Presidenten stenger radiostasjoner
I sin nyttårstale krevde presidenten at kritiske radiostasjoner stenges og programledere sparkes. Hittil har han stoppet minst to debattprogram.
I desember 2012 meddelte Ugandas president Yoweri Museveni at han vil stenge alle radiostasjoner som "saboterer utvikling" og som "tillater folk med alternative synspunkter på diskutable spørsmål", meldte African Centre for Media Excellence (ACME).
– Noen radiostasjoner har blitt stengt i opptil et år. Det er en kjempestor trussel mot pressefriheten, sier Gerald Walulya, universitetslektor i medier og kommunikasjon ved Makerere University i Kampala, til Journalen.
Grunnen til disse tiltakene er at presidenten vil beskytte Ugandas befolkning mot løgnere som egger folk til opprør.
Museveni truet også med å trekke lisensen fra mediehus som ikke rapporterer slik han vil.
– Ikke tro dette er over. Enten rapporterer du, eller så får du se hva som skjer, sa Museveni ifølge Human Rights Network for Journalists Uganda (HRNJ-Uganda).
Suspendert og sparket
Radiostasjonen Endigyito FM, som holder til vest i Uganda, måtte stenge to program i januar i år, fordi de tillot debattdeltakere som kritiserte regjeringen.
Det ene programmet, aktualitetsmagasinet Ekitandaro, som ble sendt hver søndag, ble erstattet med musikk, etter press fra regjeringen.
Det andre programmet som måtte stenge, var et ukentlig politisk debattmagasin kalt News Hour, som inneholdt politiske analyser og kommentarer om de største nyhetssakene i Uganda og resten av verden.
Programlederen for News Hour, 33 år gamle James Kasirivu, mistet også jobben. Han ble suspendert 10. januar i år, etter at flere menn, som utga seg for å representere myndighetene, stormet radiostasjonen med et brev de påsto var fra Uganda Communications Commission (UCC), som beordret at journalisten skulle slutte, skrev HRNJ-Uganda i en pressemelding.
UCC er Ugandas statlige mediereguleringsselskap, som står for utdeling lisenser til mediehusene i landet.
– Jeg har blitt midlertidig stanset. Sjefen min fortalte meg at han hadde blitt bedt om å sparke meg, uttalte Kasiriivu til HRNJ-Uganda.
Kasiviri fortalte også at det hadde kommet advarsler i forkant, fordi de hadde hatt gjester som var kritiske til regjeringen.
– De sa at enten så måtte vi stoppe å ha slike gjester, ellers så ville de stenge radiostasjonen, sa Kasirivu til ACME.
Mindre toleranse
De siste årene har det blitt mindre og mindre toleranse for politiske synspunkter som strider mot myndighetenes retningslinjer i Uganda, ifølge HRNJ-Ugandas rapport om landets pressefrihet.
Regjeringen har vedtatt flere lover som begrenser journalisters arbeidsmuligheter, og flere journalister har opplevd vold, trusler og blitt stilt for retten for sitt arbeid.
Alle partier skal i utgangspunktet ha lik rett til å uttale seg i media, men under valget ble de opposisjonelle partiene tydelig marginalisert i både offentlig og privat presse.
I tillegg må alle journalister registrere seg hos National Institute of Journalists of Uganda og få en lisens hos Mediarådet for å kunne praktisere sitt virke. Begge disse instansene er i stor grad styrt av regjeringen, som dermed har makten til å få kritiske journalister sparket.