– Politi og kriminelle har skutt etter meg på jobb
Alicia Fernández forteller om hverdagen som journalist i en av verdens farligste byer.
Alicia Fernàndez er 30 år gammel, og er både født og oppvokst i Juarez, en av verdens farligste byer. Hele 68 journalister har blitt skutt, drept eller bortført i Mexico de siste seks årene, melder organisasjonen CPJ. Fernàndez jobber selv som fotojournalist i avisa El Diaro, og forteller om et journalistisk miljø som står i sterk kontrast til pressefriheten vi er kjent med i Norge.
Omsetningen av narkotika langs den nordlige grensen av Mexico er stor, og mye av omsetningen går gjennom byen Juarez. Dette har ført til et farlig miljø, både for innbyggere og journalister.
Truet på livet
Fernàndez har flere ganger blitt truet på livet mens hun har vært ute på fotooppdrag.
- Jeg har dratt ut til åsteder hvor jeg har havnet midt i skuddvekslinger mellom politi og kriminelle. Noen ganger har jeg også tatt bilde av politimennene eller politikerne, og da har flere av dem truet meg på livet. De har holdt pistoler mot hodet mitt, for å få meg til å slette bildene, forteller hun på mail til Journalen.
Jose Luis Alvarado Gonzalez, ministerråd ved den meksikanske ambassaden, sier derimot at journalister ikke blir utsatt for vold fra myndighetene.
- Pressen kritiserer regjeringen på flere områder. De trykker til og med vitser og tegneserier om presidenten og ministrene. Hadde det vært noen form for undertrykkelse av journalister, hadde det ikke vært sånt i avisene, sier han på telefon til Journalen.
Redd på jobb
Fernàndez sier hun flere ganger har vært redd på jobb, men at det er noe hun er nødt til å glemme når hun først drar ut på et oppdrag. Om hun ikke er fokusert på arbeidet sitt, kan hun ende i veldig farlige situasjoner.
- Du blir vant til hverdagen slik som den er. Noen ganger er jeg så fokusert at jeg glemmer å være redd, mens andre ganger kan jeg nesten begynne å gråte mens jeg tenker på familien og alle jeg er glad i. Jeg vil jo selvfølgelig ikke at det skal skje noe fælt, sier hun.
Fernàndez forteller at hun aldri vet om et åsted er et virkelig åsted eller en felle, og at der er lett å bli lurt. For to år siden ble fem politimenn drept i bakhold, etter en falsk nødsamtale.
fernandez1.jpgFernàndez har flere ganger blitt truet på livet mens hun har vært ute på oppdrag. Hun mener pressefriheten i Mexico er fraværende.
Fraværende pressefrihet
Fernàndez forteller om en tøff og slitsom hverdag. Hun mener pressefriheten i Mexico er fraværende.
- Pressefriheten i Mexico eksisterer ikke. Vi i Juarez er ganske flinke til å rette søkelyset mot saker som er relatert til narkotikamiljøet, men det er andre steder i landet hvor ingen tør å si noe om det, i frykt for å bli myrdet, sier hun til Journalen.
I meksikanske byer som Veracruz og Tamaulipas er flere journalister blitt drept, truet og kidnappet uten at myndighetene har arrestert noen for hendelsene. I motsetning til avisen El Diaro i Juarez, har journalistene i disse byene latt seg kneble til taushet av det truende narkotikamiljøet.
I Juarez ble journalisten Armando Rodriguez myrdet i 2008, mens han jobbet for samme avis som Fernàndez. Foreløpig er det ingen fremgang i etterforskningen. To år senere ble også journalisten Luis Santiago nesten drept, heller ikke her er noen blitt siktet i saken.
Vanskelig som kvinne
Til tross for at Fernàndez begynte som fotojournalist allerede som 18-åring, er hun fremdeles den eneste kvinnelige fotojournalisten i Juarez, innenfor narkotika-feltet.
- Det er mange vanskelige situasjoner du må håndtere som fotojournalist. Du må inn i situasjonen, dokumentere og skildre. Tidligere jobbet jeg veldig mye på kveldstid, og jeg husker det var skummelt å gå gatelangs med kameraet. Jeg var veldig utsatt, ikke bare for å bli drept, men også voldtatt.
Hun avslutter med å fortelle at hun sjelden reflekterer så mye over hva arbeidet hennes betyr i den store sammenhengen. Hun har mer enn nok med å konsentrere seg om å gjøre jobben sin best mulig, og ikke dø i forsøket.