Truer bloggere til taushet
Myndighetene i Bangladesh følger bloggere med argusøyne. Den siste tiden har flere blitt fengslet og drept.
I februar i år ble bloggeren Ahmed Rajib Haider, også kjent som «Thaba Baba», drept av overfallsmenn utenfor sitt bosted i Pallabi i hovedstaden Dhaka. Det dokumenterer Committee to Protect Journalists.
På sin blogg skrev Haider kritisk om islamistisk fundamentalisme, og om det som i Bangladesh har blitt kjent som Shahbagbevegelsen.
Bevegelsen består av aktivister som ønsker dødsstraff av islamistledere for lovbrudd begått under krigen i 1971.
Siden februar har mennesker samlet seg på Shahbagplassen i Dhaka for å kreve at flere islamistledere stilles til ansvar for krigsforbrytelser.
Haiders død føyer seg i rekken av 21 drap på journalister og bloggere siden 1992. Syv er registrert uten et bekreftet motiv.
Stengte blogg-servere
Nylig ble bloggerne Asif Mohiuddin, Russell Pervez, Mashiur Rahman og Subrata Adhikari arrestert.
De risikerer å bli fengslet i 14 år. I tillegg risikerer de en bot på 100 000 euro for å ha publisert falsk informasjon, og for å ha såret religiøse følelser i befolkningen, ifølge Reporters Without Borders.
Mohiuddin vant i 2012 prisen for «best social activism blog» under Deutche Welle Best of Blogs Awards.
I januar ble han knivstukket, og Reporters Without Borders krever at Mohiddins løslates øyeblikkelig av medisinske grunner. Foreløpig har forsøket vært uten hell.
SE ASIF MOHUIUDDINS BLOGG HER
Arrestasjonen av bloggerne førte til at åtte blogg-operatører gikk i svart, som et signal på motstand mot myndighetene som de mener gir etter for islamistenes press.
Voldelige opptøyer
Pressefrihetens allerede dårlige kår ble ytterligere forverret etter arrestasjonen av islamistlederen Abdul Quader Mollah.
5. februar i år ble han dømt til livstid i fengsel for sin rolle i massedrapene under Bangladesh’ uavhengighetskrig mot Pakistan i 1971.
Da fengselsstraffen ble overlevert lederen av det islamistiske opposisjonspartiet, ble det utløst protester over hele landet. Tusenvis av demonstranter viste sin motstand mot arrestasjonen, og flere journalister ble skadd i opptøyene.
Senest søndag 5. mai brøt det ut store opptøyer i hovedstaden Dhaka. Flere hundre tusen demonstrerte under parolen «Ett poeng, ett krav: Heng ateistene!», med krav om strengere muslimsk lovgivning i landet.
Et nytt fenomen
– Blogging er et helt nytt fenomen i Bangladesh, og for bare et par år siden var det ingen som visste hva det var. Å skrive blogger har gradvis blitt mer populært, spesielt blant de unge. Noen skriver om sitt personlige liv, mens andre har valgt å benytte seg av muligheten til å engasjere seg i samfunnsdebatten, sier journalist Mainul Islam Khan.
Han tror ikke myndighetene ser på bloggere i seg selv som en trussel, men at deres liberale holdninger blir et problem.
– Alle har rett til å åpne en bloggkonto og publisere hva de måtte ønske. Derimot er det forbudt ved lov å spotte islam og profeten Muhammed, og mange bruker bloggen til å ytre seg om politikk og religion.
Etter arrestasjonen av de fire bloggerne gikk myndighetene ut med informasjon om at de følger blogger og Facebook-profiler til kjente aktivister som er beskyldt for å ha spottet profeten eller islam.
Dersom det blir nødvendig, vil det komme ytterligere arrestasjoner.
Committee to Protect Journalists skriver at mange bloggere nå har sluttet å skrive, og at enkelte skjuler seg fra myndighetene i frykt for sine liv.