Oppfordrer til kamp via sosiale medier
Samfunnstopper bruker Twitter når de skal mobilisere til angrep på motstandere.
Hugo Chavez var en ivrig twitrer, men også andre politikere og journalister bruker sosiale medier til å spre sitt budskap og oppfordre til kamp.
Etter valget kom blant annet en twitter-melding fra sjefen i den statseide tv-kanalen Venezolana de Televisión, Pedro Carvajalino. Han oppfordret til kamp i en bydel i Caracas hvor opposisjonen krevde omtelling av stemmene: "Alle våre med motorsykkel, til angrep. La oss ta Altamira nå! Det er tid for motangrep!"
Kraftig skyts
Også Chávez sin tidligere kommunikasjonsminister, Andrés Izarra oppfordret sine tilhengere til kamp: "Det er ingenting disse fascistene, ledet av fascisten Capriles, er mer redd for enn folket på motorsykkel. Vi må organisere noe i morgen."
– Slike kraftige ytringer fra markante skikkelser i samfunnet er svært uvanlige i store deler av verden. De reflekterer i stor grad det polariserte mediebildet i Venezuela, sier professor i samtidshistorie, Rubén Angel Peñalver Godines, til Journalen.
Flere oppfatter dette som problematisk:
– Det politiske klimaet, hvor man hele tiden undergraver sine motstandere, hindrer en fri utveksling av ideer og uttrykk, sier medieforsker Andrés Cañizález ved Universidad Catolica Andres Bello.
Han får støtte av Venezuelas ambassadør til Norge, José Sojo.
– Jeg ønsker meg medier som belyser flere sider av en sak, og driver uavhengig og objektiv journalistikk, sier Sojo til Journalen.
Overgrep og hacking
I likhet med angrep mot pressefriheten i tradisjonelle medier, har det blitt rapportert om flere tilfeller av overgrep mot brukere av sosiale medier de siste to årene. Den 6.januar i år ble huset til twitter-bruker Federico Medina Ravell raidet av nasjonale sikkerhetsstyrker. Medina er fetter av den kjente opposisjonsvennlige journalisten Alberto Federico Ravell, som også er en av grunnleggerne av tv-kanalen Globovisión.
Han hadde twitret om Hugo Chávez sin helsetilstand, og ble anklaget for å "spre frykt og terror via sosiale medier". Medina var ikke hjemme da raidet fant sted, men flere datamaskiner ble konfiskert.
Det er også rapportert om flere sabotasjeangrep, hvor ulike twitterkontoer har blitt hacket. Valgdagen ble blant annet den nyvalgte presidenten Nicolás Maduro sin profil angrepet.
Veldig skadelig
– Sosiale medier har blitt en viktig kommunikasjonsform, både for de regjeringsvennlige og for opposisjonen. Derfor er slike angrep svært skadelige, og begrenser i stor grad ytringsfriheten, sier Peñalver.
Han sier videre at det ryktes at ulike hackernettverk som er basert i utlandet står bak angrepene, men at det er vanskelig å bevise dette.
– Opposisjonen mener regjeringen står bak angrepene, og at de også angriper sine egne twitterkontoer for ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet, fortsetter Peñalver, som understreker at dette er udokumenterte påstander.