennes i det hele tatt slipper ut igjen.
Silvri der Mustafa Balabay sitter, er det største i Europa. Det er også i selve fengselet rettssakene mot journalistene pågår. Balbay skrev selv til den finske journalistunionen, at fengselet er som en konsentrasjonsleir.
Deniz Alan Held er frilansjournalist bosatt i Norge, men er tyrkisk statsborger.
– Rettsvesenet er styrt av myndighetene, ikke formelt, men det er slik det fungerer i praksis. Dommerene er redde for å miste jobbene sine, og handler dermed ut i fra myndighetenes interesser, hevder hun.
– Ingen bevis for at Ergenekon eksisterer
Stein Svendsen, rådgiver i Norsk Journalistlag (NJ), bekrefter det Balbay og Held beskriver.
– Det eksisterer ingen rettssikkerhet i Tyrkia. Ergenekon-saken, som har angått mange titalls journalister, akademikere og politikere, har foregått som en samlebåndsrettssak. Den tiltalte og dens forsvarer har femten minutter hver på å forklare seg, før de går videre til nestemann, forteller han.
NJ har "adoptert" den tyrkiske journalisten, Tuncay Özkan, som også er fengslet på samme bakgrunn som Balbay. Svendsen mener at Ergenekon bare er en myteoppspunnet konspirasjon som myndighetene bruker for å håndtere opposisjonen. Han hevder at det ikke finnes bevis for at gruppa eksisterer, og at det heller ikke finnes bevis for at de fengslede journalistene er terrorister.
– De tyrkiske myndighetene opptrer på en barbarisk måte som savner sidestykke, fortsetter Svendsen.
balbay 4 Gülsah Balbay kom til Frie medier konferansen i mars for å fortelle om mannens urettmessige fengsling. Foto: Joachim Ose Skilt fra familien
Mustafa og Gülsah Balbay har to barn sammen. I tillegg til datteren har de også en sønn som ble født etter at Mustafa ble fengslet.
Han får motta besøk hver onsdag. Besøket foregår som oftest med Mustafa på den ene siden av glassveggen, og familien på den andre. De kommuniserer med en telefon på hver side av glasset. Én gang i måneden får de møte han i det samme rommet. Familien må reise helt fra Ankara og til fengselet utenfor Istanbul for å besøke han.
Gülsah Balbay forteller at hun vil gjøre alt for mannen sin. Hun henvender seg til journalister og det internasjonale samfunnet for hjelp.
– Det er risikabelt for meg å komme hit og fortelle om Mustafa, men det er verdt det, vi må jo bli hørt, forteller hun.
Mustafa Balbay tror selv at han vil slippe fri, selv om han risikerer livstid.
– Denne autoritære perioden er bare midlertidig i Tyrkia. Etter disse mørke tidene vil det komme lysere dager, mener Balbay.
Tiltro til domstolen
Journalen har vært i kontakt med den tyrkiske ambassaden i Oslo som ikke vil kommentere enkeltsaker, men sier at ingen journalister er fengslet for at de jobber som journalister.
– Vi har tiltro til at den tyrkiske domstolen gjør som den skal. Blir de dømt for terrorvirksomhet, har de også drevet med terrorvirksomhet, uttaler en representant ved den tyrkiske ambassenden.
Valgt inn i nasjonalforsamlingen
Mustafa Balbay er medlem av det sosialdemokratiske opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet (CHP), og stilte til valg samtidig som han satt i fengsel. Han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen for to år siden som representant for byen Izmir, men har ikke fått gjort jobben sin som folkevalgt. Valget hadde ingen innvirkning på hans situasjon i fengslet. Han håpet å bli sluppet fri, noe som ikke skjedde.
– Men bare det å bli intervjuet av Journalen, gir en liten følelse av frihet, skriver Balbay.
fakta Ergenekon
Er en myteoppspunnet terrororganisasjon.
Ingen vet om den egentlig eksisterer.
500 journalister, akademikere, politikere og militære er anklaget for å være en del av Ergenekon.
300 er anklaget siden 2007 i den såkalte Ergenekonsaken.
Ingen konkrete bevis finnes mot Ergenekon eller de anklagde.
Kilde: Wikipedia