Utdanner seg til luselønn
Den serbiske journalistikken preges av elendige økonomiske kår. Men journaliststudent Ivana Nikolic lar seg ikke skremme.
De økonomiske rammene og elendig lønn trekkes ofte frem som et problem for serbiske journalister. På pressefrihetsdagen 3. mai understreket journalistforbundet UNS at Serbias hopp på pressefrihetsrangeringen kamuflerer de vanskelige økonomiske forholdene.
– Journalister faller på lønnsrangeringen, selv om de er blant de høyest utdannede i landet, sier UNS i uttalelsen.
De viser til undersøkelser som konkluderer med at serbiske journalister tjener det samme som jernbaneansatte, og mindre enn bussjåfører.
Gordana Novakovic, generalsekretær i det serbiske presseutvalget Press Council, er tydelig på at landets medier sliter.
– Den økonomiske krisen i Serbia blir stadig verre. Avisopplaget har falt, sammen med annonseinntektene, sier hun til Journalen.
Søker mot utlandet
Serbiske Ivana Nikolic studerer journalistikk og kommunikasjon på Universitetet i Beograd, og drømmer om å bli en kritisk, gravende journalist. Det på tross av at hun mener journalistyrket er undervurdert og lite populært i Serbia.
– Journalister blir sett på som myndighetenes egne verktøy, noe som bidrar til at pressen ikke er fri i Serbia, sier Nikolic.
Les også: Vil skille stat og medier
Hun er også opptatt av at journalistyrket er dårlig betalt.Gjennomsnittslønnen er på under 3000 kr i måneden. En gjennomsnittlig månedslønn for andre serbere er nesten dobbelt så høy.
Selv om utsiktene ikke er de beste, er ikke Nikolic i tvil om at det er journalist hun ønsker å bli.
– Jeg kan ikke se for meg å gjøre noe annet. Aller helst vil jeg jobbe i utlandet, der arbeidsforholdene forhåpentligvis er bedre enn i Serbia, sier studenten.
Støtter bedre økonomiske kår
Skal arbeidsforholdene bli bedre for serbiske journalister, tror Nikolic at det serbiske folket må endre synet på samfunnsrollen de ønsker at mediene skal spille. Hun mener folk må bli mer bevisst på at undersøkende journalistikk er en viktig faktor for mer demokrati.
– Som journalist håper jeg at det fortsatt vil være mulig å bidra til endringer, sier Nikolic.
Milan Simurdic, Serbias ambassadør i Norge, er enig i at all forbedring av de økonomiske kårene er positivt. Han mener vurderingen av medienes kår avhenger av øyet som ser.
– Regjeringen vil alltid uttale at de gjør sitt beste, mens opposisjonen alltid vil hevde at myndighetene styrer mediene og utfører sensur, sier ambassadøren.