Møter lukkede bedrifter
Korrespondentene Anders Tvegård og Elin Sørsdahl har til sammen jobbet i USA i sju år for NRK og TV2. De forteller om et USA der selskaper er redde for å åpne dørene.
– Det er tilgangen til folk som er det vanskeligste med å jobbe i USA. Det er umulig å komme opp til toppsjefer uten å være innom et gjennomarbeidet stort mediehåndteringsapparat, sier USA-korrespondent Anders Tvegård til Journalen.
Tvegård har vært korrespondent for NRK i USA siden mai 2010. Han har i tillegg rapportert fra tsunamien i Japan (2011), Pavens besøk på Cuba (2012), Hugo Chavez's død i Venezuela (2013) og fra Guantanamo (2013). Han beskriver et USA der både de store kjedene og mindre selskaper stenger mediene ute.
– Jeg var og lagde en reportasje hos produsenten av F35-jagerflyene Norge kjøpte. Vi fikk snakke med dem og filme dem utenfor, men inne i lagerhallene var det uaktuelt å filme, forteller korrespondenten.
Vanskelig å få tilgang
Elin Sørsdahl var TV2s korrespondent i New York fra 2009 til i fjor sommer. Hun har både møtt Barack Obama og dekket store naturkatastrofer i løpet av sin tid i USA. Hun er enig med Tvegård i at det er vanskeligere å nå frem hos selskaper.
– Jeg tror det handler om frykt. Folk er redde for at det de sier og gjør skal få følger for dem. Kommer vi inn i en restaurant uten forsikring kan en ansatt få sparken dersom kamerastativet faller ned og skader en kunde sånn at det blir søksmål mot dem, sier Elin Sørsdahl.
– Det var det absolutt ikke. Hos de store selskapene er det nesten ikke lov å filme. Det er lettere å si bare nei enn å vurdere hvem som skal få ja, har jeg et inntrykk av, sier Sørdahl.
Elin Sørsdahl har snart vært ett år i Norge, etter å ha vært utenlands siden 2005. Overgangen var ikke bare enkel.
– I USA var jeg vant med å jobbe med de store sakene, og i et annet tempo. Men nå synes jeg det er kjempegøy å være tilbake for fullt, sier Sørsdahl, som nylig dekket Dalai Lamas besøk i Oslo for TV 2.
Ulikt Norge
I Norge er tilgangen en helt annen, forteller Sørsdahl.
– Her kan man omtrent bare ringe og få møtt en toppolitiker samme dag. Det er umulig i USA, sier hun.
Sørsdahl tror imidlertid at Norge er i ferd med å bevege seg i samme retning som USA når det gjelder pressehenvendelser.
– Vi ser også i Norge at det oftere går gjennom et medieapparat, men det kommer nok aldri til å bli som i USA, sier Sørsdahl.
Staten vil ikke snakke
Anders Tvegård arbeider mye med Kongressen og politikerne i USA, for eksempel budsjettstriden i Kongressen.
– De vil styre informasjonen som kommer ut, så de gir sjelden intervjuer. Nå er det også kommet flere og flere pressekonferanser som blir streamet med færre inviterte journalister, slik at intervjumulighetene blir borte, sier Tvegård.
– Likevel det blir alltid slik at man roper ut spørsmål i håp om å få kommentarer, sier han og ler.
Det var på denne måten Tvegård fikk generealsekretær i FN, Ban Ki-Moon i tale ved en anledning.
– Da valgte han faktisk å komme bort til meg etterpå og svare. Men vaktene var ikke særlig blide. Det er vel egentlig sånn at man skal bli utestengt hvis man gjør slikt, sier Tvegård, som ennå ikke har blitt utestengt fra Det hvite hus.