Inn som skattepenger, ut som CO2

Oljefondet har eierandel i halvparten av de 90 energiselskapene som slipper ut mest klimagasser i verden. Statoil er et av energiselskapene som forurenser mest, viser en ny forskningsanalyse.

Statoils oljeboringsrigg Gudrun, Foto: Sten Dueland / Flickr

I analysen kommer det fram at internasjonale olje-, gass- og kullselskaper står for to tredjedeler av klimautslippene på verdensbasis. På listen over de 90 største utslippsverstingene ligger Statoil.

– Ansvaret for Statoils klimagassutslipp har selskapet selv og norske myndigheter. Staten må bruke sin eierandel til å sørge for at Statoil kutter klimagassutslippene og i hvert fall trekker seg ut av selskapets mest klimafiendtlige virksomheter som Oljesand i Canada, kommenterer Energi- og klimarådgiver i Naturvernforbundet, Audun Randen Johnson.

Statoil står for 0,3 prosent av verdens samlede klimagassutslipp som er målt siden 1751. Den norske stat har en eierandel i Statoil på 67 prosent.

Statens pensjonsfond investerer i miljøverstingene

En gjennomgang gjort av Naturvernforbundet i samarbeid med Natur & Miljø viser at Statens pensjonsfond har investert i halvparten av selskapene i analysen. Av 90 energiselskaper har Statens pensjonsfond aksjer i 44 av dem. Selskapene utgjør en samlet verdi på 163 milliarder kroner.

Energi- og klimarådgiver i Naturvernforbundet, Audun Randen Johnson mener staten bør bruke oljefondets posisjon til å redusere utslippene.

Audun RandenEnergi- og klimarådgiver i Naturvernforbundet, Foto: Naturvernforbundet– Her er oljefondet vårt viktigste virkemiddel. Oljefondet er et av de beste virkemidlene Norge har for å gjøre verden mer bærekraftig. Når oljefondet bare brukes til å opprettholde mer skitten energi, er det dobbelt skitne penger. Oljefondet må trekke seg ut av fossil energi og i stedet investere i fornybar energi.

Thomas Sevang i Norges Bank Investment Manager (NBIM), kjent Oljefondet, ønsker en langsiktig utvikling i tråd med fondets økonomiske interesser.

– Fondet investerer i henhold til det mandatet og de risikorammer som er gitt, og på bakgrunn av blant annet risikoanalyser. Klimaendringer regnes som en potensiell trussel mot fremtidig økonomisk utvikling og verdiskaping, og er også ett av fokusområdene i NBIMs eierstrategi, sier Sevang og viser de politiske avgjørelsene i saken til Finansdepartementet.

Norsk sokkel

Statssekretær i Finansdepartementet, Paal Bjørnestad forsvarer investeringene til Statens pensjonsfond. Han understreker at det ikke bør glemmes at inntektene til Statens pensjonsfond kommer fra olje- og gassproduksjon på norsk sokkel.

– Noen av inntektene kommer fra produksjon på norsk sokkel fra de samme selskapene som trekkes frem i rapporten. Da ville det være svært inkonsekvent om fondet skulle utelukke investeringer i de samme selskapene, sier Bjørnestad til Naturvernforbundet.

Omfattende forskning

Den amerikanske klimaforskningsinstitusjonen Climate Accountability Institute (CAI) legger alle utslippsfakta fra de siste 262 årene på bordet i analysen Climate Changes. Oversikten viser utslipp av klimagasser fra de største energiselskapene i verden.

Klimaforsker Michael Mann har uttrykt sin frustrasjon til den engelske nyhetsavisen The Guardian.

– Jeg tror muligheten for å finne klare fingeravtrykk på kildene til fremtidige utslipp, kan bli avgjørende. Du kan ikke brenne av fossile brensler uten at resten av verden får vite om det, sier Michael Mann.

Forskningsarbeidet har tatt åtte år, og er basert på statistikk helt tilbake til 1751. Jordkloden klarer å resirkulere omtrent tre gigatonn CO2 i året. CAI har beregnet at det årlige gjennomsnittlige utslippet er på 5,5 gigatonn, som tilsvarer adskillig mye mer enn kloden kan tåle over lang tid.

Stilles til ansvar

Klimaeksperter sier at studien er det mest ambisiøse forsøket så langt på å stille individuelle CO2-produsenter til ansvar, i stedet for regjeringer.

– Denne studien er et viktig skritt fremover i vår forståelse av utviklingen av klimakrisen. Både offentlig og privat sektor må gjøre det som er nødvendig for å stoppe global oppvarming, sa den amerikanske politikeren og miljøaktivisten Al Gore til The Guardian.

– De som er historisk ansvarlig for forurensningen av atmosfæren vår, har en klar forpliktelse til å være en del av løsningen, fortsetter Gore.

 

Journalen fikk dessverre ikke respons fra Statoil. Miljøvernsdepartementet ønsket ikke å kommentere saken foreløpig.