-Mindre interesse for nordisk krim

Nå foregår verdens eldste og største bokmesse i Franfurt. Etterspørselen etter nordrisk krim er ikke lengre like stor, i år er det større interesse for slektsromaner og selvbiografier. Bibelhistorien er aktuell som aldri før.

I år er det Finland som er æresgjest. Her den finske presidenten, Saulo Niinistö, på bokmessen i Frankfurt. Foto: Frankfurt Book Fair

Onsdag 8. Oktober startet Bokmessen i Frankrike. Fra onsdag til fredag foregår den profesjonelle delen av messen, redaktører presenterer norsk litteratur til utenlandske forlag. Lørdag åpner messen for vanlig publikum. 0ver 300 000 deltar årlig. Hensikten med bokmessen er å presentere norske bøker og forfattere til utenlandske forlag for å få dem oversatt til flere språk.

 

Even Råkil er rettighetssjef i Aschehoug Agency og befinner seg nå på bokmessen i Frankfurt. Han forteller om en endret interesse for krimsjangeren. Tidligere har nordisk krim blitt kjøpt mye av utenlanske forlag, men nå ser man en fallende tendens. Grunnen til dette forteller Råkil at nok henger sammen med den økonomiske krisen og at utenlanske forlag tidligere har kjøpt mer enn de har klart å selge.
–Generelt er nok forlagene mer forsiktige, de har testet ut hva som selger og ikke. Alle er nå på jakt etter "superbestselgernee, sier Råkil og forteller at det er størst etterspørsel etter kommersielle bøker.

even råkil.jpgEven Råkil er rettighetssjef i Aschehoug. Foto:Aschehoug 

-Norsk litteratur er populært i Tyskland

Av norske forfattere som er spesielt interessante på bokmessen år finner vi blant annet Bjarte Breiteig, Tore Renberg og Anne B. Ragde som alle har kommet med ny roman i år. Det er også fremdeles stor interesse for forfattere som Per Petterson og Karl Ove Knausgård, selvom sistnevnte har store deler oversatt til 17 språk
 

–Messen er ikke bare til for å selge nye ting, men også for å pleie kontaktene man allerede har, forteller Oliver Møystad som er rådgiver i NORLA(Norwegian Litterature Abroad).NORLA er en organisasjon som arbeider for å spre norsk litteratur i utlandet.

 

Margit Walso, direktør i NORLA, forteller at det er blitt stadig mer interesse for slektromsromaner og selvbiografier, særlig i Tyskland. Hun forteller at Tysland har mye norsk, oversatt litteratur i sine stands.

-Det er også fantastisk hvordan Knausgård har nådd ut til USA og England, sier hun.

Triologien "Innsirkling", av Carl Frode Tiller, er også ettertraket på bokmessen i Frankfurt forteller Walsø. Triologien handler om en mann som har mistet hukommelsen sin og får gjenfortalt sin fortid gjennom brev fra venner og bekjente


Møystad påpeker at forlaget Aschehoug har en veldig interessant bok i år, "Guds barn" skrevet av Lars Petter Sveen.  Boka tar for seg bibelistorien fra Jesu tid. Den  handller om kampen mellom det gode og det onde. Den er original, og jeg tenker ikke på den som egentlig religiøs, sier Møystad.
Råkil fra Aschehoug forteller at denne boka ble solg umiddelbart til Danmark under bokmessen i Gøteborg i september i år, fem forlag ønsket å kjøpe den og den ble solgt ved auksjon.

 

Norge nominert

På årets bokmesse er det Finland som er messens æresgjest.

– Det betyr at det vil være spesielt mye fokus på finsk litteratur, men det er også en del finske kulturinnslag i forbindele med dette, forteller Walsø.

Møystad forteller at det sjelden skjer salg på messen i Frankfurt. Det handler først og fremst om å holde seg orientert på hva som finnes og kommer av ny litteratur. Forlagsredaktørene går fra stand til stand, mens andre presenterer bøkene. Hvis noen er interessert i en bok, kan de få en prøveoversettelse, og først etter det blir en bok solgt. Møystad påpeket derimot at med engelske og amerikanske bestselgere, kan ting skje fortere og bli solgt der og da.

 

På bokmessa i Frankfurt deltar land fra hele verden. Mest populær er standsene med tysk litteratur, her er det som regel helt full, forteller Møystad. Han forteller også at Norge er godt representert på bokmessen i Frankfurt. Ifølge Møystad har interessen for norsk litteratur økt.

 

To norske forfattere er også blitt nominert til barne- og ungdomslitteraturprisen, Deutsche jugendlitteraturpreis, som er den viktigste prisutdelingen i tyskland innen barnebokfeltet. Disse er Synne Lea og Jostein Gaarder. Kåringen vil bli gjort i dag.

 

Journalen kommer tilbake med mer.