Hvem er redd for den store stygge ulven?

Ulven som har blitt observert i Akershus skaper frykt hos mange. Men hvor farlig er den egentlig?

GRÅBEIN: Ulven har blitt hyppig observert på Romerike den siste tiden. Foto: Aktiv i Oslo

Den siste tiden har rovdyret blitt observert iflere bebodde områder i Akershus, og dens inntog har blitt møtt med blandedereaksjoner fra lokalbefolkningen.

Ulven tok seg til og med en tur på E6, før denfortsatte sin vandring rundt om i Romerike.

Reaksjonene har vært mange, og noen synes det erspesielt ubehagelig at det myteomspunnede rovdyret nå ser ut til å kommetettere på mennesker. Blant noen folk har frykten  blusset opp. 

Mennesket er ikke mat

Til tross for oppmerksomheten det sjeldne dyretstilstedeværelse har fått, har ikke rovdyret drept mennesker i Norge siden 1800,melder Norsk institutt for naturforskning (NINA).

person.pngINGEN GRUNN TIL PANIKK: – Det er ingen grunn til å frykte ulven, sier leder i Rovdata, Morten Kjørstad Foto: Rovdata 

Morten Kjørstad i Rovdata bekrefter at den norskeulven i utgangspunktet ikke er farlig for mennesker.

– Ulven ser ikke på mennesker som mat, og vilvanligivs alltid forsøke å unngå bebodde områder. I de tilfellene der ulv hartatt menneskeliv har det handlet om utbrudd av sykdommer eller mangel på mat.Det er heldigvis ikke en bekymring i de norske skoger, beroligger Kjørstad.

Han sier det er spesielt, men ikke unikt, at ulverblir observert i nærheten av mennesker. Ifølge Kjørstad har det helesannsynligvis sin naturlige forklaring.

– Det vi har sett den siste tiden er trolig nok enung ulv som har rotet seg inn i et område der den ikke hører hjemme. Ulver erflokkdyr, og vandringer som dette skjer som regel på våren og sensommeren iforbindelse med at de nå forlater flokken for å etablere sitt eget revir, sierKjørstad.

 

Frykter det ukjente

Kjørstad tror ulvefrykten bunner i mangel påkunnskap om ulven og frykten for det ukjente.

– Jeg har forståelse for at mange blir redde nårulven er mer synlig. Dette er en art som mange steder har vært borte lenge, ognår den nå dukker opp igjen skjønner jeg at mange kan bli bekymret. Mye avfrykten har derimot utgangspunkt i mangel på kunnskap, og bakgrunn i eventyr ogmyter, sier Kjørstad.

Han mener realiteten derimot er en helt annen.

– Ulven vil alltid forsøke å unngå mennesker, ogdet er fortsatt ingen grunn til å frykte ulven. Det er trist dersom disseobservasjonene og denne frykten nå skal hindre mennesker i å utforske skog ogmark. Det er det ingen grunn til at skal skje, sier Kjørstad.