Bangladesh falt ned til 146. plass
Det asiatiske landet fortsetter den negative trenden, og faller ned to plasser på årets utgave av pressefrihetsindeksen. – Ikke overraskende, mener professor fra landet.
Med en poengsum på 42,68 må Bangladesh se at landets negative trend på listen over pressefrihet i verden fortsetter. Siden listen, laget av Reportere uten grenser, kom ut på samme tid i fjor, er landet blant annet passert av nabolandet Myanmar.
– Mediene i Bangladesh er under press, både fra politikere, men først og fremst fra religiøse partier, sier Masudur Rahman.
Han er førsteamanuensis ved Universitet i Nordland. Rahman er opprinnelig fra Bangladesh og følger mediene i hjemlandet nøye. Han får støtte av Golam Rahman ved Universitetet i Dhaka i Bangladesh.
Fortsetter å falle
– Det er ikke overraskende at Bangladesh fortsetter å falle på pressefrihetsindeksen, forteller han, og viser til en oppsummering skrevet av Reporters without borders som begrunnelse.
– Det var et dystert år for informasjonsfrihet i Bangladesh. Uavhengige bloggere, særlig de som dekker saker av tidligere politiske ledere anklaget for krigsforbrytelser i løpet av uavhengighetskrigen i 1971, har vært målene for fysiske angrep siden februar, skriver organisasjonen i sin begrunnelse.
Året etter hadde de falt hele 15 plasser på listen, før de i 2014 går ytterligere to plasser ned på listene.
Poengene landene rangeres etter, er seks hovedkriterier, blant annet journalistenes selvsensur og medienes rammebetingelser.
Vold, drap, trusler, fengsling og forfølgelse av journalister er andre viktige momenter for hvordan et land skal komme ut på pressefrihetsindeksen. Landet gis en poengsum mellom 0-100 under hvert kriteriium.
– Det er ikke så lett å se hvordan Bangladesh skal kunne snu trenden. De politiske partiene må være enige før det kan skje, spår Masudur Rahman fra Universitetet i Nordland.
Afrikansk land den store taperen
Selv om Bangladesh nok en gang viser en negativ trend på Reportere uten grenser sin oversikt, er landet langt fra det verste i klassen. Den sentralafrikanske republikk faller hele 44 plasser, fra fjorårets 75. plass til 119. plass, og står dermed igjen som den store taperen.
I motsatt ende av skalaen kan to sør-amerikanske land vise til en svært positiv utvikling i løpet av de siste 12 månedene. Equador og Panama gjør store byks oppover listen. Begge landene har klatret 24 plasser siden samme tid i fjor, til henholdsvis 95. og 87. plass.